Дуже дорогоцінна матерія: найдорожчим матеріалом є не те що ви думаєте

Дорогоцінне каміння й астероїдний пил коштують дуже дорого, але це не найдорожчі матеріали, відомі науці.

Наприкінці вересня космічний апарат OSIRIS-REx привіз на Землю довгоочікувану “посилку” з космосу. Вчені нарешті отримали зразки гірської породи з астероїда Бенну. Вага цього астероїда становить приблизно 77 млрд кг, а апарат NASA забрав лише, як передбачається, майже 250 грамів (точна кількість буде відома пізніше) астероїдного реголіту. Бюджет цієї місії склав 800 млн доларів, а значить вартість астероїдного пилу складе приблизно 1 млрд 160 млн доларів. Але це не найдорожчий матеріал, відомий у науці, пише ScienceAlert.

Дороге каміння з Марса і Місяця

Першим позаземним матеріалом, доставленим на Землю, був місячний реголіт, який привезли із собою астронавти програми “Аполлон”. З 1969 по 1972 рік вони доставили 382 кг місячної гірської породи. З огляду на вартість цієї програми з поправкою на інфляцію виходить цифра 257 млрд доларів. Отже, місячний пил коштує 674 тисячі доларів за грам.

Апарат NASA на початку наступного десятиліття доставить на Землю зразки марсіанського каміння, яке зібрав марсохід Perseverance. Вартість цієї місії може сягнути 11 млрд доларів, а на Землю прибуде лише 450 грамів зразків із Марса. Тож вартість грама становитиме 24 млн доларів.

ЛунаПершим позаземним матеріалом, доставленим на Землю, був місячний реголіт, який привезли із собою астронавти програми “Аполлон”
Фото: NASA

Щодня на Землю падає приблизно 50 тонн метеоритів, більшість з яких згорає в атмосфері, але деякі досягають поверхні. Метеорити залежно від складу можуть мати різну вартість. Більшість метеоритів кам’янисті і їх можна купити за пів долара в інтернеті. Залізні метеорити вже коштують від 1,7 долара за 1 грам, а залізно-кам’янисті метеорити — від 35 доларів за грам.

Якщо метеорит прибув на Землю з Місяця, то його вартість може становити понад 160 доларів за грам, а якщо з Марса — понад 380 доларів за грам.

метеоритЗалізні метеорити коштують від 1,7 долара за 1 грам
Фото: ScienceAlert

Найдорожчі хімічні елементи

Деякі хімічні елементи коштують дешево, адже їх багато, а інші — дорого, адже вони зустрічаються рідко. Наприклад, 100 грамів вуглецю коштує трохи більш як 2 доларів. Також дешевим є залізо та алюміній. Але за 1 грам срібла доведеться віддати пів долара, а за 1 грам золота — 67 доларів.

Існує 7 радіоактивних хімічних елементів, які надзвичайно рідко зустрічаються в природі і їх складно створити в лабораторії. Найдорожчим із них є полоній-209, один грам якого коштує 49 млрд доларів.

Звісно ж дорогими є і дорогоцінні камені. Наприклад, смарагди коштують у 10 разів дорожче за золото, а білі алмази — у 100 разів. А блакитні алмази коштують ще дорожче — 19 млн доларів за 1 грам.

алмазНаприклад, смарагди коштують у 10 разів дорожче за золото, а білі алмази — у 100 разів. А блакитні алмази коштують ще дорожче — 19 млн доларів за 1 грам
Фото: Sci Tech Daily

Найдорожчий синтетичний матеріал — це ендоедральні фуллерени з вуглецевого матеріалу, які можна використовувати для створення надзвичайно точного атомного годинника. Вартість грама такого матеріалу становить понад 140 млн доларів.

Найдорожчий матеріал у світі

Антиматерія зустрічається в природі, але дуже рідко, тому що античастинки під час зустрічі зі звичайними частинками знищуються. У прискорювачі частинок у ЦЕРНі можна виробляти 10 млн антипротонів на хвилину. Це багато, але за таких темпів виробництво кількох десятків грамів антиматерії потребуватиме мільярдів років і це коштуватиме мільярдів доларів.

Фокус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *