Астрономи зрозуміли, де може ховатися таємнича Планета Х

Поведінка деяких небесних тіл на краю Сонячної системи давно натякає на вплив невідомого масивного об’єкта, і астрономи провели повномасштабне обстеження тієї підозрюваної частини неба, де цей об’єкт може бути.

На цьому зображенні показано те, що вже багато років не дає спокою вченим: орбіти кількох спостережуваних небесних тіл за Нептуном якось загадково витягнуті приблизно в одних і тих самих напрямках. А астрономи знають, як взаємна гравітація об’єктів видозмінює їхні орбіти. Тому за характеристиками орбіт вони можуть робити цікаві висновки. Приміром, саме за “поведінкою” Урану свого часу вдалося обчислити Нептун: реально спостережувана орбіта Урану відрізнялася від розрахункової, тому що розрахунки не враховували вплив невідомого тоді ще Нептуна.

Загадочные орбиты некоторых транснептуновых объектов и предполагаемая на их основании орбита гипотетической "Девятой планеты". Фото © Wikipedia / Prokaryotes at English / MagentaGreen

Загадкові орбіти деяких транснептунових об’єктів і передбачувана на їхній підставі орбіта гіпотетичної “Дев’ятої планети”. Фото © Wikipedia / Prokaryotes at English / MagentaGreen

Так ось, за орбітами цих підозрілих транснептунових об’єктів астрономи склали приблизні припущення про те, який об’єкт на них може впливати й де він може перебувати. І картина склалася така. Передбачувана відстань — у середньому приблизно в 550 разів далі від Сонця, ніж Земля. Мовою дослідників космосу – 550 астрономічних одиниць. Одна астрономічна одиниця — це відстань між Землею і Сонцем, тобто близько 150 мільйонів кілометрів.

Можлива маса таємничого об’єкта оцінюється приблизно в 6,6 маси Землі. Для порівняння: Нептун “важить” 17 Земель, а знаходиться приблизно в 30 астрономічних одиницях, і ми його без оптики не бачимо. Взагалі, ступінь “помітності” об’єкта в космосі позначено в астрономії як видиму зоряну величину, і що ця величина вища, то гірше об’єкт видно. Об’єкти видимих зоряних величин вище 6,5 недоступні неозброєному оку. У Нептуна – 7,8. А у гіпотетичної Планети Х, або “Дев’ятої планети”, за заданих маси й відстані вона має бути не менше 21. Тобто потрібен вельми потужний телескоп, щоб її розгледіти.

До того ж мало просто побачити такий об’єкт — щоб розпізнати в ньому планету, треба зафіксувати його зміщення щодо зірок, тобто його рух. А рухатися він при такому розкладі повинен жахливо повільно. Наприклад, Плутон робить повний оберт навколо Сонця за 248 років. Тобто за той час, поки його в 1930 році відкрили, а у 2006 році “скасували”, тобто відрахували зі списку планет, він навіть не зробив одного річного кола. Проте Плутон від Сонця — приблизно в 30-50 астрономічних одиницях (орбіта витягнута). А при відстані разів у десять більшій період обертання планети обчислюватиметься тисячами років. Якщо вона існує, то дуже можливо, що сама людська цивілізація не існує стільки часу, скільки їй потрібно на оборот навколо Сонця. Це означає, у нас немає шансів помітити її спочатку в одному місці, потім в іншому. Ось у якій точці неба вона зараз є (якщо є), там вона ще сотні років залишатиметься, і навіть за тисячу років пройде дуже короткий шлях небесною сферою.

Де може бути ця точка, обчислюють за передбачуваними параметрами орбіти. Астрономи вважають, що ця орбіта має бути дуже сильно нахилена до площини обертання інших планет, тобто до екліптики. У Плутона кут цього нахилу становить 17 градусів. У “Планети Х”, на думку вчених, він має бути не менше 25-30 градусів. Розраховуючи на це, дослідники визначили ту “смугу” на небесній сфері, де можна і потрібно її шукати. І стали переглядати й звіряти знімки неба, зроблені обсерваторією Pan-STARRS, яка розташована на вершині гавайського вулкана Мауна-Кеа. Чому вибрали її? Багато в чому тому, що вона спеціалізується на пошуку астероїдів, тобто небесних тіл, що рухаються відносно зірок. І до того ж “бачить” об’єкти до 24-ї видимої зоряної величини.

Які результати: за нещодавно опублікованими даними, вдалося переглянути 78% можливих місць виявлення “Дев’ятої планети” і в жодному з цих місць вона не простежується. Як пишуть учені, 22%, що залишилися, перебувають усередині й в околицях тієї частини неба, де ми бачимо Чумацький Шлях. А там помітити вкрай тьмяний об’єкт, що ледь-ледь зміщується, максимально складно.

Дослідники зазначають, що якщо на підставі відсутності “Планети Х” у 78% можливих точок вирішити, що її просто не існує, то тоді потрібно шукати інше пояснення спостережуваним аномаліям на задвірках Сонячної системи. Є і ще одна думка: можливо, ця планета не в 550 астрономічних одиницях, а набагато далі. Тоді орбітальні параметри й можливі місця її розташування на небі будуть уже дещо інші.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *