Reuters: Український «шпигун» Кирило Буданов виходить з тіні

Бос українських шпигунів створює незвично публічний профіль

За його словами, Київ перемагає Москву в “інформаційній війні

Шеф шпигунів каже, що його відомство зосереджене на агентурній мережі

Він носить пістолет на інтерв’ю з іноземними журналістами та обговорює розвідку у воєнний час. Зброя та військове спорядження розкидані на підлозі його київського офісу. Він каже, що має “джерела”, близькі до президента Росії Володимира Путіна.

Для керівника розвідки, який керує шпигунськими операціями України під час війни з Росією, 37-річний Кирило Буданов створив надзвичайно публічний профіль, який він використовує для того, щоб доносити свої повідомлення і погрожувати Росії здалеку.

За його словами, у наш час керівник розвідки не може залишатися в тіні.

“Без цього вже не обійтися”, – сказав голова Головного управління розвідки України (ГУР) в інтерв’ю агентству Reuters у своїй ретельно захищеній штаб-квартирі в столиці.

“І всі наступні війни будуть виглядати саме так. У будь-якій країні світу. Можна сказати, що ми тут задаємо тренд”.

За його словами, Україна зробила висновки про необхідність доносити свою позицію з 2014 року, коли Москва застала світ зненацька, захопивши український Кримський півострів і розв’язавши проксі-війну на сході.

“Ми повністю програли інформаційну війну у 2014 році. І війна, яка почалася в (2022) році – ми почали тут зовсім по-іншому. І зараз росіяни програють інформаційну битву”.

Оскільки заколот найманців у росії минулого місяця зробив московську правлячу систему більш непрозорою і нестабільною, Буданов скористався нагодою, щоб висловити свою думку про те, що українські шпигуни знають про свого ворога.

У деяких частинах свого інтерв’ю, опублікованого агентством Reuters на початку цього тижня, він заявив, що бунтівні російські найманці попрямували до ядерної бази в пошуках атомної зброї розміром з рюкзак. Кілька російських джерел, які говорили з Reuters, підтвердили частину цієї розповіді.

Буданов також процитував перехоплене опитування, проведене Міністерством внутрішніх справ Росії, яке, за його словами, показало, що ватажок найманців Євген Пригожин має підтримку всередині Росії.

Він не надав жодних доказів, але зазначив, що точно передбачив вторгнення Росії ще до початку повномасштабної війни минулого року. “Хто виявився правим? Ми”.

“У нас є власні джерела. У найближчих кабінетах (до Путіна), так би мовити. Тому ми зазвичай знаємо, що відбувається”.

Генерал-майор Кирило Буданов, начальник Головного управління військової розвідки Міністерства оборони України, під час інтерв’ю агентству Reuters, на тлі нападу росії на Україну, Київ, Україна, 6 липня 2023 року. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

«Заарештований»  у росії

Загадковий і напружений, Буданов сидів за своїм столом у військовій формі під картиною, на якій сова – символ його відомства — впивається кігтями в кажана, емблему Головного управління військової розвідки росії.

Жалюзі його кабінету були завішені мішками з піском у вікнах.

Призначений у серпні 2020 року, Буданов став свідком того, як його популярність і публічний профіль різко зросли в Україні під час війни, де його зображують як залаштункового натхненника зусиль, спрямованих на те, щоб завдати удару у відповідь по росії. У російських ЗМІ він є фігурою ненависті.

Кремль назвав “жахливою” його травневу заяву про те, що “ми будемо продовжувати вбивати росіян у будь-якій точці світу до повної перемоги України”.

Росія звинуватила українські спецслужби у вбивствах проросійського блогера і проросійського журналіста. Київ заперечує свою причетність. Російські ЗМІ повідомили, що у квітні суд у Москві заочно заарештував Буданова за звинуваченням у тероризмі.

Перспектива того, що шпигунське агентство посилає вбивць полювати на ворогів України, викликала порівняння з ізраїльським Моссадом. Буданов не заперечує проти аналогії.

“Якщо ви питаєте про Моссад, який відомий тим, що … ліквідовує ворогів своєї держави, то ми це робили і будемо робити. Нам не потрібно нічого створювати, тому що це вже існує”.

Буданов розпочав свою військову кар’єру як спецпризначенець і служив на сході після того, як Росія незаконно анексувала Крим, а її маріонетки захопили східні околиці України. Він був тричі поранений.

З того часу, як він очолив шпигунську службу, на нього було скоєно кілька невдалих замахів, у тому числі невдалий вибух автомобіля, під час якого нападник підірвався на вибухівці.

“Єдине, що я можу сказати, це те, що вони не припинили спроб, але я повторюю — це все марно”, – сказав він.

Наприкінці травня російська авіація завдала удару по його штаб-квартирі на Рибальському півострові в Києві, що спровокувало повідомлення російських ЗМІ про те, що він був важко поранений. Буданов применшив значення цієї події.

“Це була не перша їхня спроба. Але, як ви бачите, ми знову знаходимося тут, в головних приміщеннях цієї будівлі. Коли ви були на вулиці, ви бачили, що люди ходять, працюють. Все працює так, як має працювати”.

Reuters

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *