Вчені довели, що 84 млн років тому Земля “впала” на бік

Планета Земля постійно піддається процесу зсуву полюсів, який вчені звикли називати справжнім полярним блуканням. Співробітникам Каліфорнійського технологічного інституту (США) вдалося довести, що наша планета “перекинулася” на бік приблизно 84 млн років тому.

Справжнє полярне блукання – процес зміни географічного розташування Південного та Північного полюсів. Автори нового дослідження довели, що полюси Землі зрушувалися в далекому минулому.

“Якщо дивитися на Землю з космосу, то справжнє полярне блукання виглядає так, ніби наша планета через якийсь проміжок часу перекидається на бік. Востаннє це відбувалося 84 млн років тому”, – заявив Джо Кіршвінк, професор Калтеха.

Земля, за словами авторів нового дослідження, є багатошаровою кулею, в центрі якої металеве ядро, що складається з зовнішньої рідкої оболонки та внутрішнього твердого сердечника. Зовнішнє ядро ​​рідке, тому мантія та кора планети вільно ковзають по ньому. Моделі конвекції у зовнішньому ядрі Землі залежать від руху мантії та кори, і це означає, що картину магнітного поля нашої планети можна прогнозувати.

Те, що зсув полюсів відбувався 84 млн років тому, вдалося підтвердити методом аналізу палеомагнітних даних. Вчені, зокрема, вивчили давні вапнякові відкладення, що сформувалися у крейдяному періоді.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *