Як поліпшити пам’ять і роботу мозку

Більшість людей найчастіше незадоволені власними знаннями й намагаються будь-якими способами поліпшити пам’ять і роботу мозку. Однак одних вправ часто недостатньо.

Адже причин зайвої неуважності й забудькуватості може бути багато: це надмірна втома, неправильне харчування, нестача кисню через малорухливого способу життя, шкідливих звичок тощо

uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_11

Причин надмірної неуважності й забудькуватості може бути багато: це надмірна втома, неправильне харчування, нестача кисню через малорухливого способу життя

Вправи

Викладачі вишів давно помітили, що студенти, які ведуть здоровий спосіб життя, успішні в навчанні. Існує цілком наукове пояснення магічної сили спорту, яка допомагає досягти ясності розуму. За останніми даними, з кожним серцебиттям в мозок надходить 20-25% крові. Разом з ним вона отримує не тільки поживні речовини, але і кисень.

Аеробні дихальні вправи роблять істотний вплив на гіпокамп (частина мозку, що відповідає за перехід короткочасної пам’яті в довготривалу). Більш того, на думку дослідників з Канади, збільшити його розміри за допомогою спорту можна в будь-якому, в тому числі й в літньому віці.

Регулярні вправи, що сприяють припливу кисню, дозволяють збільшити вироблення особливого, специфічного тільки для нервової системи, білка, що відповідає за розвиток клітин мозку і їх виживання.

Порада! Звичайна вечірня пробіжка перед іспитом не тільки зніме нервову напругу перед серйозним випробуванням, але і наситить кров, а значить, і клітини мозку, киснем.

uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_13

Спорт сприяє поліпшенню кровообігу, а значить, і харчування мозку

Тренування пам’яті

Вважається, що більшість людей запам’ятовують лише 5% інформації, засвоєної за все життя. Ще 35% з них здатні запам’ятати частину її за допомогою навідних запитань. Однак будь-який орган, в тому числі й мозок, можна і потрібно тренувати.

Існує безліч методів, як поліпшити роботу мозку і розвинути пам’ять. Це можуть бути:

  • регулярне читання;
  • запам’ятовування віршів або пісень;
  • цікаве хобі;
  • розгадування кросвордів або головоломок;
  • гра в шахи тощо

Також допомогти мозку краще сконцентруватися можна за допомогою спеціальних вправ. Причому робити їх можна «на ходу»:

  • перебуваючи в транспорті або на вулиці, подивіться на людину кілька секунд, потім відверніться і відновіть в пам’яті його зовнішній вигляд (колір волосся, очей, одягу і т.д.); можна розглядати й аналізувати не тільки людей, але і будь-які предмети;
  • купуючи продукцію, намагайтеся подумати прорахувати в розумі хоча б приблизну вартість покупок; порівнюйте і запам’ятовуйте ціни в різних магазинах, це допоможе не тільки тренувати мозок, але і заощадити;
  • Стимулюйте його і будь-які нові заняття — тобто, навіть якщо вранці чистити зуби не правою, а лівою рукою, це вже буде незвично для мозку, а значить і новий захід, що вимагає концентрації.
uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_02

Будь-який орган, в тому числі й головний мозок, можна і потрібно тренувати

Порада! Психологами розроблено досить велику кількість методик, які допомагають поліпшити пам’ять і увагу мозку. Однак людина дуже швидко запам’ятовує тільки ту інформацію, яка йому цікава. Тому вибирайте з усіх існуючих способів, які підходять саме вам. При цьому регулярно впроваджуйте в навчальний комплекс якісь власні інновації.

Поліпшити пам’ять і роботу мозку за допомогою медитації

Більшість людей не вміють повністю сконцентруватися і відключитися від сторонніх думок або зовнішніх подразників. Навчитися концентрувати власну увагу можна за допомогою простих вправ.

Дослідники виявили, що люди, які практикують медитацію, мають підвищену щільність сірої речовини. Кількість нейронних зв’язків у них також набагато вище. За допомогою йоги вдається значно синхронізувати роботу обох півкуль мозку.

Більш того, для поліпшення роботи мозку не обов’язково виконувати будь-які складні вправи. У його роботі допоможуть найпростіші асани й початкові етапи медитації. Вони не тільки навчать вас зосереджуватися, але й покращать кровообіг мозку та зміцнять нервову систему.

Uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_09

Дослідники виявили, що люди, які практикують медитацію, мають підвищену щільність сірої речовини

Порада! Всі вправи слід виконувати в повній тиші. М’язи тіла повинні бути повністю розслаблені. Спочатку увага концентрується на власному тілі і окремих його частинах. Поступово вона перемикається на навколишні звуки і запахи. Присутність будь-яких сторонніх думок під час занять небажано.

Корисні продукти

Які продукти покращують пам’ять і роботу мозку? Їх можна розділити на дві групи: швидкий і тривалий вплив. Наприклад, шоколад, що містить магній і глюкозу, може досить сильно стимулювати клітини мозку. Однак термін його дії обмежений у часі. При регулярному вживанні горіхів можна значно поліпшити довготривалу пам’ять.
До природних стимуляторів-вітамінів, що поліпшують пам’ять і роботу мозку, відносяться:

  • біофлавоноїди (вітаміни D, Е і Р);
  • всі вітаміни групи B, включаючи фолієву кислоту (вітамін «генія»);
  • вітаміни С.

Порада! Краще поєднувати вітаміни з препаратами, що містять омега-3 кислоти.

Найбільш важливими для довгострокової роботи мозку є більшість вітамінів групи B, присутніх в печінці, зелені, яйцях і молочних продуктах. Ті ж яйця, молочні продукти, а також квасоля і м’ясо птиці також містять адреналін і дофамін, які сприяють підвищенню не тільки фізичної, але і розумової активності.

uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_10

Правильне і здорове харчування поліпшить роботу мозку

Також слід включити в раціон помідори, сою, фініки, інжир, банани й шоколад, що містить серотин – гормон радості. Саме він відповідає не тільки за наш апетит, сексуальні бажання, але і за пам’ять і здатність до навчання.

Порада! Помічено, що жителі Італії, які вживають достатню кількість рослинного (оливкової) масла, що містить омега кислоти, що знижують рівень «поганого» холестерину і нормалізують артеріальний тиск, набагато довше зберігають ясність розуму.

Не варто забувати й про цей дуже корисний продукт для мозку. Заповнити недолік омега-кислот також можна за допомогою горіхів, жирної риби й гарбуза.

Підтримуйте свою вагу в нормі

Баланс глюкози – основної поживної речовини для клітин мозку – у людей з надмірною вагою значно порушується. При підвищеному вмісті вуглеводів і тваринних жирів знижується і вміст білка з досить довгою назвою — нейротропний фактор мозку — що відповідає за здоров’я нейронів.

Тому, якщо ви хочете стати успішним, стежте за своєю вагою. Їжте більше продуктів, які покращують пам’ять і роботу мозку, з цільного зерна, риби, горіхів, зелені, свіжих або приготованих на пару овочів і фруктів. Причому для правильної роботи мозку важливий не тільки склад, але і збалансованість харчування. Надходження важливих поживних речовин в організм має відбуватися не час від часу, а систематично і регулярно.

Uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_04

Баланс глюкози — основної поживної речовини для клітин мозку — у людей з надмірною вагою значно порушується

Порада! При переїданні велика кількість енергії витрачається на переробку їжі. Саме тому людина стає млявим і сонливим після їжі. Щоб бути у формі, перед важливою зустріччю або подією обмежте себе в легкій їжі, що містить мінімум калорій.

Користь сну

При недосипанні страждає весь організм. Але особливо болісно для мозку його відсутність. Адже саме під час сну відбувається аналіз і обробка отриманої протягом дня інформації. Без належного сортування й обробки мозок просто не зможе сприймати щось нове.

При постійному недосипанні працездатність людини швидко знижується. Якщо нічне неспання відбувається регулярно, це може закінчитися навіть серйозними функціональними захворюваннями, включаючи психічні та психомоторні розлади.

Для сну слід вибирати тепле, затемнене приміщення. Звичка лягати спати в один і той же час цілюще позначається на відпочинку — в цьому випадку засипання відбувається без проблем. Йому повинна передувати спокійна, розслаблююча обстановка. Прийняття теплого розслабляючого душу, читання хорошої книги тощо цілюще впливає на засинання.

uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_08

Звичка лягати спати в один і той же час цілюще позначається на відпочинку — в цьому випадку засинання відбувається без праці

Порада! Тривалість сну для кожної людини індивідуальна. Причому надлишок сну так само шкідливий, як і його недолік. Але якщо ви відчуваєте себе розбитим навіть після 7-8 годин повноцінного сну, постарайтеся переглянути свій режим і збільшити його тривалість хоча б на півгодини. Більш тривалий сон потрібно і в разі напруженої фізичної або розумової праці.

Народні засоби

Поліпшити пам’ять і роботу мозку допомагають і народні засоби:

  • чорничний сік;
  • суміш свіжовичавленого бурякового і морквяного соків;
  • коріння і листя хрону;
  • кора червоної горобини;
  • соснові бруньки;
  • м’ята;
  • мудрець;
  • конюшина;
  • коріння лепехи;
  • коріння оману.

Всі ці рослини здатні зміцнювати судини головного мозку і покращувати його кровопостачання.

uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_01Народні засоби для мозку включають свіжовичавлені соки й відвари трав

Порада! Будь-які трав’яні збори і трави, що поліпшують пам’ять і роботу мозку, можна включати в курси ароматерапії. Обов’язково знайдіть час для прогулянок по квітучих садах і парках: аромати троянди, конвалії, липи, черемхи здатні благотворно впливати на клітини нейронів.

Дитяча пам’ять

При регулярному і достатньому сні, посильних фізичних навантаженнях, правильному харчуванні й відсутності стресів і конфліктів в сім’ї й школі у здорової дитини не повинно виникнути проблем із запам’ятовуванням. Адже саме в ранньому віці нейропластичність – здатність мозку адаптуватися до наших вимог – розвинена у дітей краще, ніж у дорослих.

Однак в молодшому шкільному віці здатність довго концентруватися і логічне мислення розвинені ще слабо, тому в першу чергу варто звернути увагу на їх навчання. Причому робити це потрібно в ненав’язливій ігровій формі. Щоб підтримати бажання малюка пізнавати нове, необхідно показати йому, як використовувати нові знання в повсякденному житті або грі.

uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_07

У молодшому шкільному віці здатність довго концентруватися і логічне мислення розвинені ще слабо, тому в першу чергу варто звернути увагу на їх тренування

Поліпшити пам’ять і роботу мозку у дитини можна при розвитку як мінімум двох з трьох основних каналів — слухового, рухового і зорового. Легко освоюють нові знання і діти, які вміють візуалізувати почуте, представити це в «картинках». Чудово, якщо для навчання будуть використовуватися наочні зразки: іграшки або малюнки.

Порада! Надмірне навантаження мозку сприймається організмом як бурхливе, і воно відразу включає захисну реакцію у вигляді сонливості, головного болю і т. д. Тому кількість занять з дитиною має бути строго пропорційно його віку.

Ліки, що поліпшують пам’ять

Після 30 років швидкість сприйняття нової інформації починає знижуватися, а до 40-50 років її запам’ятовування часто стає серйозною проблемою. Щоб якомога довше зберегти ясність розуму, фахівці радять не тільки правильно харчуватися, займатися спортом і регулярно тренувати мозок, але і приймати спеціальні склади. До препаратів, що поліпшують пам’ять і роботу мозку, відносяться:

  • гліцин: сприяє прискоренню хімічних реакцій, знижуючи нервову напругу;
  • пірацетам: поліпшення мозкового кровообігу, концентрації уваги;
  • аміналон: посилення енергетичних процесів в нервових клітинах, прискорення передачі імпульсів, стимуляція засвоєння глюкози;
  • фенібут: поліпшення сну, зниження напруги; полегшення передачі нервових імпульсів в центральну нервову систему;
uluchshit-pamyat-i-rabotu-mozga-preparaty_06Всі лікарські препарати можна приймати тільки після консультації з лікарем
  • пантогам: стимулює обмінні процеси в нейронах; часто призначають дітям із затримкою психічного розвитку;
  • фенотропил: прискорює розщеплення глюкози; кровообіг; поліпшення концентрації уваги;
  • Vitrum Memory: покращує постачання мозку киснем і глюкозою, підсилює мозковий кровообіг.

Однак всі ці препарати можуть викликати побічні ефекти й коливання артеріального тиску. Тому приймати їх без попередньої консультації з лікарем не варто.

Порада! Куріння вбиває судини, які живлять мозок. Більш того, в боротьбі з цією отрутою навіть найсильніші засоби, що поліпшують пам’ять і роботу мозку, можуть виявитися безсилими. Якщо ви хочете, щоб ваш мозок працював як годинник, киньте цю згубну звичку якомога швидше.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *