Як працюють антиоксиданти: 9 причин, щоб включити їх у свій раціон

Слово “антиоксиданти” чув кожен, і той факт, що ці речовини борються з вільними радикалами, теж добре знайомий всім. Але що саме це означає? Як це працює? А головне – яка від цього користь?

Існує безліч продуктів, багатих антиоксидантами: від чорниці до гарбуза. У будь-якому випадку ці сполуки інгібують (затримують) окислення. Річ у тім, що цей процес може призводити до ланцюгових реакцій і появи тих самих вільних радикалів, завдаючи шкоди клітинам організму.

Вільні радикали – це молекули, які атакують клітини, намагаючись відібрати у них один електрон. Пошкоджена клітина сама стає вільним радикалом, поширюючи окислювальну реакцію на прилеглі клітини. Все це призводить до старіння і деяких захворювань. Проблема полягає в тому, що вільні радикали утворюються постійно: під час боротьби з інфекцією, при запаленні, через сигаретний дим і т. д.

Але чи можуть фрукти, овочі та ягоди боротися з цим? Безумовно! Однак для цього необхідно щоб у вашому раціоні було достатньо антиоксидантів. Норму розраховують за кількістю спожитих калорій. Орієнтуйтеся на середні показники. Чоловіки споживають близько 2 500 ккал в день, а жінки — 1 800 — 2 000 ккал. Тому першим необхідно 11 ммоль антиоксидантів в день, а другим — 8 ммоль. Але що це дасть?

Зниження окисного стресу

Це форма фізіологічного стресу, викликаного дисбалансом між виробленням і накопиченням активних форм кисню в клітинах і тканинах. Це може призвести до порушення здатності системи знешкоджувати реактивні продукти. Дослідження показують, що окислювальний стрес може бути відповідальний за виникнення таких захворювань, як рак, діабет, порушення обміну речовин, атеросклероз і серцево-судинні захворювання.

Профілактика захворювань

Стаття в журналі Research in Pharmaceutical Sciences показує, що, знижуючи окислювальний стрес, антиоксиданти можуть підтримувати нормальну клітинну функцію і забезпечувати додатковий захист від захворювань.

Підтримка здоров’я очей

Включення у свій раціон більшої кількості продуктів, багатих антиоксидантами, може надати особливо ефективний вплив на ризик розвитку деяких серйозних проблем із зором, зокрема вікової макулярної дегенерації й катаракти.

Підтримка функції мозку

Чи знаєте ви, що наш мозок більш сприйнятливий, ніж більшість інших систем організму, до атаки вільних радикалів? Одним з основних способів захистити свій мозок є споживання антиоксидантів. Зокрема, вони мають потенціал сповільнювати різні форми когнітивних порушень, таких як втрата пам’яті. Все це також пов’язано з окислювальним стресом, який може сприяти розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм втрати пам’яті та зниження когнітивних функцій.

Image @sciencephotolibrary from Canva

Поліпшення психологічного здоров’я

Дослідження сучасної нейрофармакології показують, що окислювальний стрес часто пов’язаний з тривогою та депресією. Хоча здорове, збалансоване харчування не є заміною належного лікування, це одна зі змін способу життя, яке може допомогти багатьом людям.

Зниження запалення

Запалення – це процес, при якому ваші білі кров’яні тільця захищають вас від інфекцій ззовні, таких як бактерії. Однак це не означає, що це завжди необхідно. Цей процес може проявлятися різними симптомами, включаючи головні болі, болі в суглобах і м’язах. Спосіб, яким антиоксиданти запобігають запаленню, відносно простий: оскільки вони захищають клітини від пошкоджень, вони можуть повністю запобігти виникненню небажаних запальних реакцій.

Уповільнення процесів старіння

Тут варто внести ясність: немає нічого, що могло б з наукової точки зору зупинити процес старіння. Однак є дані, які свідчать про те, що антиоксиданти можуть підтримувати здоровий процес старіння. Від психічних елементів поліпшення пам’яті та запобігання хвороби Альцгеймера до загальної профілактики захворювань.

Image by Petra from Pixabay

Підтримка здоров’я шкіри

Допомагаючи боротися з вільними радикалами, антиоксиданти можуть забезпечити додатковий захист шкіри. Вони здатні знижувати почервоніння, набряклість і передчасне старіння, а також можуть захистити від впливу ультрафіолету (який викликає передчасне старіння і появу зморшок).

Одним з найбільш поширених і ефективних антиоксидантів для догляду за шкірою є вітамін С. Він запобігає знебарвленню, а також сприяє виробленню колагену.

Збереження здоров’я кишківника

Стан мікробіому вашого кишківника може вплинути на всі системи організму: від вашого психічного здоров’я до вашої шкіри. Дослідження показують, що антиоксиданти можуть знижувати рівень окисного стресу в кишківнику, змінюючи склад корисних видів мікроорганізмів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *