Китайські та новозеландські вчені досягли найглибшої точки океанської западини Кермадек

Новозеландський морський біолог доктор Карін Шнабель з Національного інституту водних та атмосферних досліджень (NIWA) багато разів використовувала слово “неймовірно”, щоб описати свій унікальний досвід з китайськими колегами, після їхньої експедиції в одну з найглибших областей океану. Про це повідомляє Інформаційна агенція Сіньхуа.

Успішне занурення було зроблено спільно  Шнабелем та пілотами-підводниками Ден Юйцин та Юань Сінь з Китайського інституту глибоководних наук та техніки (IDSSE) Академії наук КНР.

Під час експедиції Шнабель і Денг стали першими жінками, що спустилися в прірву Шолля в жолобі Кермадек.

Це був лише другий візит екіпажу для дослідження западини Шолль у ринві Кермадек, і він був здійснений у рамках двомісячного наукового рейсу на борту дослідницького судна IDSSE Tansuoyihao.

Глибина Шолля – найглибша відома точка западини Кермадек, розташована більш ніж за 1 тис км на північний схід від Нової Зеландії. Жолоб має довжину понад 1 тис км, а його найглибша точка знаходиться на глибині, що перевищує висоту гори Джомолунгми.

Китайське судно Tan Suo Yi Hao з апаратом HOV Fendouzhe пришвартувалося в порту Queens Wharf в Окленді, Нова Зеландія. Фото: Сіньхуа/Го Лей.

Використовуючи HOV Fendouzhe, вчені зібрали зразки глибоководної води, відкладень, гірських порід, біологічні зразки та дані про навколишнє середовище.

Доктор Шнабель та пілоти підводних човнів провели шість годин на дні моря, досліджуючи западину Шолля та круті схили ринви.

“Підручники та зображення не можна порівняти з тим, як світло зникає, коли ви залишаєте поверхню океану, або бачите морське дно на власні очі”, – підкреслив Шнабель.

“Дрібні відкладення були покриті слідами, і ми бачили багато дрібних тварин на морському дні і у воді. Нас дратувало, що там все ще було сміття, таке як рибальські поплавці та сіті, хоча ми були на глибині понад 10 тис. метрів.”

Перший етап подорожі був завершений після того, як HOV Fendouzhe здійснив 16 занурень на глибину від 5747 до 10 тис. м, на додаток до використання інших незалежних пробовідбірників, таких як посадковий модуль, CTD (пробовідбірник води) та гравітаційний пробовідбірник.

“Як китайським, так і новозеландським вченим дуже цікаво отримати можливість всебічно оцінити складність та різноманітність географії та екосистеми западини Кермадек”, – зазначив доктор Пен Сяотун, керівник цього рейсу з IDSSE.

Китайське судно Tan Suo Yi Hao з апаратом HOV Fendouzhe пришвартувалося в порту Queens Wharf в Окленді, Нова Зеландія. Фото: Сіньхуа/Го Лей.

“Наприклад, взяття зразків гірських порід дає нам унікальну можливість зрозуміти природу плити, що занурюється і пригнічує, а також механізм ініціації субдукції в жолобі Кермадек”, – сказав Пен.

“Ми бачили дуже різноманітні спільноти морського дна навіть на великих глибинах і виявили дивні організми, що рідко зустрічаються, такі як перевернутий вудильник. У міру того, як ми заглиблюємося в жолоб, в екосистемах морського дна переважають дрібні організми, які необхідно буде вивчити, використовуючи світло та електронну мікроскопію на суші”.

Посол Китаю Ван Сяолун назвав експедицію подорожжю дослідження та дружби, а також подорожжю пошуку співпраці, що забезпечує важливу платформу для морського співробітництва Китаю та Нової Зеландії.

Доктор Шнабель підтримала посла, сказавши: “Фендоуже – це неймовірне обладнання, яке дає вченим з усього світу можливість спостерігати за довкіллям, як у жолобі Кермадек. Я сподіваюся, що наукова співпраця між двома країнами продовжиться у майбутньому”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *