П’ять помилок, при яких кава стає отрутою

Як можна нашкодити своєму здоров’ю, потрапивши в залежність  від кави, і навіть не підозрюючи про це.

Кава вранці для багатьох є обов’язковим режимним моментом. Якщо, насолодившись чашкою ароматного напою, що бадьорить, ви забудете про нього до наступного ранку, вітаємо — ви помірний любитель кави.

– Але якщо без кави ви не уявляєте життя і п’єте її в будь-який зручний момент, то варто задуматися, чи не завдаєте ви шкоди своєму здоров’ю?

Доведено, що кава корисна для здоров’я – напій має антиоксидантну та протизапальну дію та знижує ризик розвитку нейродегенеративних станів. Але тільки в тому випадку, якщо пити його правильно.

Ось найпоширеніші помилки при вживанні кави, незнання яких може привести до дуже неприємних побічних ефектів.

Скільки чашок кави можна випити без шкоди для здоров’я

Кава, як чорний, так і з молоком, корисний для здоров’я, якщо пити його в помірних кількостях. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Nutritional Neuroscience Journal, вживання понад шість чашок кави в день пов’язане з меншим загальним об’ємом мозку і збільшує ризик деменції, хвороб Паркінсона й Альцгеймера на 53%.

За підрахунками вчених, для дорослої людини без хронічних захворювань максимум в день становить 400 мг кофеїну. Це в середньому 3-4 чашки кавових зерен об’ємом 250 мл. У розчинному кофеїні набагато менше.

Скільки кофеїну міститься в тому чи іншому напої, залежить від того, як готується кава – еспресо з кавомашини, напій з френч-преса або гейзерної кавоварки будуть відрізнятися як фортецею, так і підбадьорливими властивостями.

Чи варто пити каву ввечері?

Кава бадьорить вранці, допомагає позбутися від сонливості вдень, але ввечері з ним слід бути обережніше. Кофеїн зберігається в крові протягом тривалого часу. Фахівці вважають, що для виведення з організму кофеїну, що міститься в чашці кави, потрібно не менше 10 годин, пише видання Times Now.

“Якщо ви будете пити каву вночі, ви не зможете нормально спати. Тим часом недосипання погано позначається на здоров’ї в цілому і на імунітеті”.

Вчені також попереджають, що надлишок кофеїну в мозку збільшує накопичення бета-амілоїду — білка, пов’язаного з когнітивними порушеннями й хворобою Альцгеймера.

Перестаньте пити каву з цукром

Перестаньте «пити» цукор — в тому числі й в складі кави — не втомлюються нагадувати лікарі. Згідно з дослідженням Гарвардської медичної школи, опублікованим в Clinical Interventions in Aging, надмірне споживання цукру може зменшити розмір мозку і негативно вплинути на його функціональні зв’язки.

«Надлишок цукру в раціоні запускає порочне коло інсулінорезистентності, запускає вивільнення запальних цитокінів, пошкоджує судини і активізує імунну систему для відновлення цих ділянок. Це серйозно заважає його роботі, і організм стає більш вразливим до тих же вірусів », – говорить професор-токсиколог Михайло Кутушов. – Через цукру також збільшується вироблення ліпідних сполук. Це підвищує в’язкість крові, підвищує ризик тромбозу».

Почніть з поступового зниження кількості цукру в каві — простіше буде повністю відмовитися від цієї нездорової добавки.

До чашки кави — стакан води

Якщо ви переконаний любитель кави, але не любите пити воду, ви робите серйозну помилку – ризикуєте зневоднюватися, що може стати справжнім лихом для здоров’я.

За словами дієтолога, кава є сечогінним засобом, тому на кожну чашку напою потрібно випивати склянку чистої води. В іншому випадку недолік рідини погано позначиться не тільки на стані шкіри, але і на травленні, рівні енергії, засвоєнні поживних речовин і навіть на суглобах.

Гаряча кава і рак стравоходу

«Напій на 80 градусів може викликати сильні опіки чутливих клітин слизової стравоходу», – каже лікар загальної практики Дебора Лі. Слова експерта підтверджуються дослідженням, опублікованим в журналі Clinical Nutrition. Ті, хто пив «гарячу» або «дуже гарячу» каву, мали в 5,5 разів підвищений ризик розвитку раку стравоходу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *