Не заварна і не розчинна: яка кава найкорисніша

Розбираємося, в чому користь і шкода різних видів кави.

Мільйони українців фанатіють по каві й не уявляють без неї жодного дня. Однак хотілося б отримати від напою не тільки підбадьорливий ефект, але і користь для організму. Вчені постійно досліджують вплив кофеїну на самопочуття, щоб з’ясувати — яка кава краще.

Яка кава найкорисніша

Найкориснішим кавовим напоєм за результатами численних досліджень вважається фільтр-кава. Це напій, який готується методом одноразового протоку води через мелену каву, яку поміщають в фільтр. Вода просочується через порошок і витягує всі найкорисніші речовини, а кавова гуща викидається.

Саме такий напій вам приготують в більшості спеціалізованих кав’ярень.

Чим корисна фільтр-кава? Згідно з дослідженнями, в такому напої збережена максимальна користь кавових зерен, але при цьому зовсім немає шкідливого осаду. Відфільтрована кава знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань і містить багато антиоксидантів.

Яка кава найшкідливіша

Найшкідливішою на думку вчених є нефільтрована кава, тобто така, що випивається прямо з кавовою гущею. Це кава, заварена в чашці. Також шкідливими вважаються напої, в яких гуща надовго залишається у воді — це кава з турки або френч-преса.

Нефільтрована кава містить в 30 разів більше холестерину, ніж фільтрована, що створює велике навантаження на серце.

Яка кава краще розчинна або мелена / фото pixabay.com

Яку каву краще пити — розчинну або мелену

Любителі кави іноді заварюють розчинний порошок, якщо немає часу або можливості приготувати справжню каву. У таких випадках вони ставлять собі питання, яка кава корисніше.

Вчені однозначні в думці — розчинна кава шкідливіша за мелену, хоч і готується простіше і швидше. При чому чим більше в ній різних добавок і консервантів, тим менше користі.

Вся річ у тому, що в процесі виробництва розчинної кави з зерен “витягають” практично всі ефірні олії й корисні елементи. Щоб склад розчинявся у воді, його багаторазово обробляють, позбавляючи залишків вітамінів.

Також в порошок можуть додавати стабілізатори, консерванти, ароматизатори, барвники, сухі вершки й цукор. Все це не додає користі напою. Кофеїну в такому напої також значно менше.

Якщо ви хочете отримати з напою швидкого приготування хоч якусь користь, то не заливайте розчинну каву окропом. Використовуйте для заварювання воду температурою 80-85° – тоді в ньому збережуться залишки вітамінів.

Варто відзначити, що і мелена, і розчинна кава шкідливі, якщо пити їх занадто часто. Будь-який напій з кофеїном шкідливий для людей з атеросклерозом, гастритом, хворобами нирок і серцево-судинної системи.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *