Чому люди не сплять? Вчені виділяють п’ять видів безсоння

Здавалося б, до чого тут овечки, що стрибають через огорожу?

На перший погляд, безсоння завжди однакове: лежиш собі з розплющеними очима і розмірковуєш про те, через скільки годин вставати на роботу. Буває, звичайно, безсоння з обтяжливими обставинами: коли поряд хтось солодко спить, а ти повертаєшся з боку на бік.

А ось вчені дивляться на це інакше. Згідно з новим дослідженням голландських лікарів, безсоння буває п’яти типів. Відповідно, кожен із них потребує особливого підходу в лікуванні. Автори, вчені з Інституту нейробіології в Амстердамі, опублікували свою доповідь у журналі The Lancet Psychiatry.

Раніше вчені намагалися знайти біомаркери у людей, які страждають від цього розладу, але сканування мозку не виявило жодних особливостей. Тому вчені пішли далі та дослідили 4000 добровольців. Причому до уваги було прийнято як симптоми, пов’язані зі сном, а й інші чинники: особистісні особливості, настрій, емоції, реакція на стрес. У зв’язку з цим вчені виділили п’ять типів безсоння.

1-й тип. До нього відносяться люди з високим рівнем стресу та негативних емоцій. Рівень щастя і задоволеності власним життям у своїй дуже низький.

2-й тип. Середній рівень стресу та приблизно такий самий рівень позитивних емоцій.

3-й тип. Помірний рівень стресу, але знижений рівень позитивних емоцій.

4-й тип. Низький рівень стресу у теперішньому, але високий рівень стресу у минулому. Безсоння – реакція організму на перенесене раніше переживання чи негативну подію у житті.

5-й тип. Низький рівень стресу, що ніяк не впливає на розлади сну.

Найцікавіше, що ці типи не змінюються з часом, оскільки дослідження проводилося протягом п’яти років і протягом років в учасників експерименту залишилися ті ж самі показники.

Вчені з’ясували, що лікувати безсоння різних типів теж потрібно по-різному. Наприклад, люди з типами 2 та 4 спостерігали найбільше покращення сну після приймання транквілізаторів, а серед людей з типом 3 не спостерігалося жодних покращень після медикаментозного лікування.

Крім того, люди з типом 2 добре реагували на розмовну терапію, яка називається когнітивно-поведінковою, а люди з типом 4 — ні. Люди типу 1 найбільше схильні до депресії.

Вчені з Японії продовжили справу своїх голландських колег. Цуесі Кітадзіма з Департаменту психіатрії Медичного факультету Університету здоров’я Фудзіта в Японії заявляє, що у людей з типами 1 та 2 симптоми безсоння зазвичай виявляються у ранньому віці – у дитинстві чи підлітковому віці.

Це схоже на симптоми, що спостерігаються у людей з так званим ідіопатичним безсонням — традиційною категорією безсоння, за якої у людей розвивається цей стан у ранньому віці без певної причини. (Проте ідіопатичне безсоння більше не вказано як вид безсоння в діагностичному посібнику, відомому як Міжнародна класифікація розладів сну, третє видання.)

На жаль, готових рішень для лікування безсоння будь-якого типу вчені поки що запропонувати не можуть. Проте вони налаштовані оптимістично і вважають, що саме у визначенні типу і лежить шлях до того, щоб ночами ви спали міцно, як дитина.

Морс

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *