Чому сперечатися з жінками марно

Низка функцій пам’яті розвинена у жінок краще, ніж у чоловіків, випливає з дослідження вчених Каролінського університету у шведській Сольні, опублікованого в науковому журналі Psychological Bulletin…

Жінки краще запам’ятовують слова, обличчя і запахи, тоді як чоловікам простіше відновити в голові пройдений раніше шлях і знайти маршрут від одного об’єкта до іншого, з’ясували шведські вчені. Водночас відмінності в когнітивних здібностях між представниками двох статей незначні. Брак одних функцій пам’яті компенсується у жінок і чоловіків перевагами в інших.

Зокрема, жінки мають більш розвинену епізодичну пам’ять. Як вдалося з’ясувати фахівцям, представниці прекрасної статі об’ємніше запам’ятовують різні деталі, і потім можуть оперувати ними під час бесіди.

Напрошується висновок: сперечатися з жінками просто марно. Дами найточніше запам’ятовують розташування об’єктів, а також “хто що зробив” і “хто що сказав”. Їхня перевага порівняно з чоловіками полягає також у кращій пам’яті на обличчя і запахи.

Зі свого боку, чоловікам часом легше знайти шлях до своєї машини, оскільки вони краще засвоюють просторову інформацію.

При цьому, зазначають учені, на пам’ять негативно впливають такі чинники, як нестача сну, депресія або деменція.

“Результати показують, що в жінок є невелика перевага в епізодичній пам’яті, і ця перевага варіюється залежно від того, що саме потрібно запам’ятати”, – розповів один з авторів дослідження Мартін Асперхольм.

Дослідницька група зробила свої умовиводи на основі 617 наукових праць, матеріали для яких накопичувалися в період з 1973 по 2013 роки. Під час досліджень і експериментів було залучено 1,2 млн учасників.

“Жінки проявляють себе краще, коли потрібно запам’ятати вербальну інформацію — це слова, речення, великі шматки тексту, предмети. Чоловіки краще запам’ятовують абстрактні деталі та свій власний шлях від одного об’єкта до іншого”, – наголосила керівниця дослідницької групи, професорка психології Агнета Герлітц.

За словами авторів, відмінності в когнітивних здібностях між представниками обох статей у будь-якому разі занадто незначні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *