Чи налаштований Всесвіт для виникнення життя?

Чому швидкість світла має строго певне значення? Чому не більше і не менше? Цікаво, чому гравітаційна стала саме така, яка вона є? Чому маса електрона, маса протона, сильна взаємодія, слабка взаємодія і багато інших параметрів саме такі? І мають саме такі значення, які дають можливість для появи життя? Для того, щоб наш Всесвіт став жилим? І для того, щоб ми з Вами могли жити на чудовій планеті під назвою Земля?

Всесвіт створений для життя

Досить серйозні вчені періодично заявляють про те, що Всесвіт точно налаштований. Астроном Роберт Джастроу, який колись був головою теоретичного відділу НАСА і директором-засновником Інституту космічних досліджень Годдарда, одного разу сказав: «Я вважаю, що Всесвіт усвідомлено була створена для життя людей. І думаю так тому, що деякі з його констант дуже точно налаштовані».

Коли інженер щось проектує, в першу чергу він думає про забезпечення надійності проектованого виробу. Якщо, наприклад, він використовує резистор опором 10 Ом в якійсь електричній схемі, і це опір раптом трохи зміниться, наприклад до 10 з половиною Ом, інженер зробить так, щоб схема продовжувала працювати. Завжди має бути місце для маневру при невеликих змінах параметрів якоїсь системи, чи не так? Однак, якщо значення опору зміниться до мільйона Ом, схема, швидше за все, працювати перестане.

Тепер що стосується Всесвіту. У ньому, як і в будь-якій системі, є багато різних параметрів. І ці параметри мають такі значення (як і згаданий вище резистор на 10 Ом), які роблять так, що все в нашому Всесвіті працює досить добре. Але різниця з електричною схемою полягає в тому, що у деяких констант не так вже й багато місця для маневру.

Наприклад – у гравітаційної постійної. Це число, прив’язане до закону тяжіння Ньютона, більш точно вирахували після появи загальної теорії відносності Ейнштейна. Ця постійна прив’язана до закону тяжіння. І в цьому гравітаційному законі ця постійна має вельми відчутний вплив. Адже якби ця константа була б зменшена на 0.0001 відсотка, зірки просто не змогли б утворитися. І у Всесвіті просто б не було вуглецю. Та й взагалі нічого, крім водню, гелію і невеликої кількості літію. І якби вуглець не з’явився, ми, живі істоти, побудовані на вуглеці, просто не могли б з’явитися.

З іншого боку, якби константа була трошки більшою, тоді гравітація була б більш потужною силою. І вся матерія у Всесвіті прагнула б з усіх сил стиснутися в одну точку. Якомога швидше. Так що і при такому сценарії життя (в тому вигляді, в якому ми його знаємо) не могла б існувати.

Думка науки

Всесвіт так прекрасно влаштована для життя, що це навіть трохи лякає.

Але що говорить наука з приводу очевидної пристосованості нашого Всесвіту для появи життя? Думок з цього приводу у вчених кілька. Одні кажуть, що, насправді, ми живемо в мультивсесвіті. І Всесвітів незліченна кількість. Кожна з них має свій випадковий набір  констант. І там, де цей набір дозволяє з’явитися життя – вона з’являється. Дослідники говорять, що таких Всесвітів може існувати 10 у 500 ступеня. І лише тільки один з них придатна для появи життя.

Інші кажуть, що можливо наша Всесвіт існував вічно. І значення констант в ній поступово змінюється. І в даний час воно саме таке, яке дозволяє життя з’явитися і розвиватися.

Треті переконані, що в наявності ознаки існування розумного задуму …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *