Таємниці острова Пасхи: сидячий моаї Тукутурі

Острів Пасхи — дивовижне місце, куди хочуть потрапити тисячі туристів з усього світу.

Серед величезної кількості пам’яток на цьому острові є особливе місце — вулканічний кратер «Рано Рараку», виконаний зі стисненого вулканічного попелу або туфу.

Цей кратер таїть в собі цікаві загадки.

Згаслі вулкани острова Пасхи

Склоны Теревака.

Схили Теревака.

Це місце розташоване на нижніх схилах Теревака – найбільшого і наймолодшого з трьох згаслих вулканів, які власне й утворюють Рапа-Нуї (більш відомий як острів Пасхи). Протягом майже п’яти століть Рано Рараку використовувався, як кар’єр. Саме тут добувався камінь для більшості знаменитих монолітних скульптур острова Пасхи, відомих як моаї. Сьогодні можна побачити, як залишки цілих 387 моаї різного ступеня повноти буквально оперізують кратер. Рано Рараку сьогодні є частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Національного парку Рапа-Нуї.

С высоты птичьего полета.

З висоти пташиного польоту.

Майже всі статуї на острові Пасхи (95%) були висічені в кар’єрах цього кратера, а потім якимось чином переміщені на милі в різні місця по всьому острову. Ніхто не знає, як це було зроблено. На схилі можна побачити моаї, які з якихось причин або не були добудовані, або їх не перенесли в потрібне місце

Найдивовижніший кар’єр у світі

Южный склон Рано Рараку буквально усеян большим количеством моаи.Південний схил Рано Рараку буквально усіяний великою кількістю моаї.

У цьому місці є багато цікавих речей. Наприклад, такі унікальні рослини, як очерет «тотора», який на берегах  озера в кратері, деякі люди вважають першим свідченням контакту з південноамериканським материком. Тотора росли в цьому місці принаймні 30 000 років, задовго до того, як люди оселилися на Рапа-Нуї. Південний схил Рано Рараку на острові Пасхи буквально усіяний великою кількістю моаї.

Моаи, 1880 год.

Моаї, 1880.

Деякі з них наполовину закопані в землю, а інші не закінчені.І саме захопливе видовище на Рано Рараку — моаї в кар’єрі. Деякі з них недобудовані, а до інших сьогодні дістатися неможливо, через те, що вони розташовані дуже високо на зовнішній стороні кратера. Тут можна побачити один з найбільших екземплярів моаї, висота якого становить 21,6 метра. Він майже у два рази більше своїх «побратимів», якими славиться узбережжя острова Пасхи.

Незавершенный моаи.

Незакінчені моаї.

Вага моаї оцінюється у 270 тонн і у багато разів перевищує вагу будь-якої моаї, яку можна знайти в інших місцях острова. Вчені вважають, що деякі з недобудованих моаї були покинуті після того, як їх творці в кінцевому підсумку натрапили на дуже тверду породу під час видобутку в  кар’єрі. А інші скульптури нібито навіть не збиралися відокремлювати від скелі, в якій вони були висічені. Крім того, деякі моаї за межами кар’єру частково вкопані плечем глибоко в землю. Цікаво, що саме ці моаї не мають видовбаних очей.

Самые известные моаи.Найвідоміші моаї.

Крім того, у них немає «пукао» вгорі, капелюшкоподібної структури, вирізаної зі світло-червоного вулканічного каменю, який був видобутий в іншому місці, Пуна-Пау. Проте саме ці моаї стали справжньою «візитною карткою» острова. З усіх археологічних чудес на Рано Рараку є одне, про яке знає чимало туристів, і яке, мабуть, саме незвичайне з усіх.

Бородатый моаи.

Бородатий моаї.

Це бородатий Тукутурі, який є єдиним у своєму роді моаї – він стоїть на колінах. Поза тукутурі згодом використовувалася жінками й чоловіками, які брали участь у хорі під час фестивалів, відомих як «Ріу». Зокрема, співаки стають на коліна, злегка закидають тулуб назад і підіймають голову. Також при цьому виконавці, як правило, носять бороди (легко помітити, що Тукутурі бородатий).

Тукутурі

Тукутури — самый необычный из всех моаи.

Тукутурі – самий незвичайний з усіх моаї.

Тукутурі зроблений з червоного вулканічного шлаку, який можна знайти, як уже говорилося раніше, тільки в Пуна-Пау. Однак він «сидить» на Рано Рарака, який є туфовим кар’єром. Деякі збережені записи дозволяють припустити, що ця фігура може бути пов’язана з культом «тангата ману» – особливим ритуалом-змаганням, в якому щорічно змагалися поселенці.

Тукутури в профиль.

Тукутурі в профіль.

Завдання полягало в тому, щоб першим дістати темне крячкове яйце на сусідньому острові Моту Нуї, плисти назад в Рапа-Нуї і піднятися на скелю Рано Кау. Дуже ймовірно, що Тукутурі представляє співака Ріу. Непрямі натяки говорять про те, що це був останній моаї, який був зроблений після того, як були зупинені класичні статуї моаї. Сьогодні покинуті скульптури моаї свідчать про фантастичну цивілізацію, яка колись жила і процвітала на острові Пасхи.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *