Ми не одні!

Днями у статті одного авторитетного українського політолога мене зачепила і, чесно кажучи, навіть налякала фраза, яку я наведу пізніше. Звичайно почну здалеку. Цього політолога я регулярно читаю та слухаю і, як правило, багато в чому погоджуюсь. У цій статті він не вперше вже говорив про велику кількість несерйозних шапкозакидальних статей і розмов про близьку перемогу України, і про те, що панує у Кремлі страх, істерика та близький кінець Путіна. Вказував на величезні, незважаючи на певний спад, російські економічні і, відповідно, військові можливості, на її все ще значний людський потенціал плюс довготерпіння російського народу з його звичкою до злиднів плюс імперська (на мій погляд, вигадана по бідності) свідомість.

Стосовно можливих переговорів із Путіним України, чи узагальненого Заходу, про що говорять і навіть мріють, підштовхуючи до них Україну, як ліві, так і праві голоси Європи та Америки, – що ці переговори неможливі через впертість або, якщо хочете, божевілля кремлівського маніяка. Бо той погодиться на мир лише на своїх умовах: повне відновлення СРСР і Східного блоку, виведення з його території західних військ, тим самим залишаючи йому на поталу країни Балтії, та інше в такому ж дусі. При цьому впертість і непохитність Путіна у досягненні цієї мети аргументувалося очевидною моральною слабкістю Заходу, незважаючи на його економічну та військову перевагу, та майже всенародною підтримкою агресії російським населенням.

Я, однак, гадаю, що ця підтримка західними та не західними політологами сильно перебільшена. На мій погляд це не підтримка, а звичайна для Росії слухняність рабів своїм панам чи своєму, що те саме, лідеру. Я прожив у СРСР і, власне в Росії, понад п’ятдесят не зовсім бездумних років плюс здобув історичну освіту і абсолютно не помітив у своїх тодішніх земляках натяку на імперську свідомість, про яку не пише і на Сході, і на Заході лише лінивий. За моїми враженнями, розпад СРСР був зустрінутий саме тими, яких сьогодні називають «глибинним народом» абсолютно байдуже. Мені самому в дитинстві і в юності ніби лестило, що моя країна за площею найбільша у світі. Повторюю – в дитинстві та в юності, але нічого серйозного, тим більше гордості у цьому почутті не було. Швидше було все свідомість того, що цей факт швидше має негативний вплив на економічний розвиток країни.

Розпад Союзу, точніше, відділення союзних республік сприймалося негативно переважно їх російським населенням. Я непогано знаю Прибалтику, але припускаю, що ситуація була схожою на Заході (Білорусія, Україна, Молдова) і на Півдні, і на Південному Сході. Жодного від політиків жалю я не помітив. Нове становище російської меншини сприймалося виключно як психологічна зміна його стану: з представників малого за чисельністю, але безперечного «старшого брата», можна навіть сказати «господаря в будинку» вони перетворилися на молодшого брата, так би мовити, громадянина другого гатунку. Це було ударом швидше за самолюбством, ніж за становищем. Навпаки: в національних незалежних республіках їхнє становище погіршилося незначно, а в соціальному плані навіть покращало: можливості ділової активності, свобода пересування, туризм тощо.

Головні місця у політиці та економіці і раніше займали національні кадри, саме ті, до кого росіяни завжди ставилися зневажливо. На моїй пам’яті ставлення до аборигенів психологічно майже не змінилося, перевага стала лише пасивнішою. Естонське і латиське населення так і залишилися чухнею на заході і чучмеками на сході, тобто погляд зверхньо значною мірою зберігався. Тільки одиниці переживали ситуацію, що змінилася, активно, що вело швидше до їх від’їзду, ніж до фронди. Повторюю, «імперської свідомості» у своїх земляках я під час свого життя в Росії не помітив. Питання на плебісциті про збереження чи поділ Союзу розглядалося більшістю виключно як згода чи незгода поміняти свій обжитий та звичний будинок на новий, невідомо який, але в жодному разі не знайомий. Негативна відповідь означала тільки це.

Я давно звернув увагу на певну сліпоту західних публіцистів, на їхнє нерозуміння справжніх причин тієї чи іншої поведінки російського населення. В результаті роздумів я звернув увагу на один характерний факт: західні політологи – кремленологи, радологи – здебільшого були євреями і, що головне, світськими людьми. Освіченими, знаючи християнство академічно, так би мовити, науково, але рішуче не знають його зсередини. І різницю у сприйнятті російським населенням та західним якихось дій та фактів пояснювали різницею між сприйняттям католицько-протестантським та православним. Це була загальна помилка. Те, що вони вважали різницею між конфесіями однієї релігії, було насправді різницею між працюючим і непрацюючим християнством, а якщо називати речі своїми іменами – різницею між християнством та відсутністю його взагалі. Не кажучи про питання одного шведа ще за часів Середньовіччя: «Чи християни московити?» можна назвати свідчення вже їхнього ХХ століття: філософ о. Сергій Булгаков (Віхи): «Не треба говорити про якусь особливу російську духовність, а просто повернутися до ДЕСЯТОСЛОВІЯ» (Десять Заповідей) і «Пора заново хрестити знебожену Русь». Крім багаторазових заяв західника (інколи) Чаадаєва: «Ми обійдені вихованням роду людського» і «Плід християнства нам дозрівав».

А тепер я наведу фразу, яка мене зачепила і, як я вже сказав, налякала у статті так і не названого мною політолога. Звучала вона так: оскільки досягнення домовленості з Путіним практично неможливе, війна ще довго триватиме. При цьому перехід військових дій на власне російську територію, наприклад, на Білгородську область, розглядатиметься ним як акт, що загрожує існуванню Росії (точніше, його режиму), що беззастережно призведе до використання Росією ядерної зброї. Для мене ясно, що путінський шантаж Заходу розв’язуванням ядерної війни заснований не на підтримці його амбіцій власним народом, а тільки на слабкості та страху Заходу, який сприймає цей шантаж серйозно. Путін, звичайно, маніяк, людина залізної «вимечтаної» ідеї, але не самогубця, і, хоча має тільки ту спотворену інформацію, яку йому, як усякому диктатору, доставляють холуї, розуміє свою приреченість у дійсній, фактичної, тим більше ядерній війні з Заходом. Отже, справа йде насправді про вибір, який стоїть не перед ним, а перед так званим Об’єднаним Заходом: піддатися путінському шантажу або сказати йому тверде «ні».

Слабкість Заходу очевидна, але, навіть бачачи її, Путін не розуміє, що по-справжньому суперечка йде не тільки між ним і Європою, що в ньому бере участь ще одна Особа, яку «православний християнин» Путін природним для нього чином не враховує . Цю Обличчя – в різних країнах звану по-різному – я назву звичною мені російською мовою Господом Богом або навіть простіше (і точніше) Всевишнім. При цьому я припускаю з достатньою часткою впевненості, що Всевишній не піддасться на шантаж шпани з підворіття пітера і не допустить знищення створеного Ним світу. Здається, коли справа дійде до дійсно вибору дій, з цим припущенням погодиться більшість американців і європейців (і їхніх лідерів), які остаточно забули про свою мораль.

А тепер трішки у сторону

Зазвичай телевізор дивлюся рідко, хоча останнім часом майже кожен день. Здебільшого новини про те, що відбувається в Україні. Докладно про це не писатиму – всі й так знають, що там відбувається. Порівняно недавно я звернув увагу на інформацію, що повторюється – оповідання очевидців плюс рядок, що біжить: російські окупаційні війська вивозять з України на територію Росії українських дітей. Природне питання – навіщо? Перше, що напрошується: у планах Путіна один із головних пунктів – обезлюдити Україну, звідси й варварські бомбардування житлових кварталів, шкіл, театрів, лікарень. Люди йому не потрібні – в Україні. Росіяни, навіть русифіковані – потрібні, переважно, як мобілізаційний резерв, кажучи грубо, але точно, як гарматне м’ясо. Зараз головне – збільшення території майбутньої Імперії чи майбутнього СРСР. Тобто головне – земля. Друге: діти, особливо маленькі – це віск, глина – можна виліпити будь-що. Тобто безперечна стратегічна, можна використати інше слово – довгострокова вигода.

Слава богу, досвід є: виліпила ж путінська пропаганда з російського народу череду безмозких ідіотів, що повторюють, як попки, про українських фашистів, при цьому не розуміючи, що, власне, таке фашизм.

Волосся встає дибки побачивши молоду вдову біля труни загиблого в Україні «за свою батьківщину» «героя-визволителя», що крізь сльози твердить – про що вони там у Європі та Америці думають, не можуть приборкати українських фашистів. Добре хоч, що її діти напівсироти в безпеці – з їхньої батьківщини їх нікуди не відвезуть. І тут у недовчивщогося історика (шість курсів ЛДУ, захищати диплом не став) по природній асоціації в голові спливла тема іспанських дітей, вивезених у 30-х роках з Іспанії, що бореться, до Радянського Союзу. Про цю історію я знав давно, знав те, що всі знали, тобто майже нічого. Набагато пізніше, вже під час Перебудови, з’явилися книги, нариси та спогади, які серйозно висвітлюють цю тему. По-перше, Громадянська війна в Іспанії виявилася зовсім не такою, як про неї писала радянська преса. Іспанські комуністи-сталіністи, троцькісти, синдикалісти й анархісти різного роду, що билися проти «фашиста» Франко, знищили окрім дворян і землевласників кілька тисяч католицьких священиків, включаючи Примаса і трьох архієпископів, тисячі монахів і монахів. , не забуваючи зводити рахунки між собою, у чому їм активно допомагали радянські «радники» з братнього НКВС, які розв’язали терор проти незгодних з їхнім досвідом будівельників нового суспільства (із загиблих республіканців приблизно 20% розстріляли «Свої»). Про що, до речі, писав у своєму романі «По кому дзвонить дзвін» Ернст Хемінгуей.

Заодно з’ясувалося, що іспанським дітям дала притулок не тільки Росія (трохи більше трьох тисяч, головним чином дітей комуністів, не забувши при цьому прихопити іспанський золотий запас), двадцять тисяч прийняла Франція, чотири тисячі Бельгія, по кілька сотень Великобританія, Швейцарія та Нідерланди. Приблизно 500 дітей прийняла Мексика. На відміну від західних країн, де діти були здебільшого розібрані по сім’ях, в СРСР для них були створені особливі дитячі будинки (не менше п’ятнадцяти), де вони жили в чудових умовах: на одну дитину витрачалося коштів у два-три рази більше, ніж на дитину у звичайних дитячих будинках. Іспанські «діти війни» використовувалися Сталіним як жива пропаганда переваг соціалістичного ладу. Щоправда, не довго. Після поразки республіканців, про дітей забули і Сталін, і полум’яна Ібаррурі – і раніше привілейовані іспанці скуштували всю красу реального соціалізму. Як усі їхні радянські однолітки вони сьорбнули голоду, познайомилися зі злиднями, злодійством, проституцією і, нарешті, з ГУЛАГом. Про що у своєму «АРХІПЕЛАГУ» згадував Солженіцин. Згадував не лише він. Один з іспанців, який марно намагався повернутися на батьківщину, що було заборонено до кінця п’ятдесятих років, писав про Ібаррурі: «Щоб вона швидше здохла, щоб її кістки згризли собаки!» Коли повернутися нарешті дозволили, із трьох із чимось тисяч до Іспанії повернулася приблизно половина. Інші завели сім’ї, померли від голоду та хвороб, загинули на війні та в таборах.

Приїхавши до Ізраїлю 1996-го року, вже за кілька місяців я почав співпрацювати з газетою «Новини Тижня», де раз чи два на тиждень друкував публіцистичні статті. В одній із них я написав, що люди, які емігрували зі своєї країни, на новому місці зустрічаються зі своїм майбутнім, і лише в Ізраїлі вони зустрічаються і зі своїм майбутнім, і своїм минулим. На цю думку мене наштовхнула не тільки зустріч зі своїм двоюрідним дядьком, юнаком, який пішов пішки з України в 1920-му році і став в Ізраїлі видатним архітектором, скільки стаття в газеті «Вести». Автор статті писав про дитячий будинок дітей-іспанців, які рятувалися від німецького наступу і в описуваний момент опинилися в його місті. Жодних подробиць не наводилося. Згадано і все. А ось якраз я знав про цей випадок значно більше – завдяки розповідям своєї троюрідної сестри, яка жила в цьому місті і навіть опинилася учасницею цієї історії.

Дитячий будинок із якогось українського міста рухався у повному складі – з директором, вихователями – як половина країни, на схід. В даному випадку на південний схід і так дійшов до Армавіра, невеликого міста в Краснодарському краї, звідки рушив далі. В Армавірі його затримала чи то хвороба, чи зникнення – моя родичка до ладу не пам’ятала – лікаря дитбудинку, необхідного в дитячому колективі. Коротше кажучи, на це місце взяли мою двоюрідну тітку, яка була якраз дитячим лікарем. Далі вона, прихопивши маленьку – п’ятирічну – доньку, рухалася разом із дитячим будинком. І в одну прекрасну ніч, відчувши небезпеку, разом із донькою залишила дитячий будинок і зникла, пізніше повернувшись до Армавіра. Десь через деякий час до неї дійшла чутка, що вихованці цього дитячого будинку – я забув згадати про те, що це були переважно підлітки – перебили своїх вихователів і пішли до німців. На цьому розповідь моєї родички закінчувалась. А порівняно недавно я прочитав в Інтернеті два спогади на цю тему. Чи мають вони відношення до епізоду, описаного мною, я не знаю. Один із авторів пише, що справді був такий факт: кілька іспанських підлітків саме в цих місцях бігли зі свого дитячого будинку та перейшли до німців. І ніби ті їх розстріляли. Інший автор підтвердив факт переходу підлітків до німців, але, за його версією, їх не розстріляли, а передали в іспанську Блакитну дивізію (єдина іспанська частина, яка воювала в Росії на боці німців), і ті зуміли якимось чином переправити їх до Іспанії.

У кількох статтях, які я прочитав на цю тему, говорилося про те, що з іспанськими дітьми в дитячих будинках проводилася серйозна робота: їм читали лекції про боротьбу робітничого класу за свободу, проти поміщиків та капіталістів, пояснювали, що релігію та казки про бога вигадали священики для того, щоб легше дурити народ і легше грабувати його. Читаючи це, я подумав, що зовсім не випадково хлопців не віддали в сім’ї, як це зробили у Франції, Бельгії та ще десь – і в небагатій Росії все ж таки можна було знайти три тисячі сімей, яких прийоми не розорили б… Ні, все було продумано. Може, не самим Сталіним, який розумом не блистів – були якісь диявольські розумники, які розуміли, що в сім’ї, ввечері, після роботи, поговорити з дитиною про революцію, про соціалізм… – не те! Не те, що перед строєм, перед шеренгою, як у казармі, – не для одного, для всіх – сказати те саме, а ефект зовсім інший. Та й не потрібно шукати розумників – все випробувано століттями, щоправда, більше у воєнний час. А в мирне… чи ген фашизму закладений у деяких негідників, який штовхає їх на пошуки національних скріп, які найкраще діють на молодих, а краще – на дітей, які ще й думати своєю головою не навчилися. Так і організовувалися «Гітлерюгенд» у гітлерівській Німеччині, Жовтнева, Піонерська та Комсомольська організації у сталінській Росії. “Будь готовий! – Завжди готовий!” На все готовий! – Ось що головне. Тому думаю я, після перемоги, Україна має пріоритетним завданням повернення своїх дітей, свого майбутнього з тієї чорної ями, в яку їх вивезли окупанти і де постараються виліпити з них свою подобу.

Володимир Ханан

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *