Чи самотні ми у Всесвіті? Штучний інтелект дасть відповідь із 90%-вою точністю

Новий алгоритм ШІ здатний виявити ознаки життя на інших планетах.

Чи може техніка визначити наявність життя на інших планетах? Схоже, що тепер — так. Новий метод, розроблений на базі штучного інтелекту, здатний виявляти незначні відмінності в молекулярних структурах, що вказують на біологічні сигнали — навіть у зразках, вік яких обчислюється сотнями мільйонів років. При цьому точність становить 90%, йдеться в новому дослідженні.

У майбутньому цю систему ШІ планують інтегрувати в датчики космічних роботів, які досліджують Місяць і Марс, а також у космічні кораблі, що обстежують потенційно придатні для життя світи, такі як Енцелад і Європа.

Роберт Хазен, учений з інституту науки Карнегі у Вашингтоні і співавтор дослідження, заявив: “Ми виходили з припущення, що хімія життя докорінно відрізняється від неорганічного світу. Якби ми могли вивести ці правила, вони допомогли б нам у створенні моделей походження життя або в пошуку слабких ознак життя на інших планетах”.

Новий метод заснований на тому, що хімічні процеси, які формують біомолекули, принципово відрізняються від абіотичних молекул. Наприклад, біомолекули, такі як амінокислоти, зберігають інформацію про хімічні процеси, які їх створили.

Команда вчених навчила алгоритм машинного навчання на 134 зразках, з яких 59 були біотичними, а 75 – абіотичними. ШІ успішно ідентифікував зразки біотичного походження, як-от мушлі, зуби, кістки та стародавні рештки, а також абіотичні зразки.

Цей новий метод уже можна застосовувати для вивчення скель у регіоні Пілбара в Західній Австралії, де, імовірно, знаходяться найдавніші копалини на Землі. Якщо підтвердиться наявність бактерій у цих скелях, це свідчитиме про те, що життя на Землі могло існувати набагато раніше, ніж вважалося раніше.

Дослідження було опубліковано в журналі  Proceedings of the National Academy of Sciences

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *