Розпад росії

Навесні минулого року в інтернеті з’явилася величезна кількість сценаріїв розпаду Росії, які прогнозують американські фахівці з геополітики, історії, соціології, культурології та інших наук. Більшість цих прогнозів засновані на тверезих холодних розрахунках і досвіді минулих десятиліть. Західні аналітики на 100% впевнені в розпаді країни-агресора і намагаються зрозуміти, чим обернеться такий масштабний шок для сучасного світового порядку.

Вивчаючи прогнози розпаду росії, у мене особисто виникло відчуття дежавю. Їх тон в точності нагадував промову Буша-старшого в травні 1991 року (Київ). Тоді президент США активно виступав за збереження СРСР і натякав, що теоретично тоталітарну Імперію Зла можна перетворити в американську модель правління, де окремі штати (округи) мають самостійність і при цьому складають єдину країну.

У травні 1991 року багато радянських людей взагалі не розуміли, про що саме говорив Буш-старший. Багатьом СРСР здавався непорушним, і ці люди досі вважають, що він «розпався в один день». В реальності американці пророкували загибель СРСР ще в 1986 році. Саме тоді стали виходити аргументовані наукові дослідження, що пророкують крах Імперії зла.

Буш-старший не сумнівався в загибелі СРСР, і намагався передбачити, яким буде пострадянський простір. Сьогодні тільки вихідці з СРСР вірять в усталений міф про те, що для американців загибель головного геополітичного ворога стала великою несподіванкою. В реальності й верхівка країни, і прості громадяни давно знають про швидкий крах комуністичної надімперії.

Американські сценарії розпаду росії містять кілька цікавих прогнозів з переконливими аргументами.

Зокрема, багато хто вважає, що сама росія (як окрема країна) припинить своє існування у 2024-2025 роках.

Річ у тому, що протягом десятиліть все багатство з найвіддаленіших її регіонів стікало в Москву. Саме з цієї причини відокремитися від Москви в першу чергу захочуть Далекий Схід, Сибір, Урал, Прибалтика (столиця — Санкт-Петербург), Кавказ тощо

Якщо росія скоротиться до десятка московських регіонів, у неї не буде ресурсів для виживання. В умовах санкцій, без стабільних доходів від продажу газу, нафти, алмазів, деревини тощо, вона перетвориться на дику збіднілу пустку.

При цьому такі регіони, як Ямало-Ненецький автономний округ, можуть досягти приблизно такого ж рівня життя, як, наприклад, Катар. У цій «країні» є все необхідне для щасливого майбутнього.

Таким чином, термін «розпад росії» не зовсім коректний. Набагато точніше використовувати фразу «зникнення росії через відділення стратегічно важливих регіонів».

Мало того, навіть якщо Росія скоротиться до крихітних розмірів, її нова влада (наприклад, Ходорковський, Навальний або Каспаров) навряд чи захоче зберегти стару назву, а тим більше символізм, який зараз такий же огидний, як гітлерівська свастика і стріли СС.

Під час розпаду СРСР все було простіше. Багато росіян були в фантазіях про велику росію царської епохи. Кажуть, що країна «відродиться», «відновиться», «пожвавиться».

Другий цікавий висновок аналітиків полягає в тому, що сепаратистські настрої в сьогоднішній росії набагато глибші й масштабніші, ніж вважалося раніше.

Народ шукає винних у провалі «спецоперації», загибелі родичів на війні, зростанні бідності та безробіття. Країну захлеснула хвиля ненависті до москви і москвичів, а також до  співгромадян іншого етносу, раси, кольору шкіри, мови тощо. росіяни ненавидять чеченців, буряти — татар, башкири — вірмен тощо.

Крах економіки й поразка у війні посилять націоналістичні настрої, і росія легко може розвалитися на 30-40 окремих держав. Навіть найменші народності, такі як мансі, дідой і карели, захочуть жити у власній державі. Їхня мрія здійсниться, оскільки силовики путіна втратять можливість саджати у в’язницю та жорстоко катувати будь-кого, хто проявить хоч трохи прагнення до свободи.

Як не дивно, чим більше демократії, свободи й хаосу буде в постпутінській Росії, тим скоріше вона розпадеться на частини.

Експерти також вважають, що розпад і утворення нових країн на території колишньої Росії займе не менше 50 років.

Для зміцнення кордонів новостворені країни почнуть шукати сильних покровителів по всьому світу. Та ж Чечня, наприклад, може отримати всебічну підтримку з боку Об’єднаних Арабських Еміратів. Японці можуть пообіцяти вкласти трильйони в Далекий Схід, якщо їм дозволять там працювати й відкрити бізнес. Скандинавські країни можуть інвестувати в Прибалтику. У Татарстані — Туреччина і кримські татари.

Таким чином, колишня росія не залишиться ізольованою. Кожна нова країна обиратиме свій шлях, який визначатиметься різними факторами. Через півстоліття деякі нові країни, ймовірно, будуть нагадувати Європу, інші Африку. Десь можна буде побудувати демократію і створити ідеальне бізнес-середовище. Десь влада перейде до мафіозних угруповань. Десь релігійні догми візьмуть гору над правами людини.

Що стосується ядерної зброї Росії, то американські експерти не бачать в ній великої небезпеки.

Процес запуску боєголовок занадто складний. Застосування зброї без спеціальних кодів та інфраструктури неможливо. Тому «країни» на кшталт Волги (столиця — Нижній Новгород) або Каспійського моря (столиця — Ростов) із задоволенням погодяться від нього позбутися, якщо їм обіцяють хороші гроші. НАТО просто купить усі ядерні боєголовки й допоможе роззброєним молодим країнам почати розвиватися. Інші сценарії озброєння. Ядерна зброя росії ні в якому разі не повинна діставатися Китаю, Ірану, Північній Кореї та іншим (вже колишнім) «кращим друзям росії».

В цілому немає жодного вагомого аргументу, який би ставив під сумнів майбутній розпад росії. Всі необхідні процеси вже запущені й зупинити їх неможливо. Очікується, що перші регіони почнуть відділятися від Москви вже у 2024 році — через кілька місяців після деокупації українських територій. Як не дивно, але американські експерти вважають, що крах почнеться з Далекого Сходу (Хабаровськ і його околиці). Цей регіон вважається «потенційно найбільш протестним».

Микола Сухий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *