У NASA ухвалили важливе рішення, що визначило подальшу долю марсохода Curiosity (фото)

Марсохід NASA продовжує досліджувати залишки можливої стародавньої річки на Червоній планеті.

Марсохід Curiosity зараз займається дослідженням кратера Гейл, де, як припускають, знаходилася в далекому минулому річка. Учені ухвалили важливе рішення, яке вплинуло на подальше дослідження марсоходом вкритої камінням марсіанської місцевості, пише Space.

Протягом минулого місяця марсохід Curiosity проводив вивчення Gediz Vallis, каналу, який, на думку вчених, може бути залишком стародавньої марсіанської річки.

Минулого тижня марсохід NASA досяг північного боку хребта Pinnacle Ridge, частини кам’яної стіни, що нависає над Gediz Vallis. Фактично, після того, як Curiosity пройшов для цього нерівною місцевістю, він виявив, що південний бік хребта придатний для подальшого переміщення.

Це залишило вчених з NASA перед вибором: чи потрібно продовжувати запланований курс і рухатися далі по Gediz Vallis, поки марсохід не досягне точки, де зможе її перетнути? Або ж слід відволіктися і вивчити південний бік Pinnacle Ridge?

Якби марсохід залишився на Pinnacle Ridge, це дало б змогу вченим краще вивчити камені в цій місцевості. Передбачається, що вони були схильні до впливу поточної води і в них можна знайти цінну інформацію про далеке минуле Марса. З іншого боку, камені на південному боці хребта могли б розповісти вченим мало про те, чого вони ще не помітили, дивлячись на північний бік хребта.

МарсПротягом минулого місяця марсохід Curiosity проводив вивчення Gediz Vallis, каналу, який, на думку вчених, може бути залишком стародавньої марсіанської річки
Фото: NASA

Тим часом, переміщення по Gediz Vallis, могло дозволити їм досліджувати інші частини кратера Гейл. Але від’їзд з Pinnacle Ridge міг означати, що буде втрачено унікальну можливість дізнатися більше про стародавню воду на Марсі.

У вчених було всього кілька годин для ухвалення рішення про подальшу долю марсохода Curiosity, тобто про його подальший маршрут.

У підсумку вчені вирішили спрямувати марсохід далі, щоб він продовжив рух Gediz Vallis. За словами дослідників, прилади Curiosity проведуть хімічні вимірювання гірських порід безпосередньо під колесами марсохода. Потім він продовжить свій шлях.

Фокус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *