NASAMS: Україна та вся Європа

Американська компанія Raytheon отримала від Пентагону довгостроковий та дуже вигідний контракт на постачання в Україну систем протиповітряної оборони (ППО) NASAMS. Дві системи вже доставлено до України. На черзі – ще вісім. На їхнє виробництво піде від 12 до 36 місяців, проте очікування того варте. З NASAMS Україна зможе закрити небо від російської авіації, ракет та дронів. У повній безпеці будуть найбільші міста – Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Донецьк, Луганськ,  Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг.

Велике інтерв’ю глави Raytheon Грега Хайса телеканалу CNBC російськомовні ЗМІ не помітили, хоча воно, безперечно, є однією з найкращих новин для України за більш як вісім місяців війни. Хайс дав чітко зрозуміти, що провів за переговорами з Пентагоном дуже багато часу, і тепер його компанія має намір зробити свій внесок у перемогу над агресором.

«Ми дамо Україні нові системи ППО з модернізованими ракетами AIM-120, які збиватимуть у небі безпілотники, балістичні ракети та винищувачі, – сказав глава Raytheon. – На NASAMS спостерігається глобальний попит у всьому світі, проте перший і найважливіший замовник – Україна. Ми захистимо цю країну, а потім почнемо вести переговори з іншими державами Східної Європи, які можуть стати об’єктами агресії Росії».

З точки зору ефективності та технічних можливостей NASAMS набагато краще ізраїльського Залізного купола (Iron Dome), який вважається однією з найкращих ППО у світі. Розробка Raytheon зможе збивати будь-які повітряні об’єкти Росії задовго до їх влучення в ціль. Наприклад, якби NASAMS працювали в Україні у перші три дні війни, то до 98% ракет вдалося б збити.

З інтерв’ю Хайса також стало зрозуміло, що Пентагон заглядає у майбутнє і має точний сценарій війни, перемоги та миру. Поки ЗСУ б’ють путінських орків по всіх фронтах, президент Байден, міністр оборони Остін і такі компанії, як Raytheon, заглядають у 2025-2030 роки.

План у Пентагону наступний. Після звільнення всіх українських територій та знищення Кримського мосту (кінцевий акт війни) хай-текові оборонні компанії США почнуть озброювати найкращими у світі ППО всі країни, що межують з Росією – Фінляндію, Естонію, Латвію, Білорусь (після звільнення), Україну, Грузію, Молдову , Казахстан та Японію. Китай подбає про себе та Монголію самостійно.

Росія опиниться в щільному кільці ППО, які будуть здатні знищити будь-які ракети (включаючи ядерні), літаки та бойові дрони. Таким чином, будь-яке повторення агресії проти своїх сусідів стане неможливим. У Росії почнуть відбуватися природні процеси (розвал, громадянські війни, економічний занепад тощо).

Автори цього плану – генії. Війна в Україні показала, що головна небезпека російської армії полягає саме в авіації, бомбах та ракетах. Усі бачать, як Путін б’є по енергосистемі України і на що перетворює міста України, на кшталт Маріуполя.

Після взяття Росії в кільце системами NASAMS та їх аналогами російська армія не зможе захопити навіть клаптика чужої землі. Максимум, на що вона виявиться здатною, – час від часу «кошмарити» сусідів саморобними ракетами, як це робить сьогодні Палестина щодо Ізраїлю. Армія Росії залишиться «другою у світі», але тепер уже з кінця.

Від атак Росії із повітря будуть захищені не лише сусідні країни, а і Євросоюз. На початку жовтня 14 членів НАТО та Фінляндія уклали угоду про розробку проєкту European Sky Shield. Його завдання – збити у разі потреби 100% повітряних об’єктів Росії.

Чи зможе Росія за 5-10 років побудувати ракету, яка долетить до мети, що знаходиться в іншій країні? Відповідь на це питання однозначна – ні. До введення наймасштабніших санкцій в історії людства Росія використала у своїх оборонних проєктах до 80% іноземних деталей, що надходили більш ніж зі 100 країн. Всі оборонні фабрики та заводи в країні стоять, хоча Кремль вдає, що вони працюють на повну міць.

Високоточні ракети остаточно закінчаться в Росії до кінця зими, після чого вона буде здатна виробляти не більше п’яти якісних ракет на місяць. Це дрібниці для систем NASAMS та проекту European Sky Shield. Повна розруха в оборонному комплексі настане після того, як увесь світ відмовиться від путінської нафти та газу. Росія перетвориться на щось середнє між Венесуелою та Північною Кореєю.

NASAMS та European Sky Shield допоможуть вирішити ще одну глобальну проблему – роззброїти Іран, який сьогодні є єдиним партнером Росії. Ісламська республіка, нагадаємо, постачає в Росію бойові дрони-камікадзе і збирається постачати балістичні ракети.

У самому Ірані назріває переворот, який скоро зруйнує режим Корпусу вартових ісламської революції. Народ це зробить або до, або після смерті Алі Хаменеї, якому пішов 84-й рік. Щоб стати на шлях демократії, Ірану доведеться роззброїтися та відмовитися від своїх ядерних програм. У цьому допоможе єдина система ППО країн NATO та Ізраїлю, яка поки що тільки-но починає вибудовуватися.

Таким чином, Пентагон і компанії на кшталт Raytheon збираються не лише «вбити двох тарганів одним капцем» (Росія плюс Іран), а й зміцнити домінування НАТО у світі. Українські події показали, що сучасні битви виграються за принципом «той, хто контролює небо – той виграє війну».

Це, до речі, довів і Азербайджан, котрий розгромив Вірменію за допомогою турецьких безпілотників.

Загалом, усі переживання з приводу того, що в Україні після перемоги доведеться якось вибудовувати відносини з Росією, є безпідставними. Ці відносини вибудовуватимуть NASAMS. Українцям, ймовірно, навіть не доведеться відкривати свої військові бази у Росії. Головне – вміти збивати все, що може перелетіти через величезну бетонну стіну, якою буде відгороджено країну-агресора.

Вадим Димарський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *