Чи зможемо ми коли-небудь спілкуватися з інопланетянами?

Деякі аспекти синтаксису та екстерналізації мови можуть бути спільними для інопланетних мов, оскільки вони обмежені інваріантними законами фізики.

Це називається ксенолінгвістика: погляд на науку про позаземні мови.

Біологи, антропологи, лінгвісти та інші фахівці, що спеціалізуються на мові та комунікації, почали вивчати, який вигляд може мати мова істот, що живуть за межами Землі.

Можливо, такі роздуми наводять на думку про вигадану клінгонську мову, якою розмовляє один із видів інопланетян у серіалі “Зоряний шлях”. Існує навіть успішний Інститут клінгонської мови, який було засновано 1992 року.

Але ви можете відкласти фантастику вбік, тому що вчені в реальному світі досліджують можливі форми, яких можуть набувати інопланетні мови — і чи зможемо ми їх зрозуміти.

Позаземний інтелект

Астробіолог Дуглас Вакоч є президентом компанії Messaging Extraterrestrial Intelligence – Передача повідомлень позаземному розуму – (METI International) у Сан-Франциско. Разом із Джеффрі Панске він є співредактором нового тому “Ксенолінгвістика: на шляху до науки про позаземну мову” (Routledge Taylor & Francis Group (2023).

Книга спирається на те, що відомо про людську мову та системи комунікації тварин, але висуває припущення про те, що ми можемо виявити, якщо зіткнемося з позаземним інтелектом.

“Уже понад шість десятиліть дослідники займаються пошуком позаземного розуму (SETI), скануючи небо за допомогою радіотелескопів, і завтра вони можуть досягти успіху”, – сказав Вакоч. “METI, як випливає з назви, стосується можливості спілкування з інопланетним розумом — встановлення реального контакту”.

“Ми можемо зіткнутися з необхідністю зрозуміти послання від невідомої цивілізації, і лінгвісти можуть дати ключ до розгадки коду”, – продовжив Вакоч. “Рекомендації, що випливають із нашої нової книжки, безпосередньо впливають на те, як ми говоритимемо “Привіт, Всесвіт””.

Вакоч наголосив на важливості передачі наших намірів як відмінної риси та обґрунтування повідомлень METI. “Інше ключове питання полягає в тому, чи буде універсальна граматика, подібна до тієї, що ми спостерігаємо в мовах на Землі, діяти й в ширшому сенсі у Всесвіті”, – говорить він.

Як наголошується в томі, один з основних моментів полягає в тому, що комунікація охоплювати не тільки передачу змісту вашого повідомлення. “Ви також хочете передати свій намір”, – каже Вакоч.

инопланет

Почати розмову

Вакоч зазначив, що одне з поширених заперечень проти METI полягає в тому, що ми можемо видати ворожим інопланетянам наші координати й спровокувати інопланетне вторгнення.

“Будь-яка цивілізація, здатна подорожувати між зірками, володіє технологією, що дає змогу вловлювати випадкові радіо- і телесигнали, які просочуються в космос протягом останнього століття”, – сказав Вакоч.

“Тому інопланетяни, які приймають наші адресні повідомлення, напевно вже й так знатимуть про наше існування”, – додав Вакоч. “Але що їх може здивувати, так це те, що ми намагаємося зав’язати з ними розмову. У цьому і полягає вся суть METI – донести до них наш намір встановити перший контакт”.

Універсальні принципи

Вакоч сказав, що найбільше його цікавлять ті інопланетяни, з якими ми можемо встановити контакт:

“Це ті інопланетяни, які розробили технологію передавання та приймання радіосигналів. У минулому, коли вчені відправляли міжзоряні повідомлення”.

За словами Вакоча, повідомлення, які ми надсилали в космос досі, спиралися на, можливо, універсальні принципи математики та природничих наук як відправну точку. “Але, можливо, є щось більш фундаментальне. Задовго до того, як у людей з’явилися математика і наука, у нас була мова. Можливо, те ж саме відбувається і на планетах, що обертаються навколо інших зірок”.

Однак, вважає Вакоч, ідея про те, що ми маємо обирати між математикою і наукою, з одного боку, та мовою, з іншого, сама по собі надто спрощена.

Суть мови

Співредактор нової книги з ксенолінгвістики – Джеффрі Панске, доцент і директор факультету лінгвістики Південного Іллінойського університету в Карбондейлі.

Те, що ми визначаємо як суть, як ядро мови, може бути докорінно обмежене зовнішніми чинниками. Якщо це так, то майже напевно лінгвістичний інопланетний інтелект матиме схоже ядро мови, припускає Панске.

“Існує безліч аспектів, універсальних для людської мови, які не можна приписати виключно зовнішнім факторам”, – говорить він. “Ці аспекти, найімовірніше, є продуктом структури людського пізнання. Звичайно, немає жодної гарантії, що нелюдський інтелект розділятиме наші когнітивні системи. Таким чином, попри те, що структура мови може бути однаковою, повідомлення може не піддаватися інтерпретації”.

инопланет

Нова перспектива

Бріджет Семюелс з Університету Південної Каліфорнії (USC) натхненна тим, що вчені починають серйозно замислюватися про ксенолінгвістику.

Семюелс проводить дослідження у двох галузях, які стосуються місця універсальної граматики у Всесвіті: як виникла мова у нашого виду і які межі варіативності людської мови?

“Останніми роками вивчення комунікації тварин переживає бурхливе зростання, і це дає нам змогу по-новому поглянути на те, наскільки унікальною або неунікальною є людська мова”, – сказала Семюелс, керівниця проєкту в Центрі молекулярної біології черепно-лицьової ділянки Університету Південної Каліфорнії. “А також, як комунікаційні системи формуються під впливом унікальних когнітивних здібностей організмів, що їх використовують, та екологічних ніш, у яких вони мешкають”.

Інваріантні закони фізики

За словами Семюелс, ці напрямки досліджень у поєднанні з “третім чинником” у дизайні мови — факторами, які формують мову крім нашої генетичної спадковості та досвіду — створили основу для абсолютно нових теорій про універсальну граматику.

Це теоретизування допомогло Семюелс сформувати пророцтво, яким вона поділилася з Пунске: “Деякі аспекти синтаксису та екстерналізації мови можуть бути спільними для позаземних мов, оскільки вони обмежені інваріантними законами фізики”.

За словами Вакоча, розмірковуючи про мову і спілкування тварин у космічному контексті, ми змушені переосмислити, наскільки унікальною є мова навіть на нашій планеті — незалежно від того, чи вступимо ми колись у контакт з інопланетянами.

“Ксенолінгвістика показує, що людська мова, можливо, не заслуговує на те привілейоване становище, яке ми завжди їй відводили”, – підсумував він.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *