Які тварини першими оселяться на Місяці та Марсі: любителі кішок і собак можуть засмутитися

Учені вважають, що тварини допоможуть вижити людям у нових умовах, але не всі тварини підійдуть для життя на Місяці або Марсі.

У NASA хочуть у найближчі 10 років побудувати першу базу на Місяці, а потім передбачається, що астронавти полетять на Марс, щоб також заснувати там перший аванпост. Ці бази будуть являти собою не тільки місце для життя і роботи астронавтів, але тут має бути облаштована ціла екосистема, яка допоможе людям вижити на Місяці та Марсі. У складі цієї екосистеми мають бути й тварини, які зможуть виконувати багато життєво важливих для людини функцій. Але які тварини мають першими оселитися на там? Про це пише Live Science.

За словами Девіда Кетлінга з Вашингтонського університету (Сіетл, США), розвинуті живі екосистеми на Місяці та Марсі поки що належать до галузі наукової фантастики, а не є предметом наукових досліджень. Хоча існують припущення про те, які саме тварини можуть першими заселити місячні та марсіанські бази. Але найголовніша проблема для них полягатиме в силі тяжіння.

За словами Крістофера Маккея з Дослідницького центру Еймса (підрозділ NASA), на Місяці сила тяжіння становить 1/6 земної, а на Марсі — 1/3. Бази на Місяці або Марсі можна побудувати з урахуванням звичного людям тиску, температури й складу повітря, але немає способу змінити силу тяжіння.

Учені кажуть, що найоптимістичніші сценарії показують, що тварини розвиватимуться на Місяці та Марсі, так само як і на Землі, але поки що немає цьому підтверджень. Низька сила тяжіння може негативно вплинути на ріст м’язів і кісток, а тому тварини не зможуть нормально стояти й ходити. Тому, найімовірніше, найкраще для заселення Марса або Місяця підійдуть маленькі тварини, такі, як миші, мешканці морських глибин, наприклад, ракоподібні та риба, а також комахи.

За словами Маккея, риби та інші водні тварини краще зможуть винести низьку силу тяжіння. При цьому риб можна їсти, і вони не потребують багато ресурсів для розведення, а також залишають мало відходів. Тобто це ідеальна домашня худоба на Марсі чи Місяці.

Марс, колонія на Марсі, база на МарсіБази на Місяці або Марсі можна побудувати з урахуванням звичного людям тиску, температури і складу повітря, але немає способу змінити силу тяжіння
Фото: Live Science

Учені вважають, що комахи також можуть виступати альтернативним джерелом білка для космічних колонізаторів. При цьому вони займають мало місця, а ще зможуть запилювати рослини, які вирощуватимуть люди для харчування.

Також учені називають гарною їжею в космосі ракоподібних, наприклад, креветок, яким також не потрібно багато місця для життя на базі.

За словами вчених, не варто забувати й про таких дивовижних істот, як тихоходи. Ці крихітні істоти можуть вижити в найекстремальніших умовах. Хоча вони не принесуть особливої користі екосистемі на місячній або марсіанській базі, їхнє дослідження допоможе з’ясувати, як тихоходи можуть вижити в екстремальній спеці та холоді тривалий час, а також витримують величезний рівень випромінювання. Ці дані можна було б використовувати для модифікації інших тварин.

Поки що, немає досліджень, які були б присвячені життю тварин в умовах Марса і Місяця, але в майбутньому це питання виникне. І вчені вважають, що тварини точно стануть частиною майбутніх позаземних екосистем. Але коли це станеться, сказати дуже важко.

Фокус

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *