4 експерименти з мишами, які ще більше розкриють людську сутність

Народна мудрість говорить: “Був би готовий учень, а вчитель знайдеться” – і це правда: коли людина готова до отримання/усвідомлення інформації, вона почерпне її звідки завгодно.

Наприклад, багато цікавого можна зрозуміти для себе з цих чотирьох експериментів:

Перший експеримент:

Перший експеримент називався “Всесвіт-25”. 4 мишей помістили в мишачий рай, де була їжа і питво в необмеженій кількості й зовсім не було небезпек. У таких умовах миші стали дуже швидко розмножуватися. Коли чисельність мишей досягла 600, з’явилася конкуренція між “старим” і “новим” поколіннями. З’явилися перші “знедолені” миші, яким діставалося від інших. Самці ставали більш пасивними, а самки більш агресивними. Популяція стала поступово скорочуватися. Згодом з’явилися самці-красені, які перестали битися, боротися за самок, вони тільки їли, пили та спали. Слідом за такими самцями з’явилися самки-одинаки, які перестали народжувати, а решта стали вбивати дитинчат. Миші стали практикувати гомосексуалізм і канібалізм. У підсумку через 18 місяців після початку експерименту помер останній житель мишачої цивілізації. Найцікавіше, що експеримент називався “Всесвіт-25”, тому що цей експеримент був проведений 25 разів і завжди закінчувався однаково — трагічно.

Висновок:

В ідеальних умовах, коли організму для виживання не треба використовувати складні поведінкові функції, відбувається “смерть духу” – деградація, яка неминуче призводить до “смерті тіла”. Таким чином, загальне або особисте щастя не може бути метою життя, це тільки побічний продукт. Тільки рух і розвиток як процеси і є сенс життя.

Другий експеримент:

Другий експеримент було проведено над щурами. Коли щурів занурювали в умови стресів, небезпек і конфліктів, вони починали хворіти та швидко вмирали. Коли щурам давали тільки позитивні емоції у вигляді комфортного життя, позбавленого негативної складової, вони теж хворіли та вмирали, але трохи пізніше (підтверджуються результати попереднього експерименту). Науково було вирахувано, що співвідношення позитивних і негативних емоцій має бути 3 до 1. У таких умовах жива істота почувається комфортно і живе довше.

Висновок:

Поразки, біль, втрати, невдачі, стрес – це невіддільна частина життя, без яких життя неможливе. Що таке тверезо дивитися в завтрашній день? Це означає розуміти, що крім хороших подій, будуть і погані, і це необхідно для розвитку людини. Але краще, щоб пропорції позитиву і негативу в житті були 3 до 1.

Третій експеримент:

Третій експеримент наочно продемонстрував чітку ієрархію в щурячому світі. 6 щурів були поміщені в ящик, з якого був один вихід, що вів у басейн. Басейн вів до їжі. У підсумку щури розділилися на 4 групи: 2 ведучі, 2 ведених, 1 одинак і 1 – відкинутий. За їжею плавали ведені й віддавали їжу ведучим (після побоїв), тільки після того, як поїдять ведучі, їли ведені. Одинак сам собі добував їжу і міг за себе постояти. Знедоленого всі ображали, і він харчувався покидьками. Експеримент проводили 20 разів і щоразу результати були однаковими — поділ на 4 групи. При цьому навіть якщо в ящик поміщали всі 6 щурів ведучих або одинаків, ведених або знедолених — знову відбувався поділ ролей.

Висновок:

У соціумі завжди присутня ієрархія, людська рівність — це утопія. Якщо вам не подобається ваша соціальна роль, боріться за своє місце під сонцем, зокрема є варіант — поміняти соціум. Щастя в тому, щоб вас влаштовувала ваша соціальна роль у житті.

Четвертий експеримент:

Четвертий експеримент довів, що залежність можна контролювати. 20 щурів були поміщені в парк, в якому були різні ходи, тунелі, колеса, будиночки, басейн, довгі переходи й багато їжі. Інших 20 щурів тримали в традиційних клітках. Першій і другій групі поставили по 2 поїлки: одна зі звичайною водою, а в іншій був підсолоджений розчин наркотику. Жителі парку пили тільки воду. Навіть якщо хтось із щурів пив воду з наркотиком, то залежності у них не було, вони все одно воліли пити звичайну воду. Своєю чергою щури з кліток швидко приохотилися до наркотику. Через деякий час щурів поміняли місцями. Щури з парку розваг, які опинилися в клітках, швидко перейшли на наркотик. А щури, яких помістили в парк, стали більше пити звичайну воду.

Висновок:

Залежності приходять у життя від одноманітності. Якщо ваше життя яскраве, цікаве, ви весь час перебуваєте в русі та творчих пошуках, то вам будуть не потрібні ні наркотики, ні алкоголь, ні інші залежності. Ви й так перебуватимете в ейфорії від власного життя.

Тікайте від рутини й нудьги, створюйте цікаве життя, сповнене подорожами, яскравими подіями та цікавими проєктами. Можливо, в цьому і є сенс життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *