Чи оманливе твердження про те, що трохи вина щодня не завадить і це навіть “корисно”?

Багатьом відоме твердження, що щоденне вживання вина не тільки не здатне нашкодити, але навіть може виявитися “корисним” в окремих випадках.

Один келих вина на ніч — не рідкісний спосіб розслабитися, а в деяких країнах вино вживають на обід чи вечерю щодня, і не вбачають в цьому нічого поганого. У можливих перевагах та негативних наслідках від вживання вина розбирався Eat This, Not That!

Нещодавні дослідження показали, що міф про “користь вина”, на якому наголошують деякі медики, в дечому є оманливим.

Яка “помірна” норма вживання алкоголю

У рекомендаціях для американців щодо норм вживання продуктів у раціоні на 2020-2025 роки дієтологи виокремили таку константу: помірне вживання алкоголю означає два або менше напоїв на день для чоловіків і один або менше напоїв на день для жінок. Водночас Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) констатують, що про “надмірне вживання алкоголю” можна казати, коли йдеться про 8 і більше напоїв на тиждень для жінок і 15 і більше напоїв для чоловіків. “Перевищення цих лімітів з набагато більшою ймовірністю може завдати більше шкоди, ніж принести користі”, – кажуть в CDC.

По суті, наслідки вживання вина залежать від того, скільки саме ви п’єте. Якщо вживати вино помірковано, але щоденно, ваше тіло можуть спіткати так наслідки:

Організм звикає до алкоголю

Незалежно від того, який тип алкоголю ви обираєте, його регулярне вживання призводить до підвищення толерантності організму до цієї “отрути”. Тобто з часом може статися так, що очікуване “розслаблення” від вина вже не прийде після одного келиха. Доведеться випити більше, а це, своєю чергою, збільшує руйнівний вплив алкоголю на нервові клітини мозку. Не має значення, скільки ви випили, цей процес неминучий, але він пропорційний за силою до рівня вживаного вами алкоголю. Фізично це проявляється так званим станом сп’яніння, коли тіло не встигає реагувати на сигнали мозку.

Алкоголь може підвищити ризик розвитку деяких видів раку

Стверджується, що алкоголь входить до “страшного” списку продуктів, які можуть підвищити ризик виникнення певних видів раку. За даними Національного інституту раку, існує потужний науковий консенсус щодо того, що не помірне вживання алкоголю підвищує ймовірність розвитку раку голови, шиї, стравоходу, печінки, грудей і товстої кишки. Навіть люди, які випивають не більше одного келиха на день, можуть збільшити цей ризик. Це доволі сильний аргумент на користь того, щоб відмовитися від звички часто пити вино.

Вино може як підвищити, так і знизити рівень стресу

Прагнення позбавитися від стресу та забути про щось “погане” – не рідка причина, чому людина тягнеться до келиха з вином. Іноді це працює, особливо з червоним вином. Вчені встановили, що такий напій містить ресвератрол — сполуку, яка здатна блокувати ті ферменти в мозку, які викликають тривожність і депресію. Якщо ви насолоджуєтеся вечірнім келихом вина за змістовною розмовою з чоловіком або другом, тим краще. Соціальна взаємодія — це доведений засіб для зниження стресу.

Водночас інші дослідження показали, що надмірне споживання вина або будь-якого іншого алкоголю підвищує рівень кортизолу в організмі. Це так званий гормон стресу. Тому постійно пити вино у надії забути про власні проблеми — хибний шлях. Ліпше звернутися до психологів чи близьких.

Вино не дієтичний продукт, можна від нього легко погладшати

Іноді виробники вина не вказують на етикетці калорійність цього напою або пишуть про це маленьким буквами. Але навіть на невеликий келих вина (приблизно 150 мл) приходиться близько 120-125 калорій. Якщо це не враховувати й пити вино бездумно, можна дуже легко погладшати.

Вино – “друг” для серця?

Помірне вживання вина може призвести до покращення здоров’я серця! Дослідження 2023 року показало, що помірне споживання алкоголю знижує рівень сигналізації стресу в мигдалині, що пов’язано зі зниженням ризику серцевих захворювань. Це не поодиноке твердження. Більш ранні дослідження також давали підстави казати вченим, що помірне споживання червоного вина може бути корисним для серця.

Ваш кров’яний тиск може підвищитися

Водночас є і негативна сторона щоденного вживання вина. Якщо не пити його помірно, воно може вплинути на рівень вашого тиску. За даними Американської асоціації серця, щоденне надмірне вживання вина може призвести до серйозних серцево-судинних ризиків, таких як підвищення артеріального тиску та інсульт.

Тобто, якщо ви все ж не можете відмовитися від вина назавжди, дотримуйте головного правила – “помірності”.

УНІАН

***

Шановні добродії, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com

Наш рахунок у RWSbank:

  1. Код ЄДРПОУ 39849797
  2. Код банку 339072

Валюта рахунку     UAH                    980

UA803390720000026008162428001

Валюта рахунку     USD                     840

UA803390720000026008162428001

Валюта рахунку     EUR                     978

UA803390720000026008162428001

Для допомоги ЗСУ!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *