Країни G7 відмовилися повертати росії заблоковані активи до виплат репарацій Україні

Російські активи в країнах “Великої сімки” (G7) буде заморожено доти, доки Москва не виплатить компенсацію Україні, йдеться в заяві групи, ухваленій у Вільнюсі.

“Ми знову підтверджуємо, що, згідно з нашими правовими системами, суверенні активи росії в наших юрисдикціях залишаться нерухомими доти, доки росія не заплатить за шкоду, яку вона заподіяла Україні”, – підкреслюється в документі.

До G7 входять США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Канада і Японія. Глави цих держав також заявили про необхідність створення міжнародного механізму для відшкодування збитків Україні та висловили готовність вивчити варіанти його розробки.

Крім того, країни G7 домовилися й надалі посилювати санкції проти росії, контролювати їх дотримання, а також підтримувати зусилля таких інститутів, як Міжнародний кримінальний суд (МКС), який раніше видав ордер на арешт президента володимира путіна.

Після початку війни США, Велика Британія, ЄС та інші країни, що приєдналися до них, заморозили російські активи, що перебувають у їхніх юрисдикціях. У листопаді глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн говорила, що йдеться про 300 млрд євро резервів Центробанку РФ і 19 млрд євро, що належать російським бізнесменам.

Країни обговорювали конфіскацію цих коштів, щоб спрямувати їх на відновлення України. Однак після багатомісячних дискусій і консультацій з юристами Єврокомісія дійшла висновку, що вилучити їх неможливо, оскільки на них поширюється державний імунітет.

Натомість ЄК запропонувала країнам — членам ЄС і міжнародним партнерам створити фонд, якому можна було б передати під управління ліквідні активи із заморожених резервів, а на відновлення України спрямовувати прибуток від інвестування цих коштів.

Лідери країн ЄС підтримали цю ідею, проте остаточного рішення поки що не ухвалено, оскільки, як і раніше, залишаються юридичні та фінансові питання, які необхідно узгодити, писав Bloomberg. Очікується, що активи ЦБ дадуть змогу отримати близько 3 млрд євро прибутку на рік.

Раніше прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав резолюцію Генеральної асамблеї ООН, згідно з якою Росія повинна виплатити репарації Україні, спробою “завершити грабіж” заблокованих резервів країни.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *