В Мукачеві відбувся “круглий стіл”: “Роль місцевих еліт та інтелігенції в розбудові держави”

26 листопада 2021 року в Мукачеві, конференц-залі готельно-ресторанного комплексу «Бограч»  відбувся «круглий стіл»: «Роль місцевих еліт та інтелігенції в розбудові державі», який був організований головою Закарпатського відділення Спілки адвокатів України Ларисою Холмогоровою та головою Ради адвокатів Закарпатської області Олексієм Фазекошом.

Возможно, это изображение (8 человек, люди сидят и в помещении)

В «круглому столі» взяли участь відомі адвокати Закарпаття, депутати Закарпатської обласної ради, журналісти, блогери та гості: доктор юридичних наук, заслужений юрист України, віце-президент Спілки адвокатів України, член Комісії з питань правової реформи при Президенті України Олександр Дроздов, відомий львівський адвокат та член Ради адвокатів Львівської області  Назар Голубець.

Возможно, это изображение (2 человека, люди стоят, костюм и в помещении)

Голова Ради адвокатів Закарпатської області, президент Асоціації захисту прав правників України, віцепрезидент Спілки адвокатів України, кандидат юридичних наук Олексій Фазекош, відкриваючи «круглий круг», зазначив:

«В Україні повним ходом йде централізація і роль регіональних еліт в розбудові держави на рівні регіонів зростає. Не останню роль в цьому відігравуть і адвокати. Вони серед тих¸ які стоять на передньому краї. Адже коли в громадян правові проблеми, то першими до кого вони звертаються – це адвокати, які стоять на стражі прав людини в нашій країні. Без перебільшення можна сказати, що без незалежної адвокатури не можна побудувати демократичну країну».

Возможно, это изображение (1 человек, костюм и в помещении)

Тон «круглого столу» задав відомий на Закарпатті політолог, медіаексперт та шеф-редактор інтернет-видання «Фенікс – Слово» Степан Сікора: «Останні події з відставкою та обранням голови Закарпатської обласної ради показали, що «центр» як не розумів, так і не розуміє специфіку регіонів, зокрема, Закарпатської області. Не останню роль в цьому нерозумінні відіграють як підручники з історії України, з яких вчаться наші діти та і столичні ЗМІ, які в погоні за сенсаціями зображують наш край, як регіон живуть одні сепаратисти, що роздирають міжетнічні конфлікти та процвітає контрабанда. За тисячолітню історію нашого краю не зафіксовано жодного міжетнічного конфлікту. 1 грудня 2021 року буде 30 років з дня всеукраїнського референдуму, на якому майже 98 відсотків закарпатців сказали «так» незалежній Україні та майже 78 відсотків проголосувало за «самоврядну територію Закарпаття в складі України». Парадокс? Ні. Закарпатці, а це українці, росіяни, русини, угорці, румуни, захотіли жити в незалежній, демократичній  державі України і, щоб «центр» поважав і дав можливості нашій області розвиватися з врахуванням специфіки регіону. Наш край межу з 4 країнами ЄС і його слід вважати своєрідним форпостом, з якого починається європейська Україна. Потрібно вдосконалювати економічну, гуманітарну інфраструктуру області. Не секрет що понад 60 відсотків працездатного та інтелектуального населення краю трудиться за кордоном, а має трудитися дома…».

Возможно, это изображение (1 человек)

Один з провідних юристів і адвокатів України віцепрезидент Спілки адвокатів України, доктор юридичних наук та Заслужений юрист України Олексій Дроздов у своєму виступі нагадав, що якраз з ініціативи Спілки адвокатів України було засноване професійне свято – День юриста: «Спілка адвокатів України – це орган адвокатського самоврядування має велику історію і займає важливу позицію в розбудові демократичної та правової держави.

Возможно, это изображение (1 человек, сидит и в помещении)

Закарпатське відділення Спілки  адвокати  на з’їзді Спілки адвокатів України, визнано найуспішнішим серед усіх регіональних відділень України й немала в цьому заслуга колишнього керівника відділення, який на з’їзді був обраний віцепрезидентом Спілки, Олексія Фазекоша. Думаю, що теперішній керівник Закарпатського відділення Спілки адвокатів України Лариса Холмогорова продовжить добрі традиції свого попередника.

Хочу звернути увагу на вдало приведений наочний приклад, який привів Степан Ілліч про дві країни, які було створені практично, одночасно: Мексіку та США. В США панує культ Закону і це сама успішна країна світу. В Мексіції “заправляє балом” корупція та неповага до закону. Це зараз країна «третього світу».

Олександр Дроздов поділився своїми думками відносно своєї участі з реформування судової гілки влади, яку він здійснює, як член Комісії з питань правової реформи при Президенті України: «Необхідно проводити міжрегіональний діалог з актуальних питань правозахисної діяльності та реформування судової системи. Від цієї роботи залежить, значною мірою, збереження демократії в Україні та прямування до Європи…»

Возможно, это изображение (1 человек и в помещении)

Представник Ради адвокатів Львівської області Назар Голубець підкреслив роль інтелігенції у вихованні молодого покоління, в їхньому знанні історії свого регіону, держави; «Вона повинна подавати приклад достойної поведінки в умовах нових викликів…Тож чесне ставлення до виконання своїх обов’язків, патріотизм навіть у малому є важливими в час диджіталізації, засилля інформації, яка не завжди в позитиві. І за цих умов треба залишатися на висоті… Що молодь знає про історію, культуру Львова. Львів перетворився зараз в один великий ресторан…»

Возможно, это изображение (2 человека)

Заслужений лікар України, кандидат медичних наук, голова ГО «Народна рада русинів Закарпаття» звернув увагу на проблему, що у законодавчому забезпеченні життя національних меншин: «Русини, як національність визнані у Європі та світі, а тільки в Україні їх не помічають. Вирішення «русинської проблеми» тільки підніме авторитет України, як Європейської держави… Закарпаття – це єдиний регіон України де в мирі та злагоді вже тисячі років проживають понад три десятки представники різних етносів…»

Возможно, это изображение (2 человека, костюм и в помещении)

 Учасник круглого столу підприємець Альфред Кайнц показав роль підприємців, як представників регіональної еліти в розвитку держави: «Ми готові працювати на благо суспільства і держави, ми розраховуємо на чітко визначені «правила гри», які не заважають, а сприяють на розвитку. Кожен на своєму робочому місці може зробити багато…».

Возможно, это изображение (1 человек, борода, телефон и в помещении)

Гарячу дискусію викликала репліка журналіста Олега Подебрія, який звернув увагу на недосконалість чинної судової системи після введення в дію нових Процесуального, Цивільного та Кримінального кодексів.

«Тяганина в судах, яка нині трапляється під час розгляду справ, призводить до зневіри простих людей до Закону та в цілому, до судової гілки влади», – наголошував віцепрезидент Спілки адвокатів України  та голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош.

Возможно, это изображение (1 человек, стоит, сидит и в помещении)

Голова Закарпатського відділення Спілки адвокатів України Лариса Холмогорова, на прикладі власного досвіду адвоката, звернула увагу на недосконалість чинного законодавства, яке грішить значними процесуальними недоробками, які приводить до сповільнення розгляду цивільних та, навіть, кримінальних справ у судах: «Ми, адвокати, повинні долучитися до вдосконалення законодавчих актів, щоб прискорити розгляд справ у судах…»

Возможно, это изображение (3 человека, люди сидят, люди стоят и в помещении)

Цікавим був виступ депутата Закарпатської обласної ради, генерала-майора міліції у відставці та Заслуженого юриста України Віктора Русина. Голова постійної депутатської комісії Закарпатської обласної має великий життєвий досвід та досвід роботи в правоохоронних органах, пройшов шлях від міліціонера патрульної служби до генерала. На думку Віктора Павловича вибори депутатів місцевих рад по партійним спискам: «У нас немає ідеологічних партій, у нас просто буває різне бачення розгляду та розв’язання тієї чи іншої проблеми міста, села… «Партизація» на місцевому рівні привела до того, що брудні політичні ігри з центру прийшли до наших сіл. На місцевому рівні робота депутатів має оцінюватися не через призму їхньої приналежності до тієї чи іншої партії, а реального внеску в розвиток громади…»

Віктор Русин звернув увагу на не зовсім правильне тлумачення терміну «еліта», «регіональна еліта». В Україні помилково до еліти почали відносити представників великого бізнесу, політичних кіл: «На мою думку, щоб відповідати критерієві елітності, треба мати високі фахові знання і сумлінно служити людям. Це і є призначенням еліт і інтелігенції в суспільстві…»

Депутат Закарпатської обласної ради та помічник народного депутата Зоя Темнохудова своїм виступом, практично, завершила дискусію на «круглому столі»:  «Інтелігенція – це і науковці, й освітяни, і працівники культури, і журналісти, і політики… Їхня місія – розумно, відповідально, а головне професійно виконувати свою роботу. Якщо кожен думатиме про людей, робитиме для них усе на своєму місці, то матимемо перспективу розвитку. Лише так можна творити нормальне, здорове суспільство, побудувати міцну державу».

«Круглий стіл» вдався:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *