Основні правила етикету, які треба знати “Назубок” !!!

1. Ніколи не приходьте в гості без дзвінка. Якщо вас відвідали без попередження, можете дозволити собі бути в халаті та бігуді. Одна британська леді говорила, що при появі непроханих гостей вона завжди одягає туфлі, капелюшок і бере парасольку. Якщо людина їй приємна, вона вигукне: “Ах, як вдало, я щойно прийшла!”. Якщо неприємна: “Ах, яка жалість, я повинна йти”.

2. Парасольку ніколи не сушать у розкритому стані – ні в офісі, ні в гостях. Її потрібно скласти і поставити в спеціальну підставку або повісити.

3. Сумку не можна ставити на коліна або на свій стілець. Маленьку ошатну сумочку-клатч можна покласти на стіл, об’ємну сумку повісити на спинку стільця або поставити на підлогу, якщо немає спеціального стільчика (такі часто подають у ресторанах). Портфель ставлять на підлогу.

4. Целофанові пакети допустимі тільки після повернення з супермаркету, так само як і паперові фірмові пакети з бутиків. Носити їх потім із собою як сумку — жлобство.

5. Чоловік ніколи не носить жіночу сумку. І жіноче пальто він бере тільки для того, щоб донести до роздягальні.

6. Домашній одяг — це штани і светр, зручні, але такі, що мають пристойний вигляд. Халат і піжама призначені, щоб уранці дійти до ванної, а ввечері — з ванної до спальні.

7. З того моменту, як дитина оселяється в окремій кімнаті, привчіться стукати, заходячи до неї. Тоді й вона чинитиме так само, перш ніж увійти до вашої спальні.

8. Жінка може не знімати в приміщенні капелюх і рукавички, але не шапку і рукавиці.

9. Загальна кількість прикрас за міжнародним протоколом не має перевищувати 13 предметів, до того ж сюди входять ювелірні ґудзики. Поверх рукавичок не надягають каблучку, але браслет дозволений.
Що темніше на вулиці, то дорожчі прикраси. Діаманти раніше вважалися прикрасою для вечора і заміжніх дам, проте останнім часом стало дозволено носити діаманти й вдень. На молодій дівчині сережки-гвоздики з діамантом близько 0,25 карата цілком доречні.

10. Правила оплати замовлення в ресторані: якщо ви вимовляєте фразу “Я вас запрошую”, – це означає, ви платите. Якщо жінка запрошує ділового партнера в ресторан, платить вона.
Інше формулювання: “А давайте сходимо до ресторану”, – у цьому випадку кожен платить за себе, і тільки якщо чоловік сам пропонує заплатити за жінку, вона може погодитися.

11. чоловік завжди першим входить у ліфт, але виходить першим той, хто ближче до дверей.

12. В автомобілі найпрестижнішим вважається місце позаду водія, його займає жінка, чоловік сідає поруч із нею, і коли він виходить із машини, то притримує дверцята і подає дамі руку. Якщо чоловік сидить за кермом, жінці теж краще зайняти місце за його спиною.
Однак, хоч би де жінка сиділа, чоловік має відчинити перед нею дверцята і допомогти вийти. У діловому етикеті останнім часом чоловіки все частіше порушують цю норму, користуючись девізом феміністок: “У бізнесі немає жінок і чоловіків”.

13. Говорити привселюдно про те, що ви сидите на дієті — поганий тон. Тим більше не можна під цим приводом відмовлятися від страв, запропонованих гостинною господинею. Обов’язково похваліть її кулінарні таланти, при цьому ви можете нічого не їсти. Також слід чинити з алкоголем. Не варто повідомляти всім, чому вам не можна пити. Попросіть білого сухого вина і злегка пригубіть.

14. Теми-табу для світської бесіди: політика, релігія, здоров’я, гроші. Недоречне запитання: “Боже, яка сукня! Скільки ви заплатили?”. Як реагувати? Мило посміхніться: “Це подарунок!”. Переведіть розмову на іншу тему. Якщо співрозмовник наполягає, м’яко скажіть: “Я не хотіла б про це говорити”.

15. До кожної людини, яка досягла 12 років, належить звертатися на “ви”. Огидно чути, коли люди говорять “ти” офіціантам або шоферам. Навіть до тих людей, з ким ви добре знайомі, в офісі краще звертатися на “ви”, на “ти” – тільки наодинці. Виняток — якщо ви однолітки або близькі друзі.
Як реагувати, якщо співрозмовник уперто “тикає” вам? Спочатку перепитайте: “Вибачте, ви до мене звертаєтеся?”. Інакше — нейтральне знизування плечима: “Вибачте, але ми не переходили на “ти”.

16. Обговорювати відсутніх, тобто, просто пліткувати, неприпустимо. Неприпустимо говорити погано про близьких, зокрема обговорювати чоловіків, як це в нас заведено. Якщо чоловік поганий — чому ти з ним не розлучишся? І так само неприпустимо з презирством, із гримасою говорити про рідну країну. “У цій країні всі жлоби…” – у такому разі Ви теж належите до цього розряду людей.

17. Прийшовши в кіно, театр, на концерт іти до своїх місць слід тільки обличчям до тих, хто сидить, а першим проходить чоловік.

18. Дев’ять речей слід тримати в таємниці: вік, багатство, щілину в будинку, молитву, склад ліків, любовний зв’язок, подарунок, шану й безчестя.

І наостанок — Джек Ніколсон про правила хорошого тону:
Я дуже трепетно ставлюся до правил хорошого тону. Як передати тарілку. Не кричати з однієї кімнати в іншу. Не відчиняти зачинені двері без стуку. Пропускати вперед даму. Мета всіх цих незліченних простих правил — зробити життя кращим. Ми не можемо жити в стані хронічної війни з батьками — це нерозумно. Я ретельно стежу за своїми манерами. Це не якась абстракція. Це всім зрозуміла мова взаємної поваги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *