Заселення Північної Америки почалося на 10 тисяч років раніше

Вважається, що люди з’явилися в Північній Америці близько 13 тисяч років тому. Однак нові археологічні та генетичні знахідки, включно з відбитками ніг перших людей у Нью-Мексико, залишеними приблизно 23 тис. років тому, свідчать про те, що континент був заселений значно раніше. Кліматологи, спираючись на геологічні дані, вважають, що перші люди змогли пройти вздовж узбережжя Тихого океану Берингією, льодовим мостом між Азією і Північною Америкою, що виник під час піка заледеніння.

На щорічній зустрічі Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско представлено дані нового дослідження, згідно з яким люди прийшли в Північну Америку набагато раніше, ніж вважається. Під час піку заледеніння між цим континентом і Азією виник крижаний сухопутний перехід – рівень води в океані знизився, і він промерз уздовж узбережжя, а льодовики на суші виросли. Раніше існувала гіпотеза про “шосе з водоростей”, згідно з якою люди переміщалися на човнах уздовж узбережжя під час полювання за морськими тваринами. Якщо він і існував, то значно пізніше.

Вчені вже знаходили сліди прибережних поселень на заході Канади, які існували 14 тис. років тому. Однак вода з льодовиків, що тануть, могла створювати сильні течії, які ускладнили б освоєння материка. Щоб дізнатися, яка теорія правдива, Саммер Преторіус та її колеги з Геологічної служби США вивчили проксі-джерела – скам’янілі останки планктону. Вони допомогли зробити висновки про температуру океану, його солоність і про товщину крижаних покривів.

Так команда Преторіус створила модель клімату, що відповідає тій епосі. Виявилося, що під час останнього піку заледеніння близько 20 тис. років тому течія в океані була в 2 рази сильнішою, ніж зараз. Доплисти на інший континент на човнах у таких умовах неможливо. Однак результати також показали, що багато прибережних районів океану були вкриті льодом до приблизно 15 тис. років тому. Таким чином, люди, пристосовані до холоду, ймовірно, пересувалися прибережними льодовиками.

У наші дні народи Арктики їздять по морському льоду на собачих упряжках і снігоходах. Перші жителі Північної Америки дісталися туди, мабуть, так само льодовиком, займаючись по дорозі полюванням на морських ссавців. Загалом, як випливає зі свіжих генетичних даних, відбулися дві хвилі переселення: 24 500-22 000 і 16 400-14 800 років тому.

Ця теорія не виключає, що пізніше інші люди могли прийти в Північну Америку іншими шляхами. 14 тис. років тому течія біля берегів Аляски ослабла і став доступний човновий маршрут. Крім того, частина археологічних даних свідчить про те, що жителі Полінезії, ймовірно, допливали на човнах до узбережжя Південної Америки. Тому частина археологів вважає, що маршрутів заселення Америки було два.

Хайтек

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *