NASA планує відправити людей на Марс: як подорож вплине на здоров’я

Космічні подорожі змінюють експресію генів, головним чином впливаючи на лейкоцити і послаблюючи імунну систему людини. Це відкриття пояснює, чому члени екіпажу, наприклад, на борту Міжнародної космічної станції, більш схильні до інфекцій.

Такого висновку дійшли канадські вчені, вивчаючи, чи зможе людина жити на Марсі. Результати дослідження опублікували в журналі Frontiers in Immunology.

Ця тема стала особливо актуальною після оголошення планів NASA відправити людей на Марс до 2035 року. Ця подорож триватиме близько двох років і дев’яти місяців. Астронавти проводитимуть тривалий час в умовах мікрогравітації, у невеликому просторі разом зі своїми колегами.

Дослідницька група проаналізувала експресію генів у лейкоцитах у групи з 14 астронавтів, включно з 11 чоловіками і трьома жінками. Ці астронавти прожили на МКС від 4,5 до 6,5 місяців з 2015 по 2019 рік. Зразки крові брали 10 разів — один раз перед польотом, чотири рази під час польоту і п’ять разів після польоту.

Команда виявила, що понад 15 400 генів диференційовано експресуються. Ці гени переважно кодують білки, пов’язані з імунітетом і клітинними структурами та функціями.

“Найслабший імунітет збільшує ризик інфекційних захворювань, обмежуючи здатність астронавтів виконувати свої складні місії в космосі”, – пояснює співавтор, професор Гай Трудель з Оттавського університету.

“Якщо інфекція або захворювання, пов’язане з імунною системою, переростуть у важкий стан, що потребує медичної допомоги, астронавти під час перебування в космосі матимуть обмежений доступ до допомоги, ліків або евакуації”, – додав він.

Дослідження показало, що більшість генів у будь-якому кластері повернулися до рівня експресії до польоту протягом року після повернення на Землю. Це свідчить про те, що астронавти, які повертаються, мають підвищений ризик інфікування і після приземлення на Землю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *