Американський історик Павло Роберт Магочі презентує в Ужгороді свою нову книжку з проблем націєтворення Закарпаття – «Підкарпатська Русь: формування національної самосвідомості (1848 –1948)»

Цими днями у Києві перебуває відомий американсько-канадський вчений карпаторусинського походження проф. Павло Роберт Маґочій; сорок років він очолює кафедру українських студій Торонтського університету у Канаді.  Це стало слушною нагодою запросити його на Закарпаття, тим паче що нещодавно ужгородське Видавництво В. Падяка перевидало українською мовою його американський бестселер ««The Shaping of а National Identity: Subcarpathian Rus’» (Harvard, 1978, перевидання – 1979), який свого часу викликав жвавий інтерес у колі понад півмільйонної русинської громади США та серед науковців, політиків, етнологів Північної Америки на Європи (окрім Радянського Союзу, де книжка не мала жодного шансу бути виданою). З утворенням незалежної України книжка (завдяки українським та словацьким науковцям Олексі Мишаничу, Івану Попу, Любиці Баботі) у 1994 році вперше з’явилась українською мовою і от, нарешті, нині (2021 р.)  в Ужгороді побачило світ нове (доопрацьоване) видання – «Підкарпатська Русь: формування національної самосвідомості (1848–1948)».

Монографія зосереджує увагу на специфічних особливостях формування карпаторусинської національної ідентичності на Підкарпатській Русі (нині Закарпатська область України) впродовж цілого століття – з часу Весни народів (1848 р.) й до завершення Другої світової війни, за результатами якої колишня провінція Угорського королівства, далі – Австро-Угорської монархії, автономна область у складі демократичної Чехословацької республіки, переживши також угорську окупацію у часи війни, була приєднана до  радянської України у складі Радянського Союзу.

Батьки проф. П.Р. Маґочія походять із Закарпаття. А сам він є відомою постаттю як у США, Канаді, Європі, так і в Україні. Він є дійсним академіком Академії гуманітарних та суспільних наук Канадського королівського товариства (1996), членом-академіком Міжнародної слов’янської академії наук в Україні (1998), дійсним членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка в Канаді (2007), консультантом уряду Канади з питань мультикультуралізму та статистики, консультантом Секретаріату з питань християнського екуменізму у Ватикані, консультантом уряду США з питань походження та класифікації етнічних груп, президентом Карпаторусинського наукового центру в США (1978), членом Ради Світової академії русинської культури в Торонто, одним із засновників Світового конгресу русинів (1991), членом Світової ради русинів від Північної Америки (1991–2009), головою (2005–2009), а від 2009 р. – почесним головою Світового конгресу русинів тощо.

Професор Маґочій є автором понад 860 наукових публікацій. В Україні надзвичайно популярною стала ціла низка його книжок. Це, наприклад,  академічний підручник з історії України (три видання: 2007, 2012, 2017), «Ілюстрована історія України» (2012), «Крим: наша благословенна земля» (три видання, 2014), «Евреї та українці: тисячоліття співіснування» (видання: 2016, 2018) тощо.

Його знання з історії України та народів, що населяють сучасну Україну, накопичений досвід з розуміння співвідносин центра та історичних реґіонів, таких як Галичина, Слобожанщина, Закарпаття, Крим тощо придався у наші буремні дні російської агресії – він є членом української комісії у Гаагському трибуналі «Україна проти  Росії» із захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

Видавництво В. Падяка планує провести серію презентацій нової книжки за участі автора та громадськості краю. Перша зустріч з автором – в Ужгороді – запланована на 2 вересня, а саме – у читальній залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка,початок о 16:00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *