Археологи виявили докази знищення біблійного міста вибухом, в 1000 разів потужнішим за атомну бомбу

Нещодавні археологічні відкриття та теологічні аналізи вказують на те, що місто Содом, описане в Книзі Буття, було знищене в результаті вибуху, потужність якого в 1000 разів перевищувала атомну бомбу.

Нещодавно археологи та теологи об’єднали свої зусилля для аналізу нових знахідок, які можуть пояснити загадкове зникнення давнього міста Содома, згаданого в Старому Завіті. Доктор Джон Бергсма, професор теології з Університету Францискан в Огайо, вважає, що знайдені на розкопках в Талль ель-Хаммамі, що в південній частині Йорданської долини, свідчення можуть вказувати на вибух величезного космічного тіла.

Зникнення Талль ель-Хаммама близько 3600 років тому довгий час залишалося загадкою для археологів. На місці руїн міста не було знайдено ознак тривалої облоги або військового конфлікту. Однак інші ознаки вказують на катастрофічну причину знищення.

Одним з факторів, який привернув увагу Бергсми, були сліди екстремального нагрівання на фрагментах глиняного посуду, людських скелетах та інших артефактах. На думку вченого, це свідчить про раптову, високотемпературну руйнівну подію.

Крім того, на знайдених у Талль ель-Хаммамі осколках глиняного посуду було виявлено Тринітіт – скляний залишок, що утворився на пустельній поверхні після випробувань ядерної бомби в Трініті 16 липня 1945 року поблизу Аламогордо, Нью-Мексико. Цей матеріал складається переважно з пісковика, що містить кварцові зерна та польовий шпат, розплавлені атомним вибухом.

Присутність Тринітіту підтверджує теорію про високоенергетичну подію, таку як вибух або удар астероїда, що відбулася в цій місцевості. Бергсма також зазначив унікальний стан людських останків на місці розкопок.

“Людські скелети збереглися повністю до середини хребта, після чого видно лише сліди опіку, а верхньої частини тіла немає,” – описав він. “Було знайдено значні докази того, що величезний тепловий вибух з неба на висоті приблизно 25 градусів над горизонтом спалив ці два міста на іорданському березі річки.”

Стівен Коллінз, декан коледжу археології в Університеті Трініті-Саутвест та головний археолог у Талль ель-Хаммамі, висунув теорію, що повітряний вибух над містом міг бути навіть більшим, ніж подія в Тунгуській тайзі 1908 року.

За даними NASA, 30 червня 1908 року астероїд увійшов у земну атмосферу і вибухнув у небі над Сибіром. Місцеві свідки в слабо заселеному регіоні повідомляли про вогняну кулю, великий вибух, масштабні лісові пожежі та повалені на кілометри дерева. Через віддаленість місця події вона не привернула багато уваги. Перша наукова експедиція досягла цієї місцевості лише у 1927 році, але все ще знайшла достатньо доказів руйнування, спричиненого ударною хвилею та тепловим вибухом від повітряного вибуху.

Як повідомляло CBN News, Коллінз в співавторстві у статті, яка підтвердила, що місто було знищене “термічною подією”.

“Насильницький вогонь, що припинив існування Талль ель-Хаммама, залишив розплавлений посуд, обгорілі камені фундаменту та кілька футів попелу та руйнівних відкладень, змішаних у темно-сіру масу, ніби в кухонному комбайні,” – зазначив він.

У співавторстві з археологом Філіпом Дж. Сільвією Коллінз написав, що “фізичні докази з Талль ель-Хаммама та сусідніх місць свідчать про високоруйнівну ударну та теплову подію, яку можна було б очікувати від того, що описано в Книзі Буття 19.” У цій статті вони дійшли висновку, що Содом і Гоморра були знищені в результаті повітряного вибуху метеорита.

Стаття, спочатку опублікована в журналі Nature Scientific Reports у 2021 році, але оновлена в травні цього року, підтверджує ці висновки. Бомба, скинута на Хіросіму, мала потужність 15 кілотонн, що еквівалентно вибуховій силі 15 000 тонн тротилу. Збитки в Тунгуській тайзі були оцінені в 5 мегатонн або 5 мільйонів тонн тротилу, згідно зі статтею.

Використовуючи суперкомп’ютер для аналізу даних на місці, автори статті припустили, що руйнівна сила в Талль ель-Хаммамі становила щонайменше 15 мегатонн. Книга Буття 19:27-28 описує наслідки в долині: “Рано-вранці Авраам устав і повернувся на місце, де він стояв перед Господом. Він подивився на Содом і Гоморру, на всю землю рівнини, і побачив густий дим, що підіймався з землі, ніби дим з печі.”

Повітряний вибух високої енергії також, схоже, спричинив утворення великої кількості солі, що нагадує розповідь у книзі Буття 19 про перетворення дружини Лота на соляний стовп, повідомляє Relevant.

«Як тільки вони вивели їх, один із них сказав: «Тікайте, рятуйте свої життя! Не озирайтесь і не зупиняйтеся ніде на рівнині! Біжіть у гори, інакше вас знесе!» — Буття 19:17

«Сіль була викинута вгору через високий ударний тиск», — сказав виданню Джеймс Кеннетт, почесний професор науки про Землю Каліфорнійського університету. «І цілком можливо, що удар частково торкнувся Мертвого моря, яке багате сіллю».

Бергсма сказав Relevant, що він переконаний, що знайдене археологами пояснює те, що сталося з біблійними містами Содом і Гоморра.

«Це дійсно змінило мою точку зору на карту Старого Завіту, тому що те, що воно вказало мені на те, що звучало надто дивовижно, щоб бути історією… насправді було показано як історична подія», — сказав він.

cbn

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *