Звідки пішов вислів “чорт ногу зломить”?

Вираз “чорт ногу зломить” являє собою класичну фразеологічну гіперболу і означає бедлам, безлад, безладдя, плутанину і все це у величезному масштабі.

Але чому чорт? Нечисть якраз і любить всілякі заворушення, місця якомога глухіші й непрохідніші, непролазні, куди якщо й забереться людина, то, у кращому разі, шишок собі наб’є. У світі нечистої сили панує повний хаос, все вгору дном. Такий же безлад і плутанину за міфологією вся нечисть любить вносити в життя та уми людини. Не дарма ж навіть раніше говорили, втративши якусь річ:  “Чортик-чортик, пограй, та віддай”.

І якщо навіть чорт, що багато чого бачив, звик до очманілої плутанини й непролазного хаосу у себе в рідних пенатах, втрачає стійкість і орієнтацію в даній ситуації, то це воістину бардак всесвітнього розмаху! Мало того, чорт за споконвічною своєю природою, як  дрібний капосник, на догоду своїй натурі покликаний влаштовувати людям всілякі підступи, каверзи, інтриги й в ході своєї руйнівної діяльності вдається для цього до різноманітних хитромудрих хитрощів. І якщо  фахівець з цих самих хитрощів, чорт не зумів уникнути переломів нижніх копитних кінцівок від будь-якого безладу – це свідчить про позамежні масштаби даного хаосу.

Де саме чорт може ногу зламати? Вираз образний і не обов’язково може належати до речей у вашому будинку. Адже ногу можна зламати, вирішуючи якесь заплутане завдання, намагаючись розібратися в документації чи наукових працях, особливо якщо ти в цьому нічого не розумієш.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *