За що дали премію Шнобеля у 2021 році

Хто став лауреатом 31-ї Шнобелівської премії

Оргазм допомагає позбутися закладеного носа не гірше судинозвужувальних крапель, ожиріння політиків корелює з рівнем корупції в країні, а борода захищає чоловіків від ударів – але це не точно. Про ці та інші відкриття лауреатів Шнобелівської премії 2021 року.

Шнобелівська премія – пародія на міжнародну нагороду, Нобелівську премію. Її, а також 10 трлн зімбабвійських доларів, вручає гумористичний журнал Annals of Improbable Research за «досягнення, які змушують спочатку засміятися, а потім – задуматися». Мета премії – привернути увагу та інтерес людей до науки, медицини та технологій. У 2021 року премія вручалася вже в 31-й раз, і, як і в 2020 році, церемонія пройшла онлайн через пандемію.

Головною темою 2021 року стала інженерія. Церемонія розпочалася з традиційної міні-опери – за сюжетом діти відповідно до тематики вечора будували невеликі підвісні мости між дорослими, які сперечаються.

Біологія

Шнобелівську премію з біології отримала Сюзанна Шетц з Лундського університету у Швеції за аналіз різноманіття звуків, за допомогою яких кішки спілкуються з людиною.

Шетц стала автором цілої серії робіт, в яких розглянула різні види нявкання, муркотіння, гарчання, шипіння та інших звуків, що видаються кішками, а також контекст їх використання.

Наприклад, звуки, схожі на щебет або цвірінькання, кішки видають, спостерігаючи за птахами. Нявкання з висхідним тоном кішки використовують, випрошуючи їжу, а з низхідним – в стресовій обстановці, наприклад, при поході до ветеринара.

Шетц та її команда навіть отримали грант на вивчення котячих вокалізацій. Більшість кішок мають схожі «інтонації» в аналогічних ситуаціях, і більш точне їх розуміння буде корисним як господарям, так і ветеринарам, щоб краще розуміти стан кішки.

Екологія

Лауреатом Шнобелівської премії з екології стала група вчених з Університету Валенсії, «за використання генетичного аналізу для ідентифікації різних видів бактерій, що мешкають в грудках викинутої жувальної гумки, що прилипла до тротуару в різних країнах».

Жуйка на вулиці — не тільки сміття, а й цінний матеріал для досліджень, принаймні, так вважають іспанські вчені. Крім ДНК того, хто її жував, використана жуйка може містити бактерії порожнини рота, а також деякі умовно-патогенні мікроорганізми, такі як Streptococcus spp. і Corynebacterium spp.

Команда вивчила, як з часом змінювався бактеріальний склад мікробіому жуйки, залишеної на тротуарі в різних країнах. Протягом декількох тижнів види мікробів, що потрапили на неї з рота, поступово замінювалися тими, що мешкали в навколишньому середовищі.

«Наші результати дозволяють припустити, що бактерії можуть відігравати певну роль у природному біорозкладанні жувальної гумки, — відзначили дослідники. – Також їх можна розглядати як джерело штамів зі здатністю до біорозкладання в цілому».

Крім того, хоча виплюнута жуйка може бути джерелом патогенних мікроорганізмів, відносна довговічність бактерій порожнини рота може виявитися корисною в юридичній та криміналістичній сферах.

Хімія

Німецька група фахівців з Інституту хімії Макса Планка спробувала з’ясувати, наскільки запахи, які виходять від глядачів в кінотеатрах, співвідносяться з рівнем насильства і сцен сексу або вживанням наркотиків у фільмах, які переглядаються. Спочатку команда визначила ключові сполуки, що видихаються глядачами під час перегляду фільмів. Виявилося, що концентрація вуглекислого газу та інших сполук підвищувалася під час комедійних, напружених та інших сцен. Надалі дослідники спробували використовувати концентрації цих речовин в якості інструментів для класифікації фільмів за віком, але, як виявилося, вікова категорія мало впливала на сполуки, що видихаються.

Єдиним вірогідним маркером став ізопрен — по його концентрацій виявилося можливо визначити кілька категорій дитячих фільмів.

Попри те, що надії знайти об’єктивний спосіб виставляти фільмам той чи інший віковий рейтинг зазнали краху, вчені все ж отримали премію за свої дослідження — нехай і Шнобелівську.

Транспорт

Премію в галузі транспорту отримали ветеринари з Корнельського університету в США «за визначення експериментальним шляхом, як безпечніше перевозити носорога повітрям догори ногами».

Популяції диких чорних носорогів в Африці страждають через браконьєрство та розширення сільськогосподарських територій. Щоб уникнути близькоспорідненого схрещування, носорогів доводиться перевозити з одного району в інший. Через погано налагоджені транспортні мережі це доводиться робити за допомогою вертольота — носорога накачують опіоїдами й підвішують до вертольота за ноги. Однак наслідки таких перевезень для носорогів ніхто не вивчав.

Експериментальним шляхом дослідники встановили, що підвішений стан приспаного носорога не приводить до помітних погіршень функцій легенів і серця в порівнянні з положенням на боці. Однак обидва ці положення викликали нестачу в крові кисню і надлишок вуглекислого газу. Тому, можливо, варто знайти інший спосіб урізноманітнення популяції.

Медицина

Приз з медицини отримали отоларингологи з Гейдельберзького університету — вони з’ясували, що оргазм не менш ефективний при закладеності носа, ніж судинозвужувальні краплі.

Колишні спостереження показали, що з закладенням дозволяють впоратися фізичні вправи. Через те, що секс — це теж свого роду фізичне навантаження, вчені припустили, що і він може виявитися корисним в боротьбі з закладеністю.

Виявилося, після оргазму закладеність дійсно проходить — правда, всього на годину, а потім протягом трьох годин повертається до початкового рівня.

Проте про цей ефект варто знати людям, які страждають від побічних ефектів крапель.

Дослідники сподіваються, що надалі хто-небудь перевірить, наскільки від закладеності допомагає мастурбація.

Премія миру

Згідно з дослідженнями біологів з Університету Юти, борода у чоловіків могла еволюційно з’явитися як елемент захисту від ударів по обличчю. Експерименти показали, що густа рослинність дійсно здатна пом’якшити удар в щелепу і захистити від перелому.

На справжніх чоловіків, правда, дослідники ставити досліди не стали. Замість цього вони створили спрощені моделі з композитного матеріалу, що імітує кістку, і шкіри з шерстю від овець, отриманої з бойні. Всього вчені зробили три види моделей різного ступеня «оволосіння». Удари теж завдавалися не вручну, а за допомогою спеціального металевого стрижня. Сила удару вимірювалася датчиками.

Найбільш «пухнасті» моделі поглинали на 37% більше енергії, ніж просто общипана овеча шкіра.

Більш ранні роботи, втім, показали, що в реальному бою особливих переваг борода не дає — але, можливо, може служити для залякування супротивника.

Та інші

Премія з економіки дісталася дослідникам, які виявили стійку кореляцію між ожирінням політиків і рівнем корупції в країні.

«Результати не обов’язково означають, що окремі політики з ожирінням більш корумповані, ніж політики без ожиріння», – підкреслили вчені.

Фізики спробували з’ясувати, чому пішоходи не стикаються один з одним. Проаналізувавши понад 100 тис. траєкторій пішоходів, вони розробили модель бінарного уникнення зіткнення, яку можна буде використовувати для роботи й з більш складними переміщеннями в густому натовпі.

За схоже дослідження була присуджена премія в області кінетики – японські вчені, навпаки, вирішили дізнатися, чому іноді пішоходи все-таки стикаються. Вони прийшли до висновку, що, прогнозуючи своє переміщення в натовпі, людина орієнтується не на те, де знаходяться інші учасники руху, а на те, де вони будуть перебувати в наступні секунди. Відволікаючі фактори і пішоходи, які не враховують чужі переміщення (наприклад, сховавшись в телефон) порушували роботу моделі, що і призводило до сутичок.

Ентомологи заслужили премію за новий метод боротьби з тарганами на підводних човнах, де не можна використовувати звичні інсектициди. Вони розробили аерозоль, який знищував 97-100% тарганів, при цьому від його парів можна було позбутися за допомогою стандартної системи вентиляції протягом 1-4 годин. На яйця тарганів, однак, він впливу не надав, тому дослідники рекомендують проводити обробку кілька разів з перервою у два тижні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *