Ангедонія – нездатність отримувати задоволення сьогодні

Кожному з нас потрібно періодично переглядати свій світогляд, особливо якщо є стійке відчуття, що “щось не те”.

Тільки важка робота над собою, як це не парадоксально, призводить до щасливого життя. Бо щастя навколо рівно стільки, скільки ти його помітиш і примножиш.

Старша сестра (28 років різниці) лаялася, коли я їла малину з куща. Бо малина — для варення. Ось прийде зима — і як буде приємно відкрити банку домашнього варення.

Чомусь вона не замислювалася про те, що їсти варення влітку — теж чудово. А вже зривати з куща майже сині від стиглості ягоди — захоплення.

Насправді нічого не можна було їсти. Ні полуницю (варення!), ні обліпиху (сушити та в компот), ні гриби (солити).

Це була дача мого батька, яку він купив і куди з великим небажанням їздив лише тому, що дитині (мені) потрібне було свіже повітря.

Тато виходив у двір (він же город), тільки щоб засмагати. Йому начхати було на варення, соління та інший хрін із петрушкою — все це на базарі продавалося відрами.

Але оскільки дитина (я) бажала малину з куща, то з сестрою доводилося скандалити. Вона ніяк не могла заспокоїтися, що запаси під загрозою. Їй якось не жилося зараз, у неї весь час були плани на віддалене майбутнє: ягоди — на зиму, чорна ікра — на Новий рік.

Це дивовижна риса характеру — нездатність отримувати задоволення сьогодні. Треба відкласти, запасти, підготуватися до того особливого моменту, коли можна буде собі дозволити трохи радості. І, що особливо важливо, заборонити радіти іншим.

Приятель розповідав, що його тітка (за віком як моя сестра) ловила його, теж на дачі, коли він прибігав додому по якусь булочку чи цукерку, і казала: “Досить шлятися!” І не те щоб вона збиралася використовувати його в господарстві. На запитання: “Чому?” – вона відповідала: “А нічого!” І змушувала його сидіти в кімнаті.

Добре — це погано.

Мати мого друга перед кожною відпусткою відчуває паніку. Їй ввижаються землетруси, повені, пограбування, хвороби. Будинок теж залишати страшно — раптом пожежа, наприклад. Чоловікові вона не довіряє. Вважає, що цей непитущий негайно нап’ється, закурить — і, звісно, засне з сигаретою. Може, навіть приведе когось, хто викраде її штори. Або що там у неї цінного.

Не можна ось так просто поїхати кудись і там гарно провести час. За неробство і щастя треба розплачуватися тривогою.

У мене є приятель, який цілком серйозно вимовляє такі афоризми:

– Не може бути просто так добре. Напевно, що-небудь трапиться.

Ці заяви вибивають мене з колії. Я не можу зрозуміти, про що йдеться. Мені здається, що якщо тобі зараз добре, то далі буде ще краще. Тому що ти вбираєш задоволення, і воно, як засмага, налипає на твою шкіру, воно захищає тебе від труднощів життя.

У мене була дуже важка депресія, і в цей час мені теж здавалося, що щастя буде, коли… далі я називала причину. Не зараз. Потрібен вагомий привід, щоб відчути радість.

У цього синдрому є назва – “ангедонія”. І ще “соціальна агнозія”. Психіатри поб’ють мене творами Юнга за використання терміна всує, але ангедоністи – надто гарна і правильна назва для людей, які щохвилини псують собі життя, забороняючи отримувати задоволення.

Останнім часом ангедонія стала настільки масовою, що це вражає.

Викладаєш у Facebook знімок себе на океані – і одразу ж ловиш закиди, що хтось помер, літак розбився, нові санкції ввели, танки рознесли залізницю тощо. Ти особисто і твої шорти, і рушник, і крем від засмаги в цьому винні.

Люди чіпляються за ці справді трагічні події, щоб вони відволікали їх від нехай і невеликих, але все-таки радощів. Таке відчуття, що страждати, сумувати і боятися стало модно.

Ось чесно: мені не страшно.

У житті завжди відбувається щось лячне або тривожне. З іншими людьми, з цілими країнами, з твоєю країною, з твоїми друзями і твоїм життям. Часто від цього важко, і ти переживаєш і співчуваєш, або в тебе в самої погані часи, але так влаштований світ.

Немає жодної іншої концепції життя. Це ніколи не закінчиться, благоденство не звалиться на нас раптово і назавжди.

Якщо можеш отримати задоволення сьогодні, роби це.

У батька моєї подруги, якого в СРСР на двадцять років позбавили можливості знімати кіно, були величезні борги. Але щоразу, коли він перепозичав гроші, вся сім’я йшла в ресторан. І навіть не для того, щоб смачно поїсти, а щоб відчути, що життя — це не тільки безгрошів’я, туга і мерзенні радянські цензори. Він заряджався цим — і зберіг себе. (Борги, якщо кому цікаво, він потім віддав.)

Розумієте, ми ж потім згадуємо не погане, а хороше. Усе страшне витісняється, а хороше раптом спалахує в нашій пам’яті й сяє так, наче його щойно намили й відполірували. І ми живемо тільки цими уривками, а не низкою турбот і негараздів.

Я, поки була в депресії, боялася літати на літаках. До непритомності. Потім знову навчилася це робити, але аерофобія проходить довго і болісно — через звичку.

І ось одного разу я займаю своє місце, дивлюся у вікно і розумію, що зовсім не боюся. Ні літати, ні розбитися, ні померти. Тому що я щаслива. І в мене немає для цього жодної об’єктивної причини. Я не написала роман, не отримала за нього Букерівську премію, не придумала ліки проти раку, не народила п’ятьох дітей.

Просто я щаслива. Мені добре. Я люблю своє життя. Я їм малину з куща і їжджу відпочивати від відпочинку — і не тому, що в мене навалом грошей, а тому, що є бажання.

Фокус у тому, що якщо ти щасливий, то не страшно ні жити, ні вмирати.

Аріна Холіна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *