Дивовижні ніші в просторі-часі

Всі ми знаємо, що таке довжина, глибина, ширина і час.

Ці виміри дозволяють нам сприймати світ таким, яким він є (як нам здається). Але, правду кажучи, ми довго шукали інші виміри, які можуть приховуватися від нас.

Ми звертаємося до фізики мультфільмів та ігор, розглядаємо ідеї Всесвіту, який постійно розширюється і, врешті-решт, винаходимо абсолютно дивовижні теорії.

Супер Саргасове море

Суперсаргассово море

В одній зі своїх книг письменник Чарльз Хой Форт описав «суперсаргасове море», вимір, який збирає всі речі, які зникають в нашому світі, а потім відригує їх назад. Найбільш наочним прикладом існування такого моря для нього став дощ тварин. За словами Форта, саме «суперсаргасове море» породжує дощі  тварин.

«Суперсаргасове море» обертається над і разом з нашим світом (або залишається нерухомим над нами, поки ми рухаємося). Форт навіть уявляв, що авіатори можуть очолити експедиції в «супер-Саргасове море» і знайти зниклих із Землі тварин або інші речі, поглинуті морем — навіть повідомлення з інших світів.

Вивчаючи місця прояву таємничих дощів, форт прийшов до висновку, що його море простягнулося від Великобританії до Індії. 

Hammerspace (кишеньковий всесвіт)

Ranma

У мультфільмах ми бачимо це постійно: персонаж витягує щось з повітря і використовує для створення комічного ефекту. Цей таємничий вимір, в якому зберігаються випадкові речі, має назву: кишеньковий всесвіт, hammerspace.

Придумана шанувальниками аніме Ranma 1/2, кишеньковий всесвіт означає місце, яке існує поза камерою. Клоуни знають про цей простір найбільше. Можливо, це місце проживання клоунів. Часто герої мультфільмів дістають з Hammerspace молотки та інші інструменти, які вони використовують, щоб бити один одного, щоб розрядити обставини.

Кишеньковий всесвіт має різні розміри: в одній можна зберігати кілька речей, в іншій можна відкрити двері й вийти на інший кінець земної кулі.

Парапростір

Парапространство

Парапростір був придуманий письменником Семюелем Ділейні, щоб описати загальну рису для наукової фантастики: коли персонаж віддаляється від свого власного світу і подорожує в інше місце, ці місця існують в парапросторі.

Те, що відбувається в парапросторі, впливає на реальний світ персонажа, і до появи терміна підпростором називалися інші виміри. Ділейні вирішила відійти від нього, підкресливши, що інший вимір не менш реальний, ніж той, в якому народився персонаж.

Після цього ця ідея поширилася на такі речі, як досвід або відчуття потойбічного, коли випробувані відчуття настільки дивні і химерні, що людина починає бачити їх чіткіше, ніж його реальне оточення. Загалом, це вимір всередині виміру, коли немає «між». Це важко уявити, я розумію.

Рівнини

Флатландия

У 1884 році міністр і вчений на ім’я Едвін Ебботт написав книгу, в якій представив світ, що має тільки два виміри. «Флетленд» – це історія персонажа, скромного квадрата, який живе у світі, в якому чим більше у вас країв і кутів, тим вище ви стоїте на соціальних сходах.

Раз на тисячу років Флетленд отримує істоту з іншого виміру – тривимірного. Ця істота, тривимірна сфера, намагається переконати осіб, що живуть в Флетленді в існуванні цілого потойбічного світу. Ебботт описує плоский світ дивовижними подробицями, починаючи від того, як визначаються сторони світу без сонця або зірок, закінчуючи законами успадкування і роллю жінки в суспільстві цього світу. Виходить сатирична картина Великобританії вікторіанської епохи.

Воронка часу

TARDIS

Доктор Хто багато рухається в часі, вперед і назад, в просторі й в просторі-часі, і все це за допомогою ТАРДІСА. Не так давно кілька реальних вчених виклали можливі принципи роботи ТАРДІС і описали, як ця установка забезпечує подорож у часі.

ТАРДІС (яка за своєю суттю більша всередині, ніж зовні) – це бульбашка, відокремлена від зовнішнього світу просторово-часовою кривою. Будь-хто зовні побачить дві бульбашки, які спочатку відокремлюються, а потім зливаються, коли людина всередині рухається в одному напрямку. Це відбувається тому, що вони починають рухатися по круговій траєкторії (подібно до руху предметів на нічному небі) і з тієї ж причини ми бачимо, що планети змінюють напрямок в ретроградному русі.

Хоча це працює в теорії, на практиці це малоймовірно, оскільки речовина, необхідне для запуску процесу, буде відкрито порушувати закони збереження та споживання енергії.

L-простір

Земля

На думку Террі Пратчетта, це ідеальне рівняння з точки зору логіки описує зв’язок між знанням і владою: книги = знання = сила = (сила х відстань2) / час. І ось тут на допомогу приходить L-простір.

L-простір – це розмірність, яка з’єднує всі бібліотеки. І ви можете бути в них, навіть не усвідомлюючи цього. Великі бібліотеки можуть стати L-простором, повним полиць з книгами, які тягнуться до нескінченності. Цей вимір містить кожну книгу, написану у світі, кожну книгу, яка ще не написана, і книги, які були заплановані, але не написані.

Той, хто навчиться перетинати L-простір, зможе знайти й прочитати будь-яку з цих книг, але йому доведеться дотримуватися суворих правил. Тільки старші бібліотекарі знайомі з правилами (мовчати, вчасно повертати книги, не розривати причинно-наслідковий зв’язок) і знають, як уникнути потенційно небезпечних книг.

Гіперпростір

Гиперпространство

Гіперпростір — відоме науково-фантастичне кліше, де, використовуючи енергію з інших вимірів, створюється просторовий «чорний хід», щоб подорожувати швидше, ніж швидкість світла. Методи таких поїздок дуже різні; Сьогодні ми звикли «використовувати» для цього червоточини, сотні років тому використовували щось зовсім інше.

Ідея швидкої подорожі в космосі сходить до 1634 року і книги Йоганна Кеплера «Сомніум». У ньому люди подорожують на острів у 80 000 кілометрів над сушею, і єдиний спосіб туди потрапити — відкрити міжпросторовий шлях за допомогою демонів. Кеплер описав, що демони починають свою подорож в залежності від фаз Місяця. За допомогою опіуму вони присипляють мандрівників і використовують невідому силу прискорення, щоб переміщати їх по простору.

П’ятивимірні чорні діри

Кольцо

У 2002 році фізики-теоретики розвинули ідею кільцеподібних чорних дір, але тільки через 14 років суперкомп’ютери змогли їх змоделювати. Ця теорія описує чорну діру, яка якимось чином утворює серію опуклостей, які відсікаються, щоб створити нові чорні діри, подібно до того, як вода капає з крана. В процесі формується чиста сингулярність, і теорія відносності, основа всіх наших наукових теорій, дає збій.

Чорна діра такого роду може існувати тільки в п’яти вимірах, і тільки в п’яти вимірах може утворитися чиста сингулярність на нашій стороні горизонту подій. Загальна теорія відносності припускає, що ці особливості народжуються тільки тоді, коли вони надійно укладені всередині чорної діри, але кільцеподібні чорні діри, теоретично, можуть привести до створення голої сингулярності й порушити закони Всесвіту.

Кишені Всесвіту

Пространство-время

Алан Гут, фізик-теоретик Массачусетського технологічного інституту, вважається творцем ідеї космічної інфляціїЧастина цієї теорії стверджує, що Всесвіт постійно розширюється, і в міру розширення створює все більше і більше простору-часу. Разом з нею народжується нескінченна кількість кишенькових всесвітів, таких порцій реальності, в яких все може статися і буде відбуватися нескінченну кількість разів.

Гут вважає, що ми знаходимося в одній з цих кишень, а навколо нас нескінченна кількість інших кишень. «Кишенями Всесвіту» є Всесвіт у множині, і в кожній з цих кишень закони й константи природи залишаються однорідними. Залиште кишеню Всесвіту, і все зміниться, від фізичних законів до вимірювань.

Теорія десяти вимірів

Миры

Більшість з нас сприймає фізичний світ у трьох вимірах – довжині, глибині та ширині. До цих трьох просторових вимірів додається четвертий, тимчасовий, вимір. Однак, відповідно до теорії суперструн, на нас так чи інакше впливають кілька інших вимірів, хоча ми їх не сприймаємо і не бачимо.

П’ятий вимір існує з нашим світом і просто відрізняється від нашого настільки, щоб ми могли виміряти різницю. Шоста — площина, на якій існують всі можливі всесвіти й кишені Всесвіти, але тільки ті, які народилися подібними до нашого Всесвіту. Сьомий вимір складається зі світів, які почалися з умов, відмінних від наших, а восьмий вимір — це вимір нескінченних історій світів сьомого виміру.

У дев’ятому вимірі є світи з фізичними законами, які відрізняються від наших. Десятий вимір містить все, що ми можемо собі уявити й багато іншого. Оскільки вона містить більше, ніж ми можемо собі уявити, відповідно до цієї теорії, ми не можемо уявити або зрозуміти більш як десять вимірів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *