Сірі кардинали всесвітньої історії

Серйозна політика не характеризується публічністю. У більшості «правителів мас» були так звані «сірі кардинали». Саме вони приймали доленосні рішення, залишаючись при цьому в тіні …

Отець Йосиф

Сам вислів «сірий кардинал» з’явився у Франції в XVII століття. Всі ми з дитинства знаємо образ герцога Рішельє – «червоного кардинала». У творах Дюма він постає хитрою і підступною людиною, насправді Рішельє був талановитим політиком і патріотом Франції. Але навіть він не міг наодинціі боротися проти могутньої іспанської кліки при французькому дворі.

Його вірним помічником і учасником всіх інтриг був чоловік на ім’я Франсуа Леклерк дю Трембле. Колись він мріяв про військову кар’єру, але несподівано змінив погляди і постригся в ченці ордена капуцинів під ім’ям Йосип.

richelieu30_thumb%255B13%255D

Через непоказне коричневе облачення його прозвали «сірим», але шанобливо називали «Його Високопреосвященством», як і його високопоставленого покровителя, хоча отець Йосип став кардиналом тільки перед смертю, в 1638 році.

«Втіленням французької політики початку сімнадцятого століття є дві людини: один, Рішельє, був її архітектором, а інший, отець Жозеф, був її ядром“, – писав про нього французький історик П’єр Бенуа.

Отця Йосипа боялися і ненавиділи сучасники, а сьогоднішні історики ще не визначилися, геній він чи лиходій. Під час Тридцятилітньої війни він значно підвищив податки, залишивши багатьох французів у крайній бідності. Але сам отець Йосип вів аскетичне життя: їв хліб і воду, ходив і навіть помер у повній бідності. Він керував міжнародною політикою Людовика XIII, заполонив Європу і Схід своїми шпигунами, інтригував проти Англії і Франції, воював проти протестантів.

З іншого боку, його називають безсердечною людиною і навіть садистом. Він вважав, що мета виправдовує будь-які засоби. Суворий аскет, щирий патріот, відданий друг, релігійний фанатик, недобросовісний політик, підступний махінатор – все це одна людина, яка до сих пір залишається для нас загадкою, «сірий кардинал» герцога Рішельє.

Адольф Фредрік Мунк

«Сірі кардинали» допомагали своїм покровителям не тільки на війні, але і в любові. Шведський король Густав III не порозумівся зі своєю дружиною Софією Магдалиною, як говорили, через нетрадиційні переваги государя. Але, тим не менш, королеві довелося народити спадкоємця престолу. За допомогою Густав III звернувся до свого камерпажа на ім’я Адольф Фредерік Мунк.

526px-Adolf_Fredrik_Munck_af_Fulkila

За однією з версій, юнакові вдалося примирити короля і королеву, а Софія Магдалена зачала законного спадкоємця. Згідно з іншою, король, зазнавши невдачі, відправив до цариці красеня Мунка, який зумів спокусити Софію (тоді саме він був батьком спадкоємця, майбутнього Густава IV). Як би там не було, Мунк був щедро нагороджений і королем, і королевою, отримав титул барона і посаду інтенданта королівського палацу.

Пізніше Мунк зайняв місце в шведському лицарському ордені – ордені Серафимів, який за престижністю можна порівняти хіба що з легендарним круглим столом короля Артура. На той час Мунк вже володів титулом графа. Подейкують, що цю прихильність колишній паж отримав  зовсім не за його поради, а за те, що він розділив ліжко з королем Густавом.

Густав III слухав Мунка як в любові, так і на війні. Під час конфлікту з Росією король за порадою Мунка налагодив випуск підроблених російських монет (причому підробка вийшла якісною, відрізнялися тільки корони над головами гербових орлів). Здобувши перемогу на економічному фронті, Густав III розгорнув військові дії, але після декількох перемог вирішив не продовжувати війну.

Лі Ляньїн (1848–1911)

Схід – справа тонка і незрозуміла європейському розуму, але  «сірі кардинали» там доречні. Найвпливовіші люди при китайському дворі були євнухами. Але не всі (їх на службі у імператора могло бути більше 30 тисяч), а головні, що обслуговували імператорську сім’ю і найулюбленіших наложниць Сина Неба.

Одним з численних євнухів при дворі був Лі Ляньїн. За легендою, він був лише підмайстром-шевцем, але, почувши, якого впливу може досягти євнух, кастрував себе і, після лування, відправився влаштовуватися на імператорську службу.

clip_image005

При дворі молодий слуга Лі Ляньїн зустрівся з наложницею п’ятого (найнижчого) рангу Лан Ке. Вона була в опалі – імператор відвідав її лише один раз і не знайшов ні привабливою, ні цікавою. Так що дівчині довелося б доживати своє життя в дальньому кутку саду, служачи іншим наложницям, якби не допомога євнухів.

Роблячи ставку на юну красуню, Лі Ляньїн найняв для неї  вчителів, вона займалася музикою, малюванням, любовними навичками. Натомість євнух отримував значну частину її зарплати. При наступній зустрічі з Імператором Лан Ке змогла йому догодити, і незабаром народила єдиного спадкоємця чоловічої статі. Після цього наложниця отримала ім’я Ци Сі – Милосердна і посилає щастя. У майбутньому ця жорстока і честолюбна жінка стане останньою правителькою вмираючої імперії.

Разом зі своєю покровителькою на вершину піднявся і Ла Ляньїнг. Він прийняв титул «Дев’ятитисячолітній джентльмен» – всього на один чин нижче імператорського. Він був єдиним, хто міг сидіти під імператрицею, та ще й на її троні. Разом з Ци Сі вони розтратили державну скарбницю і зробили хабарництво юридичною практикою. У боротьбі за владу ні євнух, ні його коханка не цуралися найогидніших методів.

Лі Ляньїн ненадовго пережив свою коханку. За однією з версій, його отруїли, невідомо тільки ким: занадто багато ненавиділи і боялися цієї людини.

Жозеф Фуше

Деяким тіньовим схемовикам вдається обслуговувати не одного правителя, а кількох. Французький політик Жозеф Фуше був особливо недобросовісним в цьому питанні.

Він отримав прекрасну духовну освіту і формально був ченцем, що не заважало йому знущатися над католицькою церквою і всіляко підкреслювати свій атеїзм.

Французьку революцію Фуше зустрів з радістю – вона відкрила для нього багато нових можливостей. Він вступив в партію Якобіна і активно підтримував їх політику терору. Фуше виступав за страту Людовика XVI, під час повстання в Ліоні саме за наказом Фуше були розстріляні сотні людей.

44051381_Joseph_Fouchf

Але як тільки популярність таких методів почала знижуватися, Фуше перейшов на помірковане крило і став засуджувати терор. Він навіть брав участь у поваленні і страті свого колишнього соратника Робесп’єра.

У серпні 1799 року Фуше був призначений міністром поліції. Тут повною мірою проявилася його схильність до інтриг: він збирав компрометуючі матеріали на можновладців цього світу, створив розгалужену шпигунську мережу, цілий штат провокаторів і «слуг закону», які, по суті, були найманими вбивцями.

В цей час у Франції піднімалася зірка Наполеона. Фуше зробив ставку на амбітного корсиканця і не програв. Після державного перевороту Фуше зберіг свій пост, але не користувався довірою імператора. І не дарма: вже в 1809 році, передчуваючи падіння Наполеона, Фуше веде переговори з роялістами, республіканцями і англійцями, чекаючи, хто запропонує йому більше.

Після Реставрації Бурбонів начальник поліції Джозеф Фуше, звичайно, входить в число їх найбільш відданих прихильників. Але  й Наполеона, який повернувся із заслання, Фуше  зустрів як визволителя , і імператор знову призначає його на той же пост. Після Ватерлоо Фуше вніс свій вклад в другу реставрацію, і в якості подяки Людовик XVIII знову призначив його міністром поліції. Таким чином, Фуше зумів зберегти свою посаду і голову при п’яти урядах в найбільш нестабільні для Франції часи.

Ще більш дивно, що Фуше закінчив свої дні у власному ліжку, опинившись у самовільному вигнанні в Австрії в оточенні сім’ї, якій він залишив 14 мільйонів франків.

Генріх Йоганн Фрідріх Остерманн

Не оминула і росію інтриги «сірих кардиналів». При Петрі I в росії з’явилося багато яскравих політиків, так звані «пташенята гнізда Петра», Тільки Меншиков чого був вартий. Але деякі вважали за краще залишатися в тіні і допомагати можновладцям своїми порадами. Однією з таких тіньових фігур був граф Генріх Остерманн, якого в Росії просто охрестили Андрієм Івановичем.

clip_image009Майбутній супутник Петра народився в Вестфалії, в сім’ї пастора, і навчався в Єненському університеті. Але юнак вплутався в дуель і йому довелося тікати від покарання в далеку росію.

Остерман швидко вивчив російську мову і приєднався до наказу посольства, прототипу сучасного Міністерства закордонних справ. Там його помітив Петро I, якому потрібні були талановиті дипломати. Остерманн брав участь в укладанні Ністадського договору зі Швецією, вигідного торгового договору з Персією, союзу з Австрією.

Успіхи на дипломатичній ниві принесли Андрію Івановичу баронський титул. Саме за його порадою Петро I перетворив застарілий посольський наказ в Колегію закордонних справ. За вказівкою Остермана складається «табель про ранги», документ, який остаточно наводив порядок в заплутаній системі російської бюрократії.

Як і багато його «сірих» колег, Остерман був винахідливим. Після смерті Петра Першого він підтримав Катерину I і був призначений віце-канцлером і членом Верховної Таємної Ради. При Ганні Іоанівні отримав графський титул. Анна Леопольдівна зробила його генерал-адміралом. І тільки Єлизавета наважилася позбутися могутнього махінатора, а потім в останній момент замінила страту довічним вигнанням.

Будинок Едварда Манделя

У 1876 році Едвард Хаус разом зі своїм другом Олівером Мортоном став брати участь в президентській виборчій кампанії у США. Батько Мортона був сенатором, і юнаки змогли потрапити «за лаштунки» політичного життя країни.

Саме тоді Едуард усвідомив важливу річ: “Тільки два-три в Сенаті і два-три в Палаті представників разом з президентом дійсно правлять країною. Всі інші – це просто фейкові цифри… тому я не прагнув до офіційних посад і не намагався публічно виступати”, – напише він пізніше.

clip_image012

Отримавши спадок, Едуард із задоволенням пішов у бізнес, але це була для нього лише гра. Його справді хвилювала тільки політика. У 1892 році він зробив, на перший погляд, необдуманий крок: на губернаторських виборах в республіканському до коріння Техасу він підтримав кандидата від Демократичної партії Джеймса Хогга. Палата таємно веде виборчу кампанію Хогга, і його кандидат перемагає.

Протягом наступних 10 років Хаус був радником чотирьох губернаторів, не займаючи ніяких офіційних посад. Але тільки в 1912 році, під час чергових президентських виборів, він вийшов на світову політичну арену. Хаус допомагає прийти до влади Вудро Вільсону, який відповідає своєму «сірому кардиналу» вдячністю і дружбою. Подальша політика Вільсона визначалася фінансовими колами США, і перш за все Хаусом, який називав себе «владою за троном».

Завдяки політиці Хауса США почали активно втручатися в європейські події. Ліга Націй була практично його дітищем, як і безліч рішень Паризької конференції, яка поклала край Першій світовій війні. Один з проектів Хауса, на щастя, не був реалізований: він вважав, що решті світу було б безпечніше жити, якби на місці Росії було не одна держава, а чотири.

В кінці життя Хаус пішов з великої політики і зайнявся літературною роботою.

Михайло Суслов

Шлях Михайла Суслова до брежнєвського «сірого кардинала» лежав з самого низу. Михайло Андрійович народився в бідній селянській родині, після революції став комсомольцем, вже в 1921 році вступив в партію більшовиків. Він отримав економічну освіту і навіть викладав в МГУ.

1344712212_b7b4-663x524_thumb%255B7%255D

Його кар’єра зробила величезний стрибок в повоєнні роки. При Сталіні Суслов відповідав за ідеологічну сферу. Вів боротьбу з «безрідним космополітизмом», редагував газету «Правда», був членом Президії ЦК КПРС. Публіцист Жорес Медведєв навіть називає Суслова «таємним генсеком» і вважає, що саме його Сталін хотів бачити своїм наступником.

За часів Хрущова Суслов відповідав і за ідеологічні питання. Саме з його ініціативи були введені війська в бунтівну Угорщину. У 1962 році Суслову було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. Але той відповів чорною невдячністю, влаштувавши в 1964 році усунення Хрущова з посади першого секретаря ЦК КПРС.

При Брежнєві Суслов залишався в тіні, хоча його роль зросла. Тепер він відповідав за культуру, освіту, цензуру і, звичайно ж, досі, за ідеологічну сферу. Суслов був відомий як консерватор і догматик, його ім’я пов’язане з переслідуванням інтелігенції, арештами дисидентів, засланнями Солженіцина і Сахарова.

clip_image010

Самим публічним актом в біографії Суслова були, мабуть, його похорони. Їх показували по телебаченню, і вся країна занурилася в три дні жалоби. Суслов помер у віці 79 років, за кілька місяців до Брежнєва, так і не побачивши краху ідеї, за яку боровся, нехай і своєрідним чином, все життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *