Овочі, фрукти та ягоди, які здатні знизити тиск

Фітотерапія вже протягом багатьох років є дієвим способом у боротьбі з проявами артеріальної гіпертонії. Але поряд із лікарськими препаратами і травами для лікування цього захворювання застосовується фруктово-овочева дієта.

Тому люди, які страждають від гіпертонії, мають вживати фрукти, що знижують тиск. Варто детальніше ознайомитися зі списком таких плодів, а також розглянути, в чому полягає їхня користь для організму.

КОРИСТЬ ОВОЧІВ І ФРУКТІВ

Основною причиною підвищення артеріального тиску є затримка рідини в людському організмі, а також нестача в раціоні солей калію. Перед тим як приступати до медикаментозного лікування артеріальної гіпертонії, фахівці рекомендують скоригувати своє харчування. Насамперед у раціон слід включити фрукти, що знижують тиск. Якщо щодня вживати їх, то спостерігатиметься така позитивна динаміка:

Калій, який міститься у фруктах, що знижують тиск, має сечогінну дію, а також вимиває натрій з організму, який, своєю чергою, є основною причиною затримки рідини.

Судини, на яких негативно позначається підвищений артеріальний тиск, починають приходити в норму, а також поліпшується функція серцево-судинної системи.

Під час вживання фруктів, що знижують тиск, нормалізується робота нирок.

Також варто звернути увагу на те, що надмірна вага є важливим чинником у розвитку гіпертонії. Оскільки у фруктах, що знижують артеріальний тиск, міститься мала кількість жирів, то ці продукти є головним компонентом дієти, яку прописують людям, що страждають на надмірну масу тіла.

Завдяки високому вмісту у фруктах вітамінів і мікроелементів вони чинять сприятливу дію на всі життєво важливі органи в організмі.

ДОБОВА НОРМА

Не варто заперечувати позитивного впливу фруктів на людський організм. Якщо в ньому спостерігатиметься дефіцит корисних мікроелементів і речовин, то це негативно позначиться на функції деяких органів. Але й надлишок таких мікроелементів небажаний. Перед тим як відповісти на запитання про те, які фрукти знижують тиск, звертаємо вашу увагу на те, що слід враховувати рекомендоване добове дозування калію.

Для дорослого організму на добу необхідно близько трьох грамів солей калію. Що стосується нормальної дози для дітей, то вона залежить від віку та ваги дитини. Для розрахунку беруть 15 мг солі калію на один кілограм маси тіла. Наприклад, якщо вага дитини становить 15 кг, то добова норма цього елемента має бути 0,4 г. Збільшувати цю норму необхідно тільки в деяких випадках. До таких слід віднести:

інтенсивні та часті фізичні навантаження;

період вагітності та лактації;

розумову напружену роботу.

Добова норма солі та калію залежатиме і від індивідуальних характеристик, а також від вмісту натрію в людському організмі. Щоб підтримувати оптимальний баланс і нормалізувати обмін речовин, необхідно дотримуватися співвідношення натрію і солей калію, яке в нормі має становити два до одного.

ОВОЧІ, ЯГОДИ, ФРУКТИ, ЩО ЗНИЖУЮТЬ ТИСК

Про користь ягід і фруктів відомо нам ще з часів школи і дитячого садка. Але які фрукти знижують тиск? Перш ніж розглянути окремо ці ягоди та фрукти, слід звернути увагу на те, що їхнє вживання показане тим пацієнтам, які страждають від серцево-судинних ускладнень і артеріальної гіпертонії. Нижче представлено ягоди та фрукти, за зниженого тиску які потрібно вживати з обережністю.

БАНАНИ

Головним чинником вживання цих фруктів є високий вміст у бананах солей калію. Нестача цієї речовини може стати причиною підвищення артеріального тиску. Якщо дотримуватися дієти, яка багата на солі калію, то можна підтримувати нормальні показники артеріального тиску. Вчені довели, що цей фрукт позитивно впливає на людський організм, який страждає від гіпертонії. У ста грамах банана міститься добова норма солей калію, яка становить 345 мг.

ЦИТРУСОВІ

Говорячи про те, який фрукт знижує тиск і містить у собі солі калію, слід згадати цитруси (лимон, апельсин, грейпфрут, мандарини, цитрон тощо). У цих плодах містяться всі необхідні для підтримання тиску корисні речовини. Паралельно з цим цитрусові багаті на вітамін С, завдяки якому відновлюється еластичність судин, знижується кількість поганого холестерину, а також нормалізуються показники артеріального тиску. Якщо в організмі спостерігатиметься дефіцит аскорбінової кислоти, то артеріальна гіпертонія може перейти в хронічну форму.

ЯГОДИ

Вживати необхідно не тільки фрукти, що знижують кров’яний тиск, а й ягоди. До таких належать: чорниця, малина, полуниця. Ці продукти містять калій, а також вітамін C і складні вуглеводи, які ефективно знижують артеріальний тиск. У складі цих ягід містяться пігментні речовини, що входять до групи глікозидів. Вченими було виявлено, що регулярне (щоденне) вживання чорниці або полуниці знижує ризик виникнення гіпертонії на п’ятнадцять відсотків. А антоціанідини, які містяться в ягодах, знижують показники артеріального тиску, зміцнюючи при цьому стінки судин. Вживання цих ягід також сприяє запобіганню накопиченню поганого холестерину в людському організмі.

АЛІГАТОРОВА ГРУША

Розглядаючи те, який фрукт знижує кров’яний тиск, до списку варто включити авокадо. Цей фрукт належить до тих харчові продукти, які позитивно впливають на людський організм у разі підвищених показників кров’яного тиску. Вживати авокадо фахівці рекомендують тим людям, які входять до групи ризику розвитку артеріальної гіпертонії та атеросклерозу. В авокадо міститься набагато більше солей калію, ніж, наприклад, у бананах. А завдяки вмісту насичених кислот вживання алігаторової груші сприятливо позначається на стані ССС, а також на роботі всього людського організму загалом. Лікарі рекомендують включити в щоденний раціон авокадо всім людям, які страждають на гіпертонію.

ЛИСТОВІ ОВОЧІ

Відповідаючи на запитання про те, які овочі та фрукти знижують тиск, слід згадати листові овочі. Рукола, а також усі різновиди шпинату й капусти можна вживати як дієтичне харчування тим людям, які страждають на гіпертонію. У складі цих овочів міститься велика кількість калію і магнію. Саме вони цілюще впливають на функцію серця і всієї судинної системи, завдяки чому знижується артеріальний тиск. Характерна особливість магнію полягає в тому, що цей мікроелемент покращує засвоєння солей калію в людському організмі. Калій, магній, а також кальцій є елементами, відповідальними за безперебійну роботу серця.

БУРЯК

До списку овочів і фруктів, що знижують тиск, входить і буряк. Склянка свіжовичавленого соку овоча знижує показники артеріального тиску. Позитивного ефекту досягти можна вже через 3,5 години після вживання продукту. Свої лікувальні властивості буряк здатен зберігати протягом доби. Ті мінерали, які містяться в цьому овочі, здатні регулювати показники артеріального тиску, а також надають судинорозширювальний ефект. У складі цього овоча також присутні мінерали, які потрібні для правильного функціонування серцевого м’яза і для підтримки нормального показника тиску. До таких мінералів, як уже було сказано, належать магній, кальцій і калій.

БОБОВІ

Нут, квасоля і горох також можуть знижувати артеріальний тиск. Білок, який входить до складу цих продуктів, допомагає боротися з артеріальною гіпертензією, а також із запущеною формою деяких патологічних змін у нирках. Такі аномалії тісно взаємопов’язані, хронічні хвороби нирок виступають як чинник, що сприяє розвитку різних патологій, які підвищують артеріальний тиск. Дисфункція нирок може призвести до затримки токсичних елементів і речовин, а також продуктів розпаду, які виходять із сечею. У бобових також містяться елементи та сполуки, необхідні для людського організму: магній, солі калію, кальцій. Людям, які страждають на гіпертонію, необхідно збалансувати надходження цих мікроелементів в організм, оскільки вони здатні сприяти підтримці показників нормального тиску. До того ж вони знижують імовірність розвитку інсульту, атеросклерозу та інфаркту міокарда.

РОДЗИНКИ, ГОРІХИ, ТВЕРДІ СОРТИ СИРУ

Ці продукти також здатні зміцнити серцевий м’яз, тонізувати нервову систему людини. Родзинки, горіхи та тверді сорти сиру ефективно борються з такими неприємними симптомами за артеріальної гіпертонії, як сильні головні болі та перевтома.

ДОДАТКОВІ ПОРАДИ ЩОДО СТАБІЛІЗАЦІЇ ПОКАЗНИКІВ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

Овочі, ягоди та фрукти є основою, яка дає життєві сили та красу людському організму. Щоб знизити артеріальний тиск і звести до мінімуму інтенсивність симптомів гіпертонічного захворювання, мало буде щодня вживати овочі та фрукти. Паралельно з цим також необхідно дотримуватися рекомендацій, які дають фахівці.

Щоб отримати користь від фруктово-овочевої дієти за гіпертонії, необхідно дотримуватися деяких правил, які полягають у такому:

Доведеться повністю відмовитися від жирної та смаженої їжі, а також від тих харчових продуктів, в яких міститься велика кількість шкідливого холестерину.

Необхідно звести до мінімуму або повністю кинути палити, а також відмовитися від спиртних напоїв.

При надмірній вазі необхідно дотримуватися щадної термічної обробки овочів і фруктів, щоб зберегти в них більшу кількість корисних речовин.

Щоденний раціон людини, яка страждає на гіпертонію, має бути ідеально збалансованим у плані вмісту корисних мікроелементів і речовин.

Відомо, що артеріальна гіпертонія є досить небезпечним захворюванням, якщо показники тиску не привести в норму. Для цього лікарі рекомендують використовувати фрукти та овочі як допоміжний метод боротьби з хворобою. Але в разі погіршення загального стану треба пройти курс лікування із застосуванням медикаментозних засобів, які стабілізують тиск.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *