Люди відкривали Америку сім разів

Христофор Колумб досяг Америки в 1492 році й він, звичайно ж, не був першим, хто це зробив.

Коли Колумб висадився 1492 року, Американський континент був заселений уже десятки тисяч років тому. Він не був першою людиною, яка відкрила цей континент. Навпаки, його відкриття Америки стало останнім із багатьох.

Загалом люди відкривали Америку сім разів. А значить, принаймні в шести з них вона була не такою вже й новою. Першовідкривачі прибували морем і сушею, приносячи з собою нові гени, нові мови, нові технології. Деякі залишалися, досліджували й будували імперії. Інші поверталися додому, залишивши після себе лише слабкі натяки на те, що вони там були.

Отже, від останнього до першого — ось історія того, як ми відкривали Америку.

7. Христофор Колумб: 1492 рік

У 1492 році європейці могли дістатися до Азії Шовковим шляхом або проплисти Капським шляхом навколо південного краю Африки. Мореплавство на захід з Європи вважалося неможливим.

Стародавні греки точно розрахували, що окружність Землі становить 40000 км, що відсунуло Азію далеко на захід. Але Колумб помилився у своїх розрахунках. Помилка в перерахунку одиниць виміру дала йому довжину окружності всього в 30000 км.

Ця помилка, а також інші припущення, народжені в результаті прийняття бажаного за дійсне, призвели до того, що Колумб розрахував відстань від Європи до Японії всього в 4500 км. Хоча насправді між ними майже 20000 км.

У підсумку, кораблі Колумба вирушили в дорогу, не маючи достатніх запасів, щоб досягти Азії. Але на щастя для мореплавця, він випадково потрапив в Америку, а не в Азію. Колумб, думаючи, що знайшов Вест-Індію, назвав її жителів “індіос”, або індіанцями. Він помер, так і не зрозумівши, що помилився й опинився на протилежному від наміченої мети боці планети. А ось мореплавець Амеріго Веспуччі зрозумів, що Колумб знайшов не Вест-Індію, а невідому землю, і 1507 року на честь Веспуччі їй було дано назву Америка.

6. Полінезійці: 1200 рік

Близько 2500 років до н.е. сміливі мореплавці відпливли з берега сучасного Тайваню на пошуки нових земель. Вони йшли на південь через Філіппіни, на схід через Меланезію, а потім вийшли у велику південну частину Тихого океану. Ці люди, полінезійці, були майстрами навігації, за вітром, хвилями і зірками вони перетинали тисячі кілометрів відкритого океану.

Використовуючи величезні двомісні каное, полінезійці заселили Самоа, Фіджі, Тонга та острови Кука. Деякі пішли на південь, у Нову Зеландію, ставши згодом індіанцями маорі. Інші вирушили на схід — на Таїті, Гаваї, острів Пасхи та Маркізькі острови. Звідси вони, нарешті, потрапили до Південної Америки. Потім, дослідивши більшу частину Тихого океану, вони припинили дослідження і зовсім забули про Південну Америку.

Але свідчення цієї чудової подорожі залишилися. Південноамериканці придбали в полінезійців курчат, а полінезійці, можливо, взяли південноамериканську солодку картоплю. Судячи з того, що у східних полінезійців є ДНК корінних американців, ділилися вони не тільки їжею. Полінезійці не просто зустрічалися з корінними американцями, вони одружилися з ними.

5. Норвежці: 1021 рік

Згідно з сагами вікінгів, близько 980 року нашої ери Ерік Рудий, лютий воїн і хитрий торговець, назвав величезну білу крижану пустку Гренландією (Зелена земля), щоб заманити туди людей. Потім, у 986 році нашої ери, корабель, що вийшов із Гренландії, помітив узбережжя Канади.

Близько 1021 року н.е. син Еріка Лейф заснував поселення на Ньюфаундленді. Вікінги непогано переносили суворий клімат, але війна з корінними американцями врешті-решт змусила їх повернутися до Гренландії. Ці історії довгий час вважалися міфами, поки  у 1960 році археологи не розкопали залишки поселень вікінгів на канадському острові Ньюфаундленд.

4. Інуїти: 900 рік

Незадовго до вікінгів інуїти подорожували з Сибіру на Аляску на човнах зі шкіри. Полюючи на китів і тюленів, живучи в дернових хатинах та іглу, вони були добре пристосовані до холодного Північного Льодовитого океану й огинали його береги аж до Гренландії.

Цікаво, що їхня ДНК найбільш близька до ДНК корінних жителів Аляски, що дає змогу припустити, що їхні предки колонізували Азію з Аляски, а потім повернулися назад, щоб знову відкрити Америку.

3. Ескімоси-алеути: 2000-2500 до н.е.

Інуїти походять від більш ранньої міграції: носіїв ескімосько-алеутських мов. Вони відрізняються від інших мов корінних американців і навіть можуть бути віддалено пов’язані з уральськими мовами, такими як фінська та угорська.

Це, а також дані ДНК свідчать про те, що ескімоси-алеути були окремою міграцією. Вони прийшли через Берингове море з території сучасної Росії на Аляску, можливо, 4000 – 4500 років тому, частково витіснивши та змішавшись із більш ранніми мігрантами — народом на-дене.

2. На-дене: 3000 – 8000 років до н.е.

Інша група, на-дене, перетнула Берингове море і прийшла на Аляску близько 5000 років тому, хоча інші дослідження припускають, що вони заселили Америку ще 10000 років тому.

ДНК з їхніх кісток пов’язує цей народ не з сучасними представниками ескімосько-алеутської групи, а з корінними американцями, які розмовляють мовами сім’ї на-дене, такими як навахо, дене, тлінкіти й апачі. Мови на-дене найближчі до мов, якими розмовляють у Сибіру, що ще раз свідчить про те, що вони являють собою окрему міграцію.

1. Перші американці: 16000 – 35000 років тому

Майже всі племена корінних американців — сіу, команчі, ірокези, черокі, ацтеки, майя, кечуа, яномамі та десятки інших — говорять схожими мовами. Це означає, що їхні мови походять від якоїсь спільної мови предків, якою розмовляло одне плем’я, що прийшло в Америку давним-давно. Низька генетична різноманітність їхніх нащадків свідчить про те, що це плем’я-засновник було зовсім невеликим, можливо, менше ніж 80 осіб.

Як вони туди потрапили? Перед тим, як 11700 років тому закінчився останній льодовиковий період, у льодовиках накопичилося так багато води, що рівень моря знизився. Дно Берингового моря висохло, і утворився Берингів міст. Перші люди Америки просто пройшли пішки з території сучасної Росії на Аляску. Але час їхньої міграції викликає суперечки.

Колись археологи вважали, що люди племені кловіс, які жили 13000 років тому, були першими поселенцями Америки. Але тепер дані свідчать про те, що перші люди прибули в Америку набагато раніше.

Знахідки у Вашингтоні, Орегоні, Техасі, на східному узбережжі США та у Флориді свідчать про те, що люди прибули до Америки задовго до людей Кловіс.

Відбитки ніг у Нью-Мексико датуються 23000 років тому. Кам’яні знаряддя в мексиканській печері можуть датуватися 32000 років тому. Зарізаний мамонт із Колорадо датується 31000 – 38000 років тому. А сліди вогню вказують на те, що люди з’явилися на Алясці 32000 років тому.

Не виключено, що деякі з цих дат можуть бути помилковими, але така ймовірність зменшується з кожним новим відкриттям.

Рання міграція дозволила б розгадати головну загадку. 13000 років тому величезний льодовик, Лаврентійський льодовиковий щит, покрив Канаду льодом завтовшки до трьох кілометрів. Якщо люди прибули до Північної Америки в ті часи, то як вони перетнули крижану пустелю? Порізане узбережжя південно-східної Аляски, сповнене льодовиків і фіордів, найімовірніше, було непрохідним, і перші американці навряд чи мали човни. Але 30000 років тому крижаний щит ще не повністю сформувався.

До поширення льоду люди могли полювати на мамонтів і коней на схід від Аляски до Північно-Західних територій, потім на південь через Альберту і Саскачеван у Монтану.

Звучить неймовірно, але цілком можливо, люди могли заселити Америку раніше, ніж Західну Європу. І в цьому є сенс. Хоч Арктика на Алясці сувора, але в Європі в ті часи панували потенційно ворожі неандертальці.

Кінець відкриттів

1492 рік став останнім відкриттям Америки. Після подорожей Колумба, Магеллана і Кука розрізнені нащадки людської діаспори нарешті возз’єдналися. За винятком кількох неконтактних племен, все інше було вивчено. Відкриття стали неможливими.

Але історія заселення Америки все ще пишеться, і наше розуміння того, що сталося, розвивається. Ескімоси-алеути, можливо, були двома різними міграціями, а не однією. Гени натякають на можливість існування інших, ранніх популяцій народів-засновників. А з огляду на те, як мало свідчень про свої візити залишили полінезійці та норвежці, можна припустити, що були й інші міграції, про які в нас поки що немає свідчень.

Ми так багато чого не знаємо. Америку, звичайно ж, уже ніхто ще раз не відкриє, але багато чого ще належить дізнатися про її відкриття в далекому минулому.

Джерело

***

Шановні добродії, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com

Наш рахунок у RWSbank:

  1. Код ЄДРПОУ 39849797
  2. Код банку 339072

Валюта рахунку     UAH                    980

UA803390720000026008162428001

Валюта рахунку     USD                     840

UA803390720000026008162428001

Валюта рахунку     EUR                     978

UA803390720000026008162428001

Для допомоги ЗСУ!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *