Чи була Земля тераформована марсіанами?

Приблизно 2-2,5 мільярда років тому життя в Сонячній системі стало свідком майже одночасно хороших і поганих новин. З одного боку, Марс втратив свою атмосферу і поверхневу рідку воду, перетворившись на замерзлу пустелю, якою він є і сьогодні. Але приблизно в той самий час на Землі ціанобактерії різко підвищили рівень кисню в атмосфері. Ця Велика киснева подія уможливила аеробний метаболізм і появу складних форм життя, які в кінцевому підсумку призвели до нашого існування.

Чи був цей збіг у часі між двома подіями випадковим, чи між ними є причинно-наслідковий зв’язок? Давайте трохи помріємо.

Наприклад, якщо Марс втратив свою атмосферу внаслідок зіткнення з гігантським астероїдом, це саме зіткнення могло перенести численні марсіанські породи з біологічними організмами або унікальними хімічними речовинами на Землю, схиливши баланс на користь ціанобактерій і спричинивши трансформацію земного життя. Можливість того, що Марс і Земля мають спільне біологічне походження, можна буде перевірити, щойно ми виявимо сліди життя з раннього Марса. Але це походження може бути глибшим і охоплюючи і інтелект.

Якщо припустити, що розвинена технологічна цивілізація виникла на Марсі вдвічі швидше, ніж на Землі, а потім зникла, коли Марс втратив придатність для життя, то вся технологічна інфраструктура на Марсі вже була б без сліду стерта в пил унаслідок зіткнення з астероїдами. Це природне спустошення було б еквівалентно скиданню на марсіанську поверхню по кілька десятків атомних бомб Хіросіми на кожен квадратний кілометр.

Але простежмо цю логічну можливість трохи далі. Якби на ранньому Марсі існувала розвинена технологічна цивілізація, то, безсумнівно, там була б марсіанська версія Ілона Маска, який заснував марсіанську компанію, скажімо SpaceY, з метою доставити марсіан на Землю після того, як вони висловили бажання колонізувати третю від Сонця планету. І уявіть собі, що це бажання було виконано 2-2,5 мільярда років тому, на відміну від дзеркального відображення нинішнього бажання Маска померти, живучи на Марсі, яке ще не здійснилося.

У такому разі доходи й вартість акцій SpaceY мали різко злетіти 2,5 мільярда років тому, коли марсіанам стало зрозуміло, що їхня планета ось-ось втратить атмосферу і здатність підтримувати рідку воду. Заселення Землі стало для них очевидним шляхом до порятунку, а тераформування Землі стало одним із головних пріоритетів марсіанської політики.

марс

Можливо, Велика киснева подія стала результатом марсіанського проєкту з тераформування Землі? Зростання активності ціанобактерій могло бути штучно культивоване шляхом придушення конкуруючих видів, посіву насіння або збільшення кількості поживних речовин, що забезпечують процвітання ціанобактерій. Можливо, за Великою кисневою подією на Землі послідувала Велика подія на Марсі?

Якщо комусь таке припущення може здатися фантастичним, то хочемо відразу сказати, що воно не порушує жодних законів фізики. Гіпотеза “терраформованої Землі” піддається перевірці на основі наукового методу. Її можна легко спростувати, вивчивши раннє життя на Землі або Марсі і виявивши, що генетичний код живих організмів на цих двох планетах відрізняється. Для цього треба дістатися Марса і знайти там сліди життя. Але можна також пошукати археологічні свідчення на Землі, Марсі або навіть Місяці, якщо там колись висаджувалася рання цивілізація.

Датування соляних кратерів за допомогою даних з орбітального апарату Mars Reconnaissance Orbiter припускає, що близько 2-2,5 мільярдів років тому на Марсі була рідка вода. Орбітальний апарат НАСА MAVEN представив докази того, що Марс втратив свою атмосферу приблизно в цей же час. Поки що марсохід Perseverance Rover не помітив жодних реліктів марсіанської технології. Але за пошуками останніх можна простежити і на Землі.

Як би виглядали археологічні сліди марсіанської цивілізації на Землі? Технологічну інфраструктуру цивілізації, що існувала до нас, а потім загинула мільярди років тому, було б знищено внаслідок метеоритних ударів і геологічної активності у вигляді вулканів і тектоніки плит. Але в місцях, де руйнування було неповним, ми могли б знайти незвичайні реліквії.

Будь-який такий пошук буде операцією з високим ризиком і високою нагородою. Але рівень ризику або винагороди, пов’язаний з пошуком, набагато менший, ніж під час фактичного виходу технологічної цивілізації зі скелястої планети до її найближчого сусіда.

У разі, якщо ми виявимо, що марсіани прибули сюди першими, нинішні амбіції Маска щодо доправлення людей на Марс стануть нагадувати план поїздки в будинок дитинства після смерті батьків.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *