Останній виклик для України: Наростаюча напруженість серед вищого керівництва

Нестримні спекуляції про те, що президент Володимир Зеленський звільнить свого вищого військового командувача, поглинули українську столицю в нестабільний момент війни.

Valeriy Zaluzhny in a camouflage coat.Генерал Валерій Залужний розглядається аналітиками як ймовірний суперник президента Володимира Зеленського, якщо Україна відновить вибори, які були призупинені на час війни.Кредит…Єфрем Лукацький/Associated Press

Поки Україна бореться проти запеклого російського наступу, а її лідери чекають, чи схвалять західні союзники виділення понад 100 мільярдів доларів вкрай необхідної допомоги, уряд у Києві має справу з гнійним відволікаючим маневром: заворушеннями у вищих ешелонах влади, зосередженими на долі вищого військового командувача.

Цього тижня в політичних і військових колах, ЗМІ та в Інтернеті вирували припущення, що президент Володимир Зеленський звільнив командувача, генерала Валерія Залужного, причому чутки стали настільки поширеними, що Офіс президента був змушений виступити з публічним спростуванням.

“Ніякого звільнення не було”, – заявив прессекретар президента Сергій Нікіфоров українським ЗМІ в понеділок.

Така лаконічна відповідь лише розпалила подальші спекуляції, і у вівторок столиця все ще була захоплена питанням, чи залишиться генерал, чи піде. Ані офіс президента, ані військове командування не надали жодної нової інформації.

Колишній високопоставлений український чиновник сказав, що уряд пана Зеленського планував звільнити генерала, але відступив у понеділок увечері, коли стався витік інформації. Тепер вони сповільнюють процес, сказав чиновник.

Народний депутат України, який був поінформований про ці плани, надав аналогічну інформацію, заявивши, що ці двоє зустрічалися в понеділок увечері, але жодного рішення не було прийнято. За словами співрозмовника, однією з головних перешкод для уряду було те, що не було негайної заміни генерала Залужного.

Обидва співрозмовники говорили на умовах анонімності, щоб обговорити чутливі внутрішні військові питання.

Перестановки в українському військовому керівництві відбуваються в той час, як росіяни продовжують наступати на східне місто Авдіївка, де їхні війська проводять хвилю за хвилею атак з початку жовтня.

Минулого тижня російським солдатам вдалося здійснити вторгнення на південну околицю міста, використовуючи дренажні тунелі, щоб проникнути за лінію оборони і влаштувати засідку для українських сил.

Зараз точаться запеклі бої за витіснення росіян. Солдати, які ведуть бої навколо міста, де залишається близько 1000 цивільних осіб, попри те, що росіяни постійно зрівнюють землю з землею, кажуть, що російський наступ поки що не загрожує життєво важливим лініям постачання, але відображає бажання росіян захопити місто, очевидно, за будь-яку ціну.

Звільнення генерала Залужного також може призвести до гострої політичної проблеми для пана Зеленського. За деякими соціологічними опитуваннями, воєначальник зараз є більш популярним, ніж президент, і його звільнення буде розглядатися деким як крок, спрямований на послаблення генерала як потенційного політичного опонента.

Робота генерала Залужного була під питанням з того часу, як восени стало зрозуміло, що український контрнаступ на півдні країни провалився.

Колишній президент України і провідний опозиційний діяч Петро Порошенко був одним з багатьох відомих політиків, які швидко відреагували на ці чутки.

Two Ukrainian soldiers in a trench. One has the colors of the Ukrainian flag taped on to his rifle butt.Піхотинці з 24-ї механізованої бригади на позиції в окопі на передовій в Донецькій області на сході України в січні. Кредит…Тайлер Хікс/ The New York Times

Захищаючи генерала Залужного, він сказав, що воєначальник став уособленням єдності, необхідної всій країні протягом двох років жорстоких боїв за порятунок нації від російського поневолення.

За словами народних депутатів України, плутанина у вищих ешелонах влади вже пронизує українську армію, впливаючи на моральний дух рядового складу і роботу вищого офіцерського складу з колегами з країн-союзників. Невизначеність щодо того, чи підтримуються накази генерала Залужного президентом, підриває довіру до субординації.

На лінії фронту, де українці щодня ведуть інтенсивні, кровопролитні бої, деякі солдати нарікають на дезорганізацію. “Залужний користується дуже високим авторитетом в армії”, – сказав лейтенант Павло Величко, який служить у 101-й бригаді територіальної оборони України. За його словами, звільнення генерала стане “сигналом для командирів усіх рангів: Незалежно від того, наскільки добре ви виконуєте свою роботу, ви можете бути звільнені без причини”.

Переполох у керівних лавах відбувається в особливо небезпечний для України момент війни. Росія посилила атаки на полі бою одночасно з посиленням своєї пропагандистської кампанії, спрямованої на підрив підтримки України на Заході. Україна, тим часом змушена чекати, щоб побачити, як політичні інтереси в Сполучених Штатах і Європі вплинуть на її перспективи отримання допомоги, якої вона відчайдушно потребує.

Конфлікт між військовим і цивільним керівництвом України вже кілька місяців є частиною фонової дискусії в Києві, так само як і спекуляції щодо зміни військового керівництва.

Ані вони, ані їхні штаби не зробили нічого, щоб розвіяти повідомлення про напруженість у відносинах. Хоча пан Зеленський і генерал Залужний з’являлися разом на фотосесіях та інсценуваннях, два найвпливовіші лідери країни жодного разу не виступили зі спільним зверненням до нації у вагомій формі.

За словами Володимира Ар’єва, депутата Верховної Ради від опозиційної партії “Європейська солідарність”, холодні стосунки та відсутність будь-яких пояснень щодо позиції генерала самі по собі стали проблемою. Це було нехарактерно для пана Зеленського, колишнього актора, якого часто хвалили за його комунікативні навички, сказав він, додавши, що це не характерно для нього: “Відсутність комунікації дорівнює підтвердженню проблеми”.

Тертя між президентом і його головним генералом тліли, здебільшого за лаштунками, невдовзі після російського вторгнення, коли популярність генерала Залужного стрімко зростала разом із воєнними перемогами. Серед українських політологів генерал розглядається як ймовірний суперник пана Зеленського, якщо вибори, призупинені воєнним станом, відновляться.

Розкол поглибився минулої осені, коли генерал Залужний опублікував есе, в якому оголосив, що бойові дії зайшли в глухий кут, що суперечило обнадійливим заявам пана Зеленського про прогрес. Цей розрив стався після українського контрнаступу, організованого за допомогою західного озброєння на мільярди доларів, який не зміг досягти прориву, але коштував тисячам українських жертв.

Розкол поглибився минулої осені, коли генерал Залужний опублікував есе, в якому оголосив, що бойові дії зайшли в глухий кут, що суперечило обнадійливим заявам пана Зеленського про прогрес. Цей розрив стався після українського контрнаступу, організованого за допомогою західного озброєння на мільярди доларів, який не зміг досягти прориву, але коштував тисячам українських жертв.

Зовсім недавно вони публічно розійшлися в думках щодо того, хто має нести відповідальність за план призову півмільйона чоловіків для поповнення армії — цивільне чи військове керівництво. Призов, швидше за все, буде непопулярним і заплямує репутацію лідерів, які найбільш тісно з ним пов’язані, відзначають українські коментатори.

Чутки цього тижня мали дещо інший характер — реакція на них була швидшою і більш поширеною, ніж у минулому.

Хоча Кремль, безумовно, намагатиметься скористатися будь-якими потрясіннями в українському командуванні, щоб ще більше підірвати підтримку України, Москва сама звернулася до ротаційного складу військових діячів для керівництва своїми військовими зусиллями.

Президент Володимир Путін призначив генерала Валерія Герасимова рік тому, звільнивши генерала Сергія Суровікіна, який перебував на цій посаді лише три місяці. Генерал Суровікін замінив на цій посаді генерала Олександра Дворнікова.

Цього року генерал Герасимов не з’являвся на публіці, підживлюючи чутки про те, що він був поранений або загинув під час українського удару, коли відвідував окупований Кримський півострів.

Українська військова розвідка заявила, що не знає, чи живий російський воєначальник.

“Це інформація, яка потребує ретельної додаткової перевірки”, – заявив Андрій Юсов, речник Головного управління військової розвідки Міністерства оборони України. “Це була б дуже хороша новина для всіх нас, але наразі ми її перевіряємо”.

Тертя між цивільним і військовим керівництвом були основною причиною багатьох воєн. Президент Авраам Лінкольн звільнив командувача Потомакської армії генерала Джорджа Б. Макклеллана під час громадянської війни, а під час Корейської війни президент Трумен звільнив генерала Дугласа Макартура. Але те, як проводяться військові зміни, часто має вирішальне значення для того, як вони сприймаються.

Якщо будь-який крок щодо заміни генерала буде розглядатися як суто політичний, а не як військова необхідність, пан Зеленський може зіткнутися з негативною реакцією не лише серед опозиційних політиків, а й серед громадськості, яка, згідно з опитуваннями, ставиться до генерала Залужного з найвищою повагою.

Зовсім недавно вони публічно розійшлися в думках щодо того, хто має нести відповідальність за план призову півмільйона чоловіків для поповнення армії — цивільне чи військове керівництво. Призов, швидше за все, буде непопулярним і заплямує репутацію лідерів, які найбільш тісно з ним пов’язані, відзначають українські коментатори.

Чутки цього тижня мали дещо інший характер — реакція на них була швидшою і більш поширеною, ніж у минулому.

Рішення про його відставку не буде мотивоване “військово-стратегічними міркуваннями”, – сказав він під час візиту до Брюсселя, додавши: “Воно ґрунтується на емоціях: “Воно ґрунтується на емоціях і ревнощах”.

Марія Вареникова підготувала репортаж з Києва, Україна, а Ерік Шмітт — з Вашингтона.

The New York Times

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *