На Марсі виявили залишки повноводної та бурхливої річки: сенсаційні фото

Сліди на скелях змушують вчених переглянути свої уявлення про водне середовище на стародавньому Марсі.

Марсохід NASA Perseverance у лютому-березні 2023 року зробив знімки смуг на скелях Червоної планети, які могли утворитися в річищі дуже швидкої та глибокої річки.

Про це у четвер, 11 травня, повідомили на сайті NASA.

У повідомленні наголосили, що давня річка була глибшою та швидшою, ніж вчені припускали раніше.

“Річка була частиною мережі водних шляхів, які впадали в кратер Єзеро – територію, яку марсохід досліджує після посадки понад два роки тому”, – повідомили в NASA.

Дослідження цієї поверхні Марса, яка раніше була вкрита водою, може допомогти вченим у їхніх зусиллях знайти ознаки стародавнього мікробного життя, яке, можливо, збереглося в марсіанській породі.

Perseverance досліджує вершину віялоподібної купи осадових порід, яка має висоту 250 метрів і має викривлені шари, що нагадують потоки води.

Грубі зерна осаду та камені, що нагадують бруківку, які зафіксував своєю камерою марсохід, вказують на те, що річка рухалася з високою енергією, переміщаючи великі шматки матеріалу.

Марсохід NASA Perseverance зробив знімки смуг на скелях, які могли бути утворені дуже швидкою та глибокою річкою / Фото: NASA

“Було приємно дивитися на каміння на іншій планеті й бачити такі знайомі процеси”, — сказала Ліббі Айвз, докторант Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії, яка керує марсоходом Perseverance.

Маючи досвід вивчення земних річок, Айвз провела останні шість місяців, аналізуючи зображення поверхні Червоної планети. .

Друге мозаїчне фото марсохід зробив на пагорбі з назвою Пайнстенд. Це ізольований пагорб, що містить осадові шари, які вигинаються вгору, висота деяких досягає 20 метрів. Вчені вважають, що ці високі шари також могли бути утворені потужною річкою, хоча вони також досліджують інші пояснення.

Марсохід Perseverance зафіксував високі осадові шари на пагорбі Пайнстенд, які могла утворити бурхлива річка / Фото: NASA

“Ці шари аномально високі для річок на Землі. Але в той же час найпоширенішим способом створення таких форм рельєфу була б річка”, – вважає Ліббі Айвз.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *