Що відбувається з людиною, яка помирає: вчені зробили відкриття про роботу мозку

Людський мозок здатен працювати ще певний час після зупинки дихання.

Вчені з Мічиганського університету з’ясували, що коли людина помирає, то після зупинки серця мозок ще довго залишається активним, а деякі його ділянки працюють набагато інтенсивніше, ніж зазвичай.

Про це повідомляє PNAS.

Науковці провели дослідження, в якому взяли участь четверо пацієнтів університетської лікарні, що помирали. Усі пацієнти перебували у стані коми та не демонстрували жодних ознак свідомості. Життєдіяльність цих людей підтримували за допомогою апаратів.

Вчені зафіксували, що одразу після припинення підтримання життєдіяльності пацієнтів потужність гамма-випромінювання спричинила помітний сплеск у лівій передньо-середній скроневій частині мозку. Таке ж підвищення потужності сигналу було зафіксовано і у фронтальних, а також центральних ділянках мозку. Через певний час активізувалися права і ліва скронева частки. Раптовий сплеск дослідники фіксували також у правій дорсолатеральній та префронтальній корі мозку.

“Спалах активності мозку в момент смерті став для вчених справжнім відкриттям”, – зазначається в повідомленні.

Зазначається, що це поки попередні висновки науковців. Їм потрібно більше даних, тож вчені планують провести подальші дослідження, щоб зрозуміти, що саме це означає. Однак на їхню думку, те, що мозок здатен працювати після зупинки дихання, змушує по-новому подивитися на його роль.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *