Forbes: Путін обов’язково має програти у війні з Україною, Корейська війна може пояснити чому

На думку видавця відомого американського журналу, США зробили помилку, коли погодилися на поділ Кореї, і цю помилку не можна повторювати зараз в Україні.

Минулого тижня виповнилося 70 років від дня встановлення перемир’я, яке поклало край збройному протистоянню під час Корейської війни. Цей конфлікт пропонує критично важливі уроки для війни, яка триває сьогодні в Україні. Але питання в тому, чи дослухаються сучасні лідери до них.

Про це йдеться в матеріалі американського бізнесмена і видавця журналу Forbes Стіва Форбса. Він нагадує, що Корейська війна почалася в червні 1950 року, коли комуністична Північ вдерлася на Південь. Зрештою, кровопролиття припинилося 27 липня 1953 року, коли було підписано перемир’я. На той час понад 2 мільйони військових і цивільних втратили своє життя. Ця цифра також включає близько 40 тисяч американців.

Новий фактичний кордон між двома частинами Кореї не надто відрізнявся від того, який існував на момент початку війни. Форбс нагадує, що ще на початку війни здавалося, що поразка вже близько. Але США за підтримки союзників вирішили втрутитися і розвернути хід подій, щоб захистити Південну Корею від захоплення військами КНДР. Сили Півночі були змушені покинути територію Півдня. І після цього Китай вирішив, що настав час закінчити війну. Зрештою через кілька місяців це і сталося. Але тут виникли суперечності, які зберігаються й досі.

Форбс зазначає, що спочатку США планували звільнити Північну Корею від комуністичних правителів. Але коли союзні війська дійшли до річки Ялуцзян, що відокремлює КНДР від Китаю, Пекін відправив проти них свою велику армію. Китайський наступ не припинявся доти, доки більша частина території Південної Кореї не опинилася під контролем Пхеньяна. Генерал Дуглас МакАртур хотів розбомбити лінії забезпечення Китаю на його власній території, щоб американські війська змогли знову захопити Північ. Нарешті почався наступ, який знову витіснив комуністичні армії з Південної Кореї. Але президент Гаррі Трумен і його команда з національної безпеки вирішили, що настав час розпочати мирні переговори. Тому американський наступ було зупинено.

Трумен звільнив генерала МакАртура за порушення субординації. Безплідні переговори про мир тривали два роки, протягом яких союзні війська Південної Кореї втратили тисячі солдатів. У 1953 році новий президент США Двайт Ейзенхауер дав ясно зрозуміти, що так чи інакше війна має закінчитися, навіть якщо для цього доведеться застосувати ядерну зброю.

“На той час комуністи вважали, що вони можуть перемогти, виснаживши наші сили. Перемир’я було встановлено. Висновок очевидний: нам потрібно було продовжувати наступ на північ. Потрібно було захопити достатню частину півночі, включно з Пхеньяном, щоб від КНДР залишилася “країна-обрубок”, нездатна на військові дії. При цьому вона б забезпечувала буфер із Китаєм”, – переконаний Форбс.

На його думку, якби події пішли за таким сценарієм, у США ніколи б не було проблем з озброєною ядерною зброєю Північною Кореєю, яка загрожує не тільки Півдню, а і Японії та США завдяки своїм ракетам. У такому разі урок був би абсолютно однозначним: агресія не приносить користі.

“Досвід Корейської війни несе критичне застереження для війни, яка триває в Україні сьогодні. Не можна допустити поділу цієї країни в дусі Кореї. Уся територія, включно з Кримом, має бути очищена від окупантів Путіна. Однозначна путінська поразка — це необхідність”, – зазначає Форбс.

На його думку, тільки так лідер Китаю Сі Цзіньпін і влада Ірану зрозуміють, що США і вільний світ, хоч і з запізненням, але чинитимуть опір їхній агресії.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *