Чому людей тягне перекусити перед сном: вчені знайшли відповідь

Британські вчені змогли зрозуміти одну з причин “нічних походів до холодильника”. Як виявилося, вся справа в простій логіці! Люди їдять більше ввечері, коли знають, що вранці їх чекає тренування, тобто відпрацювання калорій.

Однак фахівці попереджають, що такий сумнівний підхід в підсумку може залишити вас із зайвими кілограмами. За даними ВООЗ, 1,9 мільярда людей на планеті страждають від надмірної ваги.

Для ефективної боротьби з цією проблемою потрібно не тільки розробляти ефективні методи схуднення, але і намагатися зрозуміти, чому люди набирають вагу.

Вчені провели тести з групою з 14 чоловіків, які часто ходили займатися в зал. Коли в учасників було заплановане тренування на наступний день, ввечері перед нею вони з’їдали в середньому на 10% більше, ніж у дні, коли їм не потрібно було потім йти займатися спортом.

Це відкриття можна пояснити підсвідомою вірою в те, що отримання додаткової нагороди (смачного перекусу) може бути компенсовано позитивним, здоровим поведінкою, таким як фізичні вправи.

На жаль, фахівці відзначають, що це потенційно небезпечно для нашого організму, оскільки може привести до так званого «позитивного енергетичного балансу», коли ми витрачаємо менше енергії, ніж отримуємо, адже саме так і набирається зайва вага.

Однак в рамках дослідження, всі учасники в підсумку витратили більше калорій, ніж спожили (споживання калорій перед тренуванням компенсувало близько 45% дефіциту енергії, створеного вправою), але це не означає, що всім людям може також «пощастити».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, з 1975 року ожиріння в усьому світі зросло майже втричі.

“Оскільки поширеність надмірної ваги та ожиріння продовжує зростати у всьому світі, необхідні ефективні стратегії, що сприяють успішному контролю ваги“, – кажуть автори дослідження. Вони впевнені, що їхні висновки можуть допомогти людям замислитися над своїми харчовими звичками.

Джерело

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *