Україна звинувачує Угорщину у фінансуванні російських воєнних злочинів енергетичними угодами

Експорт енергоносіїв Москви може бути дешевим, але він коштує життя українцям, каже старший радник Зеленського.

Серія нових угод, що посилюють енергетичні зв’язки Угорщини з Росією, лише продовжить війну в Україні, попередив високопоставлений київський чиновник, закликавши Брюссель заблокувати угоди.

“Якщо ви бачили відео, де росіяни відрізають голову українському солдату — угорці платять за ніж”, – сказав у середу Politico економічний радник президента Володимира Зеленського Олег Устенко.

Кліп, який, схоже, показує страту українського військовослужбовця, поширений в Інтернеті, викликав жах останніми днями, а Зеленський схарактеризував російських військових, які нібито вчинили вбивство, як «звірів».

«Ви повинні бути абсолютно сліпими, щоб не бачити, які злочини ви спонсоруєте. Купівля більшої кількості газу у росіян означає, що ви даєте їм більше можливостей для ескалації війни”, – додав Устенко.

Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини ще не відразу відреагувало на коментар.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто підписав у вівторок у Москві низку енергетичних угод, у тому числі одну з державним енергетичним гігантом «Газпром», щоб дозволити збільшити імпорт газу. Прем’єр-міністр-популіст Віктор Орбан також розвиває тісні відносини з президентом Росії Володимиром Путіним, а Будапешт послідовно виступає проти введення санкцій проти Росії у відповідь на її жорстоке вторгнення в Україну.

Будапешт вже отримує 4,5 млрд кубометрів газу на рік в рамках чинного довгострокового контракту з компанією, а нова поправка дозволить при необхідності здійснювати постачання ще більших обсягів. Ціна буде обмежена 150 євро за кубічний метр, а будь-які платежі вище цієї суми будуть відкладені на більш пізню дату.

“Безпека енергопостачання Угорщини вимагає безперебійного транспортування газу, нафти та ядерного палива”, – сказав Сійярто на пресконференції за підсумками переговорів. «Для виконання цих трьох умов угорсько-російське енергетичне співробітництво має бути безперервним. Це не має нічого спільного з політичними уподобаннями».

Вони також домовилися, що Росія продовжить постачати нафту трубопроводом до Угорщини.

Обидві сторони також внесуть зміни до контракту, згідно з яким Росія модернізує угорську атомну електростанцію “Пакш”, а Сійярто засудить те, що він назвав “незаконними” зусиллями заблокувати ядерне співробітництво між двома країнами.

Ця угода повинна бути схвалена Брюсселем, і Сійярто попередив: «Ми сподіваємося, що Європейська комісія не захоче ставити під загрозу довгострокове енергопостачання Угорщини».

Устенко хоче, щоб ЄС втрутився і “чинив весь можливий тиск” на Будапешт, щоб не дати йому передати більше грошей в обмін на енергоносії Москви.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підписав низку енергетичних угод з Росією, в тому числі одну з державним енергетичним гігантом «Газпром» | Michal Cizek/AFP via Getty Images

“Угорщина отримує фінансову підтримку від Брюсселя, тому це чудовий інструмент, який може бути використаний негайно”, – сказав він. «Вони роблять це за рахунок усіх. Вони намагаються отримати ці порівняльні переваги, тому що продовжують співпрацювати з кремлівським режимом».

Комісія вже заблокувала більшу частину фінансування ЄС для Будапешта через побоювання, що уряд Орбана відступає від демократичних правил блоку.

ЄС ввів ембарго на російську морську сиру нафту та низку інших експортних викопних видів палива, але нафта, що доставляється трубопроводом, а також природний газ не потрапили під санкції.

Постачання російського газу в такі країни, як Німеччина, Польща та Фінляндія, впали до нуля, тоді як потоки на інші ринки різко знизилися; Станом на листопад Москва забезпечує лише близько 13% природного газу блоку, порівняно з 36% у лютому минулого року.

Однак Угорщина, найбільш прокремлівська країна ЄС, є винятком, отримуючи близько 80% свого газу з Росії.

Politico

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *