Оптимізація закладів вищої освіти в Україні: ліквідація/реорганізація під питанням

Оптимізація закладів вищої освіти в Україні повинна відбуватися прозоро, системно, у діалозі із суспільством, вищими навчальними закладами, освітянами, науковцями й за визначеними критеріями

Оптимізація закладів вищої освіти в Україні повинна відбуватися прозоро, системно, у діалозі із суспільством, вищими навчальними закладами, освітянами, науковцями та за визначеними критеріями.
Останніми тижнями народні депутати України отримують велику кількість звернень щодо обʼєднання, ліквідації й реорганізації  університетів. Дзвінки, листи, пости в соцмережах — всюди лунає обурення освітян, студентів, ректорів, науковців. 
Чим обурена спільнота? Відсутністю відкритого діалогу, стратегії, системного підходу  і відсутністю критеріїв обʼєднання, кулуарністю прийняття рішень, від яких залежать долі тисяч людей.

Направлені численні звернення, скарги до народних депутатів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України тощо.

Народний депутат України Гришина Юлія, яка є  головою Підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, підтвердила, що до профільного Комітету Верховної Ради України: масово звертаються ректори, освітяни та студенти закладів вищої освіти щодо реорганізації закладів вищої освіти задля оптимізації мережі закладів вищої освіти з боку Кабінету Міністрів України за пропозиціями Міністерства освіти і науки України.

У своїх зверненнях представники освітньої спільноти, зокрема, Української інженерно-педагогічної академії та Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського наголошують на неприпустимості наявної ситуації з безпідставною реорганізацією закладів вищої освіти, про яку, як зазначають заявники, дізнаються з засобів масової інформації. Окрім того, у своїх зверненнях студенти і освітяни звертають увагу на відсутність належної комунікації з боку Міністерства освіти і науки України задля врегулювання напруженості через обурення колективів закладів вищої освіти, особливо у прифронтових регіонах, що значно дестабілізує ситуацію.

Водночас усвідомлюючи необхідність проведення оптимізації мережі закладів вищої освіти, як трудові колективи, так і студенти закладів вищої освіти налаштовані на проведення відкритого діалогу з представниками Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерством освіти і науки України задля пошуку найефективніших рішень, що допоможуть підвищити якість вищої освіти та зробити вагомий внесок у післявоєнну відбудову нашої держави.

Окремо слід зауважити, що депутатів Підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, враховуючи численні звернення: турбує питання наявності стратегічного бачення процесу та очікуваних результатів оптимізації мережі, зокрема, чітко визначених критеріїв об’єднання й поділу закладів вищої освіти та строків проведення оптимізації, оскільки жодних критеріїв та/або обґрунтувань ряду рішень щодо реорганізації закладів вищої освіти Міністерством освіти і науки РАДА  України публічно не надавалося.

Під час відвідування заступником Міністра освіти і науки України Винницьким М.І. зборів трудового колективу Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, заступник міністра наводив загальні фрази без обґрунтування, повідомив, що частину науковців звільнять, на питання трудового колективу, студентів, ректора університету, запрошених інших ректорів не відповідав на конкретні питання щодо доцільності реорганізації і ліквідації університету. Під крики залу “Ганьба” заступник Міністра освіти і науки України Винницький М.І. покинув захід до його закінчення. Суспільство обурене не продуманим і не системним підходом Міністерства освіти і науки України до питання ліквідації, реорганізації вищих навчальних закладів в Україні, стороннім спостерігачам здається що починається фактична ліквідація наукових кадрів України для їх подальшого знищення, що є недопустимим. Підтвердженням чого є ліквідація незалежності єдиного Кримського вишу як Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського, який був переміщений з півострова Крим за для врятування під час окупації.

Народний депутат України, голова Підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій  Гришина Ю. повністю підтримала кожного освітянина й студента в тому, що таке надважливе і актуальне питання, як оптимізація мережі закладів вищої освіти, має відбуватися виключно на засадах прозорості, демократичності, обґрунтованості рішень та постійного діалогу з представниками закладів вищої освіти, органів місцевого самоврядування задля впровадження найважливіших рішень, що сприятимуть якнайшвидшій Перемозі України, її післявоєнної відбудови та євроінтеграції.

З метою захисту прав освітян, здобувачів вищої освіти і розвитку сфери вищої освіти в Україні направлено термінове звернення до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д. щодо :

1) Вжиття заходів із забезпечення оприлюднення Міністерством освіти і науки України стратегічного бачення процесу і очікуваних результатів оптимізації мережі, зокрема, чітко визначених критеріїв об’єднання та поділу закладів вищої освіти, строків проведення оптимізації.

2) Сприяння призупиненню розгляду Кабінетом Міністрів України рішень щодо реорганізації зазначених у цьому зверненні закладів вищої освіти, а також тих закладів, щодо яких, станом на сьогодні, Міністерством освіти і науки України направлено на погодження проєкти розпоряджень Кабінету Міністрів України до опублікування Міністерством освіти і науки України зазначеної вище інформації.

3) Особистого втручання для врегулювання напруженої ситуації в освітньому середовищі, викликаної недостатнім та/або неналежним рівнем комунікації з боку Міністерства освіти і науки України.

Оптимізація закладів вищої освіти в Україні повинна відбуватися прозоро, у діалозі із вищими навчальними закладами, освітянами, науковцями і за визначеними критеріями.  Системно. Зберігаючи наукові кадри.

Підхід Міністерства освіти і науки України в цьому випадку є не системний, не обґрунтований, без чітко визначених критеріїв об’єднання і направлений на підрив довіри наукового і освітнього середовища до керівництва профільним Міністерством.

Адвокат, доктор юридичних наук

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *