Сьогодні день пам’яті Габріеля Гарсіа Маркеса

Габріель Гарсіа Маркес зустрів свою майбутню дружину, коли їй тільки-тільки виповнилося 13 років, і одразу ж запропонував вийти за нього заміж. – Я тільки зараз зрозумів, що всі вірші, які я написав, були присвячені вам. Будьте моєю дружиною! – сказав юний Габріель на танцмайданчику дівчинці Мерседес. – Я згодна, — відповіла вона, анітрохи не зніяковівши від такої серйозної розмови. – Тільки, якщо дозволите, я спочатку закінчу школу. Весілля відбулося. Але лише через 13 років.

“Ми не були заручені, ми просто терпляче і без знемоги чекали на те, що нам призначено”, – згадував Маркес багато пізніше.

Мерседес була поруч із чоловіком і в печалі, і в радості, і в здоров’ї, і у хворобі, і під час його роботи над романом “Сто років самотності”.

Вона забезпечувала їхню сім’ю, але ніколи не переставала вірити, що її чоловік — геній. Але коли через півтора року роман був написаний, у Маркеса не було грошей навіть на те, щоб відправити його бандероллю до редакції. Тоді його любляча Мерседес продала останнє, що в неї залишилося, — фен для волосся і кухонний міксер.

На ці гроші вони і відправили посилку, і змогли купити продукти на найближчий тиждень.
Вони й уявити тоді не могли, яку славу принесе публікація цього роману. Які нечувані на них чекають гонорари, як кардинально зміниться взагалі все їхнє життя.
Адже Габріель Гарсіа Маркес буде удостоєний навіть Нобелівської премії з літератури.

Сьогодні день пам’яті Габо Маркеса.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *