Скільки часу знадобиться людям, щоб колонізувати іншу планету?

Існує величезна різниця між відправленням людей на Марс і колонізацією світів за межами нашої Сонячної системи.

Генеральний директор SpaceX Ілон Маск хоче, щоб до 2050 року на Марсі було місто з мільйоном жителів. Це може здатися астрономічно амбітним, враховуючи, що люди ще ніколи не ступали на марсіанську поверхню. Але чи здійсненно це? Скільки часу знадобиться людям, щоб колонізувати іншу планету? І чи можливо взагалі, щоб люди колонізували світи за межами Сонячної системи?

Відповіді на ці запитання багато в чому залежать від того, про яку планету йдеться. Для Марса десятиліття не обов’язково є нереальним терміном. Серкан Сайдам, заступник директора Австралійського центру космічних інженерних досліджень і професор Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї, вважає, що колонізація Марса людиною цілком можлива протягом десятиліть:

“Я вважаю, що до 2050 року в нас буде колонія на Марсі”.

За словами Сайдама, першим важливим кроком у створенні успішної колонії на Марсі буде вода, яку можна добувати з льоду або гідратованих мінералів. Він вважає, що вода сприятиме розвитку сільського господарства і можливості вирощувати їжу на Марсі, як у фільмі 2015 року “Марсіанин”, а водень із льоду і мінералів можна буде використовувати як джерело енергії для ракетного палива.

Однак науковий консенсус щодо колонізації Марса до 2050 року відсутній, і інші вчені висловлюють менш оптимістичні думки. Луїс Фрідман, інженер-астронавт і співзасновник некомерційної організації “Планетарне суспільство”, 2019 року висловив думку, що колонізація Марса в доступному для огляду майбутньому малоймовірна, а Рейчел Зайдлер, нейробіологиня з Університету Флориди, яка працювала з астронавтами НАСА, сказала, що людям подобається бути оптимістами щодо колонізації Марса, але це звучить “трохи неправдоподібно”.

Проте людство, найімовірніше, все-таки досягне Марса протягом десятиліть. Китай планує почати відправлення екіпажів на Марс у 2033 році, а НАСА – наприкінці 2030-х – на початку 2040-х років. Щойно люди доберуться туди, наступним кроком може стати створення колонії.

Колонізація передбачає деякий ступінь самодостатності, але не обов’язково повну незалежність від Землі. Сайдам порівнює Марс із віддаленим островом, куди все одно доведеться час від часу щось завозити:

“Більшу частину обладнання та інструментів надсилатимуть із Землі. Я не думаю, що ви зможете виготовити вантажівку на поверхні Марса”.

колониз

Для того щоб довгострокова колонія була фінансово життєздатною, Марс має щось виробляти. Космічний туризм – один із варіантів, але Сайдам вказує на видобуток корисних копалин як на ключ до успіху колонізації. Наприклад, космічний видобуток на прилеглих астероїдах цінних матеріалів, як-от платина, може створити нову космічну економіку, тим самим стимулюючи подальші інвестиції та дослідження.

Хоча Марс є найбільш реальним варіантом позаземної колонізації, наш червоний сусід – не найсприятливіша для людини планета. Атмосфера Марса більш ніж на 95% складається з вуглекислого газу; він дуже холодний, із середньою температурою близько мінус 60 градусів за Цельсієм; космічним апаратам із Землі потрібно близько 8,5 місяців, щоб дістатися до нього; і він піддається бомбардуванню шкідливою радіацією.

Майже напевно нові гостинні світи можна знайти на планетах за межами нашої Сонячної системи, які називаються екзопланетами. Але проблема з екзопланетами полягає в тому, що вони розташовані дуже, дуже далеко. Ми навіть не відправили ще жодного космічного апарату до екзопланет, а єдиними зондами, які залишили нашу Сонячну систему, були Voyager 1 і 2, яким знадобилося 35 років і 41 рік, відповідно, щоб вийти за її межі. А екзопланети розташовані набагато далі.

“Щоб досягти найближчої екзопланети з нашими нинішніми технологіями, знадобиться кілька десятків тисяч років”, – сказав Фредерік Марін, астрофізик чорних дір зі Страсбурзької астрономічної обсерваторії при Страсбурзькому університеті у Франції.

Через такий час подорожі колонізація екзопланет може здатися неможливою. Але Марін, який займається комп’ютерним моделюванням міжзоряних подорожей як наукова цікавість, очікує, що в найближчому майбутньому вони скоротяться завдяки швидшим космічним апаратам.

“Ми знаємо, що кожне століття швидкість ваших засобів пересування збільшується в 10 разів”, – каже Марін. Інакше кажучи, у міру того, як люди з кожним століттям вчаться подорожувати все швидше і швидше, потенційний час подорожі до екзопланет може скоротитися з десятків тисяч років до тисяч років, а потім і до сотень років.

Марін виклав гіпотетичний сценарій досягнення екзопланети, принаймні гостинної для людини, протягом 500 років. Подорож, що триває століття, все одно потребуватиме космічного корабля, пілотованого кількома поколіннями колоністів, більшість з яких ніколи не побачать мету свого довгого перельоту.

Моделювання Марина показує, що близько 500 осіб — це відповідна початкова кількість для колоніального корабля, розрахованого на кілька поколінь. Але як люди впораються з тим, щоб провести залишок життя на космічному кораблі, і як їхнє потомство впорається з народженням у міжзоряному середовищі, викликає етичні питання і невизначеність. А оскільки зміна клімату та інші земні проблеми можуть призвести до вимирання людей раніше, ніж ми освоїмо міжзоряні подорожі, то немає жодної гарантії, що ми коли-небудь колонізуємо екзопланети.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *