Foreign Policy: Найкоротший шлях до перемоги в Україні пролягає через Крим

Захід повинен зберігати спокій, усвідомлювати ставки і підтримувати Київ на шляху до перемоги.

Над західними прихильниками України нависла пелена песимізму. Оскільки контрнаступ Києва не виправдав очікувань більшості спостерігачів, від Вашингтона до Берліна поширився фаталістичний настрій, що межує з поразкою. Минулого місяця NBC News і німецький таблоїд Bild повідомили, що американські та європейські чиновники обговорюють можливість припинення війни. Як сказав прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні двом росіянам, які видавали себе за африканських чиновників під час жартівливого дзвінка: “Ми наближаємося до моменту, коли всі зрозуміють, що нам потрібен вихід”.

Правда полягає в тому, що легкого виходу немає. Москва неодноразово давала зрозуміти, що вона прийме лише капітуляцію Києва, а невдалий наземний наступ останнього лише підбадьорив Кремль. Єдиний спосіб змусити президента Росії Владіміра Путіна відступити від своєї мети – це дати Україні засоби, щоб перемогти його на полі бою.

Це не є нездійсненним завданням, але воно вимагає від Сполучених Штатів не втрачати самовладання, усвідомлення ставок і визначення найкращого шляху вперед.

Успішна стратегія США щодо війни в Україні має починатися з визнання того, що Москва не зацікавлена у справжньому припиненні бойових дій. Ми вже знаємо, що Путін розглядає припинення вогню як інструмент війни. З 2014 по 2022 рік, як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Росія погодилася на 20 перемир’їв в Україні – і негайно порушила кожне з них. Путін може запропонувати ще одну таку угоду в найближчі місяці, але вона буде слугувати лише одній меті: дати своїм військам перепочинок перед відновленням бойових дій.

Також нереалістично думати, що Путін задовольниться контролем над п’ятьма регіонами України, які він вже анексував: Крим, Донецька, Херсонська, Луганська та Запорізька області, з яких він повністю контролює лише першу. Звичайно, Захід може спробувати тиснути на Україну, щоб змусити її поступитися великими територіями і мільйонами українців Росії в надії заспокоїти Путіна, хоча Київ запекло і справедливо чинитиме опір такому кроку. Це зруйнувало б відносини з Києвом, підірвало б бойовий дух всієї України і породило б сумніви щодо зобов’язань США у всьому світі. Це підбадьорило б Путіна, щоб привласнити свої здобутки і рухатися далі.

Такий гамбіт міг би мати сенс, якби Україна перебувала на межі розпаду і не бачила власної небезпеки, але до цього ще далеко. Українці переконані в необхідності протистояти Росії силою зброї і досягли в цьому реальних успіхів. Київ все ще має резерви сили, які він готовий кинути на боротьбу. Ставити хрест на Україні зараз було б абсолютно передчасно.

У 2022 році Україна здобула великі перемоги, звільнивши майже половину території, яку Росія окупувала від початку свого повномасштабного вторгнення. Якщо цьогорічний наземний наступ виявився менш успішним, ніж очікувалося, це значною мірою пов’язано з тим, що США зволікали з наданням ключових видів озброєнь, таких як армійська тактична ракетна система (ATACMS) та вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM). Це дозволило Росії виграти дорогоцінний час, щоб окопатися.

Більше того, заборона Вашингтона на використання Україною зброї, наданої Заходом, для нанесення ударів по російській території ще більше скувала Київ наручниками. Як писав один з авторів цієї статті минулої весни, ще до початку контрнаступу України: “Якщо контрнаступ України застопориться або навіть зазнає невдачі, це не привід припиняти підтримку. Навпаки, це буде час для того, щоб вчитися на помилках, продовжувати постачання зброї і тренування і готувати Україну до наступної фази війни”.

Цей етап починається зараз.

На цьому новому етапі Захід має розглянути сміливіші та креативніші варіанти підтримки України. Замість того, щоб шукати неіснуючі шляхи, він повинен зосередити свої зусилля на наближенні України до перемоги, приділяючи особливу увагу Криму, який генерал-лейтенант армії США у відставці Бен Ходжес справедливо назвав “вирішальною місцевістю” у цій війні.

Без звільнення Криму Україна ніколи не буде в безпеці. Окупована територія є ключовим плацдармом і базою постачання для російських операцій на півдні України. Як перший крок, Україна повинна позбавити Росію свободи діяти з Криму.

Foreign Policy

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *