На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод − один з найбільших в Україні, − UNCG

Біля села Батьово, що на Закарпатті, ще з травня активно будується один з найбільших деревообробних заводів в Україні

Будівництво заводу проанонсував ще весною голова ОВА Віктор Микита. Будує компанія “БФ Термінал”, бенефіціаром якої є відомий у лісовій сфері Леонід Юрушев − власник Коростенського заводу МДФ.

Єгор Гриник, представник Української природоохоронної групи, розповів “Еспресо.Захід“, чому цей завод небезпечний для області і його будівництво є незаконним.

Біолог зазначає, що є декілька моментів.Перший – завод будується із порушенням законодавства. Перед будівництвом має бути проведена процедура оцінки впливу на довкілля. На цей час Міндовкілля ще не надав висновків, але завод активно будується ще з травня. Це значне порушення законодавства, оскільки до будівельних робіт можна приступати лише після дозволу з міністерства.

Фото:UNCG/зверху — будівництво у червні; знизу — будівництво у листопаді

Другий – на Закарпатті, та й взагалі у Карпатах, немає великих деревообробних заводів. А цей буде дуже великим, його максимальна потужність 1,1 млн кубометрів. Тобто, це призведе до збільшення обсягів рубок лісів та зловживань щодо цього. Для порівняння, у 2022 році на Закарпатті зрубали приблизно 1,2 мільйона кубометрів деревини. Тобто якщо завод збудують − він зможе споживати всю деревину в області самостійно.

“Ну і малим деревообробним підприємством доведеться конкурувати з цим великим заводом і, швидше за все, для багатьох це означатиме кінець діяльності”, – додає Єгор Гриник.

Він також говорить, що оцінку впливу на довкілля пише саме підприємство та надсилає на затвердження у Міндовкілля. Вже у міністерстві погоджують або не погоджують будівництво, спираючись на цю оцінку.

“Так от, у тому, що надіслали міністерству не вказано про негативні соціальні наслідки для місцевих громад та збільшення обсягів рубок. Ми звернулися в екоінспекцію Закарпатської області, але поки не отримали жодної відповіді. Крім того, подали зауваження до Міндовкілля, мабуть, протягом місяця буде вже рішення звідти”, – каже Гриник.

Захід Еспресо

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *