Древні індійці подорожували в часі(?): як гравюра із зображенням велосипеда потрапила в храм (відео)

На загадковій фресці в давньоіндійському храмі зображено фігуру, яка їде на велосипеді. Це дає підстави стверджувати, що стародавні індійці їздили на велосипеді понад тисячоліття тому, задовго до того, як його винайшли.

Давньоіндійський храмовий різьблений велосипед, Історичні артефакти і таємниці, Реконструкція індійського храму 1920-х років, Зображення велосипеда в давньому мистецтві, Скульптури в храмах, Давня індійська культура, Збереження культурної спадщини
Фото: Dionisius Purba/Flickr (CC BY 2.0) | Скульптура, вирізана голландським художником під час подорожі по Балі

Ретельне вивчення незвичного цікавого артефакту змушує нас зіткнутися з неправдоподібністю існування велосипедів під час будівництва храму. Допитливі індійські дослідники храмів та ЗМІ ставлять доречне запитання: якщо велосипеди справді з’явилися в період Чола, то чому про них немає жодних історичних згадок — ні в літературі, ні в епіграфічних записах, ні в скульптурах, ні в епічних творах? Ба більше, як можна узгодити тисячолітню перерву у використанні велосипедів з їхньою раптовою появою в певному куточку світу, пише IFLScience.

Щоб розшифрувати цю загадку, доктор Р. Калайкован, офтальмолог і дослідник-аматор, вирушив у подорож, на яку його надихнула інтрига з різьбленням на велосипеді. Його пошуки привели його до важливого відкриття — храм зреконструювали у 1920-х роках, у період, коли велосипеди стали новинкою в околицях.

“Оглядаючись навколо, я натрапив на різьблене зображення велосипеда на стовпі позаду храму в Аммані, — розповів він виданню. — Це було так кумедно та незвично — бачити зображення велосипеда в стародавньому храмі. Але ні представники влади, ні науковець, який писав його історію, не могли пояснити, як він туди потрапив. Я почав досліджувати цей факт”.

Досліджуючи детальніше цю тему, Калайкован дійшов висновку: “Можливо, скульптор побачив когось на велосипеді, був вражений цим і закарбував це назавжди на камені”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *