Україна готова внести зміни до законів про права нацменшин — Стефанішина

Україна готова внести зміни до законів про права нацменшин, якщо в цьому буде потреба, перед початком переговорів про вступ в ЄС.

 Про це Finacial Times сказала віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

«Ми внесемо зміни в законодавство про національні меншини, можемо внести додаткові правки до закону, якщо це буде потрібно. Проте спочатку нам потрібно провести двосторонні переговори», – зазначила вона.

Українські офіційні особи цього тижня розпочнуть двосторонні переговори з Угорщиною та Румунією, щоб спробувати досягти угоди щодо балансу навчання українською та мовами нацменшин у середніх школах.

За словами Стефанішиної, громадянам України з етнічних меншин потрібно буде вивчити українську мову на достатньому рівні, щоб вони змогли продовжувати освіту або працевлаштуватися за межами територій, де проживають нацменшини.

Вона додала, що чинні правила, які запровадили обов’язкове вивчення української мови, працюють добре.

«Баланс було знайдено, і він працює. Тож нам дійсно потрібно це оцінити», – зазначила вона.

В Україні є десятки національних меншин, і захист їхніх прав є одним із семи критеріїв реформ, яких вимагає ЄС перед тим, як розпочати переговори про членство з країною.

23 серпня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *